Ako schudnúť Aj OVOCIE môže mať VEĽA KALÓRIÍ.

19.01.2017 06:35

Správne vybraté ovocie vám pomôže schudnúť.

Niektoré druhy ovocia majú vysoký obsah cukru, ak ste však pohybovo aktívni a zdraví, nemusíte mať obavy z množstva fruktózy (ovocného cukru) v nich.

Dajte si pozor na prezreté ovocie, má podstatne viacej kalórií.

Ovocie má v stravovaní veľké zdravotné výhody, ktoré prevážia nad obsahom cukru v ňom. Ovocie jedzte v určitých intervaloch a rozhodne ho kombinujte s inou, neovocnou stravou.

Ak nemôžete zohnať svoje obľúbené ovocie čerstvé, siahnite po mrazenom. Naopak, sušené ovocie a kompóty nie sú najvhodnejšie, práve kvôli vysokému obsahu cukru.

Ak budete počas diétneho režimu jesť len ovocie, a navyše aj dlhodobo, môže sa vám nadbytok zjedených ovocných cukrov v tele zrazu premieňať na tuky.

Ovocie obsahuje veľa vody, pomôže vám zvýšiť denný príjem tekutín.   

Ovocie je bohaté na sacharidy, vlákninu, draslík, vitamíny a zdravie chrániace fytochemikálie. Ovocie patrí medzi základné potraviny stravovania človeka, jeho význam sa zvyšuje počas chudnutia.

Vitamíny z ovocia sa podieľajú na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov.

Ovocie je látkami dôležitými pre človeka a chudnutie doslova nabité.

Chudnutie nie je len zostavenie jedálneho lístka z ovocia.

Prejedanie sa ovocím a priveľa ovocných cukrov v strave sťažuje chudnutie.
Fruktóza (ovocný cukor) má najnižší glykemický index
(GI = 19) zo všetkých prírodných cukrov a odporúča sa užívať aj u diabetikov kvôli jeho malému vplyvu na hladinu glukózy v krvi. Pre porovnanie, obyčajný stolný cukor (sacharóza) má GI = 65 a med má GI = 55.

Vzhľadom na možnosť, že nadmerná konzumácia fruktózy má vplyv na niektoré ochorenia, vrátane metabolického syndrómu a inzulínovej rezistencie, produkty s vysokým obsahom fruktózy preto môžu ľudí rovnako odradiť.

Ak máte podozrenie alebo ste v ohrození ochorieť na diabetes, mali by ste si sledovať príjem ovocia, pretože jeho nadmerná konzumácia môže viesť k vysokej hladine cukru v krvi.  

Pri detoxikácii ovocím sa čistí krv, pečeň, ľadviny a celý močový systém, črevá, lymfatický systém, koža, dýchacie cesty.

Prehľad jednotlivých druhov ovocia a množstvo kalórií v ňom.

Ovocie (100g)

Cukor celkom (g) 

Celkový počet kalórií 

Jahody 

27 

Papája 

5

33 

Vodný melón 

5,3 

26 

Grapefruit 

5,9 

27 

Ananásový melón 

6,7 

29 

Nektarinky 

6,7 

37 

Broskyne 

7,1 

33 

Kiwi 

7,6 

52 

Marhule 

7,9

41 

Pomaranče 

40 

Hrušky 

8,3 

49 

Slivky

8,4 

39 

Ananás

8,4 

43 

Čučoriedky 

8,5 

48 

Jablká 

8,8

44 

Mandarínky 

45 

Banány

10,4 

76 

Čerešne 

10,9 

54 

Granátové jablká 

11,6 

71 

Manga 

12,6 

55 

Hrozno 

13,2 

59

Figy 

13,8 

63 

Zvyknete si ovocie pred konzumáciou ošúpať? Povrchová vrstva skrýva bohaté zásoby zdravých látok. V prípade, že sa môže jesť plod so šupkou, jej odstránenie vám zbytočne zaberie čas. Stačí šupku dobre poumývať.

Najviac vitamínov a minerálnych látok sa nachádza v jablku hneď pod šupkou. Čo to znamená? Že keď jablko ošúpete, stratíte skoro polovicu antioxidantov, vlákniny, draslíka. K zdravému životu by vám pomohlo jesť len tri šupky z ošúpaných jabĺk denne a klesol by vám cholesterol.

Najviac vitamínu C sa udržiava práve v šupke a netýka sa to iba jabĺk, ale aj hrušiek. Preto je jednoznačné, že pred nádorovými a srdcovo-cievnymi chorobami najúčinnejšie chráni práve jablko v šupke. Ovocie by sa preto nemalo drhnúť, umývať jarou. Stačí umyť pod horúcou tečúcou vodou.

Citrusové plody v sebe skrývajú dokonca éterické oleje. Používajú sa ako prísada na pečenie do koláčov a slúžia aj ako korenie. Keď sa už rozhodnete, že si ovocie olúpete, ponechajte na ňom bielu vrstvu, ktorá sa nachádza hneď pod šupkou. Aj keď je na chuť trochu trpkejšia. práve tu sa nachádza najväčší podiel cenných flavonoidov.

V šupke plodov nájdeme minerály a látky, ktoré brzdia procesy starnutia a znižujú riziko vzniku mnohých civilizačných chorôb. Aj keď na to nie ste zvyknutí, skúste raz ochutnať jabĺčko, aké je sladké a v šupke.

Ako pomáhajú niektoré druhy ovocia odstraňovať zdravotné problémy.

 

Účinok ovocia na zdravie človeka

ananás

pomáha pri poruchách trávenia

avokádo

pomáha pri poruchách spánku

banán

robí dobrú náladu

baza

pôsobí pri kašli a zachrípnutí

broskyňa

podporuje chuť do jedla

brusnica

podporuje chuť do jedla

citrón

pomáha pri pálení záhy

čerešňa

pomáha pri krvotvorbe

černica

pomáha pri zápale ďasien

čučoriedka

dobrá pri hnačke

dula

ochrana srdca a čriev

egreš

pomáha pri zápche

grep

pôsobí na ochranu buniek

hrozno

dobrý na mozog

hruška

dobrá pre mozog a nervy

jahoda

podporuje výmenu látok

jablko

podporuje trávenie

kiwi

posilňuje odolnosť organizmu

malina

podporuje tepny

mandarínka

podporuje výkonnosť

mango

zmierňuje zápal obličiek

marhuľa

funkcia ochrany buniek

medový melón

močopudný prostriedok

melón

pôsobí močopudne a očisťujúco

mirabelka

podporuje chuť do jedla

nektarínka

pôsobí močopudne, čistí krv

pomaranč

posilňuje odolnosť

ríbezľa

pomáha pri trávení

slivka

zvyšuje produkciu slín

rebarbora

pôsobí ako mierne preháňadlo

višňa

odvodňuje

vodný melón

obsahuje veľa minerálov

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite).

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist