Ako schudnúť Aj ZEMIAKY môžete zaradiť do DIÉTNEHO JEDÁLNEHO LÍSTKA.

30.10.2014 06:33

Až štyri pätiny zemiakov tvorí voda. Zo živín sú v nich najviac zastúpené sacharidy, bielkoviny a vláknina. 

Obsah tukov v zemiakoch je iba zanedbateľný. 

Z vitamínov v zemiakoch prevažujú vitamíny C, B1, B2, B3 a B6 a z minerálov či stopových prvkov vápnik, síra, horčík, draslík, jód a železo. 

100 gramov varených zemiakov má približne 250 až 300KJ, čo je menej ako ovocný jogurt. Vďaka tomu, že zemiak je bohatým zdrojom škrobu, zásobuje vás energiou. Tak ako u každej potraviny ale platí – konzumujte ich v rozumnej miere.

Vaše telo potrebuje množstvo živín a mnohé nájdete práve v zemiakoch. 

Redukčná zemiaková diéta nepatrí k dobrým diétam, pretože pri nej dochádza k zvýšenému prímu sacharidov na úkor tukov, čím sa narúša metabolizmus a pri jej dlhodobom aplikovaní namiesto chudnutia vám váha porastie.  

Zemiakových receptov je obrovské množstvo, ale pri nesprávnej tepelnej úprave zemiakov sa stratia živiny a znásobí sa ich kalorická hodnota. Len pre porovnanie – 200 gramový zemiak uvarený v šupke v sebe skrýva 4 gramy tuku a 550 KJ. Naproti tomu, rovnaké množstvo hranolkov má viac ako desaťnásobne viac tukov (50g) a približne 1700 KJ.  

Popri hranolkoch do zdravej výživy nepatria ani zemiakové placky, lupienky, pečené zemiaky s maslom či vyprážané zemiakové krokety. Za zlú povesť zemiaku môžu jedlá, pripravované na väčšom množstve tuku.  

Správna kuchynská úprava zemiakov je dôležitá a rozhoduje o ich vhodnosti pri chudnutí.
Najistejšie je pripravovať zemiaky v pare, aby sa v nich uchovali všetky vitamíny a minerály. Pri dlhšom varení v hrnci a bez pokrievky sa stráca až 80 percent vitamínu C. Najlepší spôsob prípravy je upiecť zemiaky v rúre bez prídavného tuku a s dochutením koreninami. A ešte jedno upozornenie: Kým zemiak postrúhate, presvedčte sa, že nemá na povrchu nijaké zelenkavé škvrny. Svedčia o prítomnosti alkaloidov, ktoré u citlivejších osôb vyvolajú migrény a vo väčšom množstve sú prudko toxické.

Zemiaky pri chudnutí využívajte na spestrenie svjho jedálneho lístka.

Samotné zemiaky majú pomerne nízku energetickú hodnotu, takže ak si ich zopár uvaríte v šupke a dáte do chladničky, získate už zabalené hotové prílohy k obedom. Zemiak varený v šupke má pomerne nízky glykemický index a energetickú hodnotu. Môžete si ním obohatiť jedno jedlo denne. Pri chudnutí to však už je horšie s ostatnými jedlami zo zemiakov. Zemiak sám o sebe je pomerne suchý a má nevýraznú chuť. Preto ho ľudia väčšinou rôznymi spôsobmi vylepšujú – predovšetkým tukom a soľou. A to už je strava, ktorá sa nám pri chudnutí nehodí. Z toho dôvodu je lepšie, ak sa pri redukcii hmotnosti na nejaký čas úplne vzdáte zemiakov – iba ak ich dokážete jesť samé či pokvapkané olivovým olejom. Pokrmy ako fučka, zapekané zemiaky či hranolky, to sú energetické bomby, ktoré by vám zhoršili vyhliadky pri vašej snahe schudnúť. Majú veľa energie z tuku a navyše aj vysoký glykemický index. Takže: úplne by ste sa mali vzdať jedál ako zemiakové placky, krokety či hranolky – je to, ako keby ste jedli malé špongie plné prepáleného oleja. Nielen, že sa pri takom jedle zle chudne, ale ani neprospieva zdraviu. Nejedzte niečo, čo vám škodí len preto, že vám to chutí. A keď, tak čo najmenej a čo najmenej často. 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist