Ako schudnúť Aké POLIEVKY využiť na CHUDNUTIE.

22.02.2015 01:46

Polievka pred hlavným jedlom povzbudzuje sliznicu žalúdka, čo vedie k lepšiemu tráveniu stravy. Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, preto je pre dobre fungujúce zažívanie tak dôležitá.

Bohužiaľ sa polievka pomaly, ale isto vytráca  z našich jedálnych lístkov. Stačí si vybrať správne pripravenú polievku.

Redšie vývary so zeleninou vás zdravo zasýtia, zlepšia váš denný pitný režim a hlavne dodajú telu prepotrebnú vlákninu, vitamíny a stopové prvky.

Polievka by sa u vás mala stať jedným z pomocníkov pri chudnutí, ako dodávať vášmu organizmu vyváženú stravu a potrebné živiny zo zeleniny a najmä strukovín.

Ľudia s nadváhou často zabúdajú, že polievka nemusí byť len prvým chodom pred hlavným jedlom, ale práve naopak, samotná polievka vás môže nielen úplne nasýtiť, ale aj zahriať alebo dokonca aj vyliečiť.
Na internete nájdete rôzne rady ako schudnúť. Jednou z nich, pritom málo využívanou sú polievky. Nielen cez týždeň, ale hlavne cez nedeľu, keď toho zjeme väčšinou viac. Rezňom so zemiakmi predchádza aj nedeľňajšia polievka. U väčšiny z nás sa polievka stáva súčasťou jedálneho lístka aspoň v nedeľu, nemala by však byť príliš kalorická, mala by zasýtiť a pripraviť žalúdok na menšiu porciu hlavného jedla.

Zdravá, výživná a chutná polievka plná zeleniny a byliniek je dobrý spôsob, ktorý vám minimálne pomôže zjesť menšiu porciu hlavného jedla. V lete vás osvieži, v chladnom počasí zahreje a počas celého roka vás zásobí živinami.

Hustými polievkami by ste sa pre ich vysokú kalorickú hodnotu mali v priebehu týždňa občas nahradiť hlavný chod a nekonzumovať ich ako predjedlo.

Dobrá šošovicová alebo fazuľová polievka chutí a zasýti vás na dlhší čas, obsahujú totiž väčšie množstvo bielkovín.

Dobrým výberom polievky sú aj vývary z kuracieho a hovädzieho mäsa, doplnené koreňovou zeleninou či hráškom.

RECEPTY na POLIEVKY, ktoré môžete využiť na chudnutie.

Šošovicová polievka so zelerom

Suroviny

50 g šošovice, 100 g zeleru, 100 ml cibuľového vývaru, bobkový list, nové celé korenie, soľ, 1 ČL olivového oleja.

Postup

Šošovicu preberieme, umyjeme a namočíme do studenej vody na 12 hodín. Vodu zlejeme, prilejeme čerstvú, osolíme, pridáme nové celé korenie a bobkový list. Varíme do polomäkka a pridáme očistený, postrúhaný zeler, cibuľový vývar a varíme domäkka. Na záver pridáme olivový olej.

240 kcal

Polievka z ružičkového kelu

Suroviny

100 g ružičkového kelu, 50 g zemiakov, soľ, vegeta, 2 ČL sójovej omáčky, 1 ČL nízkotučného rastlinného tuku, petržlenovú vňať.

Postup

Očistené, na kocky pokrájané zemiaky dáme variť spolu s ružičkovým kelom do mierne osolenej vody. Varíme domäkka, dochutíme sójovou omáčkou a vegetou. Na záver pridáme lyžičku nízkotučného rastlinného tuku a nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

112 kcal

Rýchla hrachová polievka

Suroviny

350 g mrazeného hrachu, tri strúčiky cesnaku,1l vody, lyžička masla, soľ a čierne korenie na ochutenie. Na posypanie, 20 dkg na jemno nastrúhané údené tofu
Postup

V hrnci roztopíme maslo na ktoré vysypeme mrazený hrach. Osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút, potom pridáme strúčiky cesnaku, rozmixujeme a varíme ešte asi 5 minút. Pred podávaním posypeme nastrúhaným údeným tofu a môžeme podávať s celozrnným pečivom, alebo žitným chlebíkom.
Fazuľová polievka s kyslou kapustou

Suroviny

40 dkg suchej fazule - najlepšia rôznej farby a veľká, 1 stredne veľká cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 4 stredne veľké zemiaky, 30 - 40 dkg kyslej kapusty aj so šťavou, 25 - 30dkg dobrej domácej údenej netučnej klobásy, soľ - podľa chuti, vegeta - podľa chuti, čierne korenie - mleté - podľa chuti

Postup

Opláchnutú fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu vložíme do tlakového hrnca, pridáme kyslú kapustu, soľ, vegetu, pokrájanú cibuľu, cesnak, čierne korenie. Zalejeme asi 2 litrami studenej vody, hrniec zavrieme a postavíme na sporák, varíme cca 60 až 70 minút. Pretože v polievke je aj kyslá kapusta, nemusíme pridávať kyslú smotanu, alebo ocot. Nie je treba ani zahusťovať.

Rýchla kuracia polievka

Suroviny

200 g kuracích pŕs, 2 mladé cibuľky, 2 karotky, 50 g fazuľových lúskov, 1 paprika, 2 citróny, 50 g zázvoru, 50 g koktailových rajčín, 1 pór, sladká sójová omáčka, kari korenie, olivový olej, voda, soľ

Postup

Kuracie prsia pokrájajte na malé kúsky a približne 2 minúty opekajte na olivovom oleji. Medzi tým pokrájajte zázvor a pridajte k mäsu. Na malé kúsky pokrájajte aj papriku a karotky, pór pokrájajte na kolieska spolu s cibuľkou. Na panvicu dajte všetku zeleninu, premiešajte s mäsom a pridajte kari spolu s veľkou šálkou vody. Keď sa polievka zvarí, pridajte citrónovú šťavu a dochuťte sójovou omáčkou, soľou a korením. Koktailové rajčiny pridajte do polievky a povarte tri minúty.

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist