Ako schudnúť Aby MAJONÉZA nebola zabijakom vášho chudnutia.

11.04.2014 06:42

Veľkonočné sviatky si bez majonézového šalátu asi ani neviete predstaviť.

Majonéza je jednou z hlavných súčastí jedál typu rýchleho občerstvenia. Niektoré majonézy obsahujú až 80% tuku, light majonézy obsahujú od 25 % do 50 % tuku.

Jedna lyžica majonézy vám dodá asi 100 kcal, nízkotučná asi 60 kcal.

Osvedčenou a jednou z najjednoduchších náhrad majonézy môže byť predovšetkým biely jogurt. Prirodzene treba jogurt alebo smotanu ochutiť - vhodný je napríklad roztlačený cesnak a soľ.

S konzumáciou majonézy sa spája veľa predsudkov.

Majonézu možno stručne charakterizovať ako zmes vytvorenú z rastlinného oleja a vodnej zložky, v ktorej vaječné žĺtky plnia funkciu emulgátora.

Štandardná domáca majonéza by mala obsahovať jeden žĺtok na asi deci oleja. Čím viac žĺtkov majonéza obsahuje, tým je tuhšia, a teda kvalitnejšia.

Nespoliehajte sa na to, že nízkotučné majonézy sú zdravšie, tuk sa v nich totiž často nahrádza škrobom, zahusťovadlami a emulgátormi.

Mnoho ľudí si myslí, že majonéza môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie kvôli vysoké mu obsahu cholesterolu, že je zdrojom nežiaducich tukov, dokonca že neobsahuje žiaden rastlinný tuk, prípadne má vyšší obsah živočíšnych ako rastlinných tukov.
Majonéza môže byť ochutená ďalšími pochutinami, napr. bylinkami, koreninami, soľou, horčicou, octom, cukrom a pod.  

Ďalšou hlavnou zložkou majonézy je kvalitný rastlinný olej, ktorý sa pridáva za studena. Významný zdravotný prínos v majonéze majú oleje s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín. Pri výrobe majonézy sa využívajú veľmi kvalitné a výživovo dôležité oleje – hlavne repkový, ktorý je vo výžive dôležitý kvôli vysokému obsahu esenciálnych polynenasýtených mastných kyselín omega-3 (tie sa okrem iného podieľajú na udržiavaní správnej hladiny cholesterolu v krvi) a v neposlednom rade aj kvôli obsahu najdôležitejšieho antioxidantu – vitamínu E.

Vhodné je použitie majonézy spolu so zeleninovým šalátom, kde rastlinný olej umožní vstrebávanie všetkých vitamínov rozpustných v tukoch, obsiahnutých v zelenine.
Vaječný žĺtok v majonéze obsahuje v porovnaní s inými potravinami živočíšneho pôvodu pomerne malé množstvo pre zdravie nepriaznivých nasýtených tukov (a žiadne trans - mastné kyseliny), a navyše prináša do organizmu vitamíny rozpustné v tukoch, vaječný lecitín, nenasýtené mastné kyseliny a viaceré ďalšie živiny s veľmi priaznivým účinkom na zdravie človeka.  

Množstvo ľudí sa obáva, že z majonézy môžu dostať hnačkové ochorenie – salmonelózu a boja sa ju konzumovať v lete.
Z majonézy vyrobenej priemyselne – z kvalitných a prísne kontrolovaných surovín – toto riziko nehrozí, osobitne v tom prípade, ak je majonéza vyrobená z pasterizovaných vajec. Okrem toho malé množstvo pridaného octu zvyšuje kyslosť výrobku, čo vytvára nepriaznivé prostredie na množenie baktérií. Nič teda nebráni konzumácii takejto majonézy aj v lete, treba však dodržať podmienky skladovania a dátum spotreby. Zdrojom Salmonely sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované. Salmonelózu môže majonéza spôsobiť napr. vtedy, ak sa pripraví zo zdraviu škodlivých vajec – spravidla ide o podomácky pripravené majonézy z vajec veterinárne neskontrolovaných alebo pri nedodržaní základných hygienických požiadaviek pri jej príprave a skladovaní.
Majonéza pripravená z kvalitných surovín prináša viacero výhod vo výžive človeka. Má vysokú výživovú hodnotu: prináša do organizmu hodnotné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú väčšinou pre človeka esenciálne, umožňuje vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch a je vhodná ako súčasť pestrej a vyváženej stravy. Samozrejme je potrebné držať sa zásady VŠETKO S MIEROU.

Sójová majonéza

Suroviny:

  • 2 polievkové lyžice plnotučnej hladkej sójovej múky (nie kopcovité!),
  • 1 dl vody,
  • 1,5 dl - 2 dl za studena lisovaného rastlinného oleja

na ochutenie:

  • morská soľ,
  • citrónová šťava,
  • muškátový oriešok,
  • trošku mletého zázvoru,
  • čajová lyžička plnotučnej horčice a podobne...... podľa chuti.

Postup:
Do mixéra dáme 2 polievkové lyžice sójovej múky, ale nie kopcovité a zalejeme 1 dl vriacej vody. Množstvo sójovej múky musí byť primerané, aby hmota nebola príliš hustá a zrnitá alebo po zaliatí vodou a následnom zmixovaní príliš riedka. Zmixujeme a postupne pridávame olej. Hmota začne postupne emulgovať, podobne ako pri príprave klasickej vaječnej majonézy. Vzniknutú sójovú majonézu ochutíme podobne ako vaječnú: soľou, citrónovou šťavou a ostatnými koreninami.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist