Ako schudnúť Aké SACHARIDY by ste mali JESŤ pri CHUDNUTÍ.
Slovo sacharidy sa u väčšiny z nás spája so slovom cukor. Nie je to však celkom tak, existuje mnoho druhov sacharidov, ktorých by ste sa pri chudnutí nemali vzdávať.
Je pravda, že kalorickú hodnotu stravy človeka ovplyvňujú hlavne sacharidy. Keď organizmu chýba nejaká živina, vyšle do mozgu signál zjesť niečo sladké. V súčasnosti, kedy sa v stravovaní často používajú koncentrované potraviny zbavené výživných látok, tak môže u vás vzniknúť veľký nedostatok živín. Výsledkom je nepretržitý hlad a chuť na sladkosti.
Druh |
Množstvo v g |
Sacharidy v g |
Mäso a mäsové výrobky |
100 g |
0,1-0,5 |
Ryby a rybie výrobky |
100 g |
0,1 |
Cestoviny |
100 g |
73 |
Pečivo |
100 g |
61 |
Vianočka |
100 g |
61 |
Chlieb |
100 g |
52 |
Zemiaky |
100 g |
18 |
Suchý hrach |
100 g |
56 |
Jablká |
100 g |
13 |
Orechy |
100 g |
10-15 |
Mlieko |
1 dl |
4,7-4,9 |
Jogurt |
100 g |
9,7 |
Med |
100 g |
82 |
Pivo |
5 dl |
10 |
Tonik |
1 dl |
10 |
Váš jedálny lístok by pri chudnutí mal pozostávať prevažne zo zložitých cukrov ktoré sú obsiahnuté v pšenici, ryži, zemiakoch, fazuli a iných potravinách obsahujúcich škrob. Väčšina zložitých sacharidov sa trávi počas niekoľkých hodín. To umožňuje spracovateľským orgánom získanú energiu riadne spracovať. Ďalším prínosom zložitých sacharidov je skutočnosť, že obsahujú aj potrebné množstvá jednotlivých vitamínov a minerálnych látok čo sa nedá povedať o priemyselne vyrábanom cukre.
Jednoduché sacharidy (glukóza, fruktóza a galaktóza) nepotrebujú na absorpciu tráviaci proces. Stolový cukor je rozložený na jednoduché cukry v priebehu niekoľkých minút. Nepotrebujete zjesť veľa cukru na to, aby bola krv doslova zaplavená touto rýchlo získanou energiou. Ak sa tak stane, podžalúdková žľaza musí pracovať „nadčas“ a vyrába inzulín, aby mohol byť prebytočný cukor premenený na tuk. Prebytočný inzulín potom znižuje hladinu krvného cukru pod normálnu hodnotu a dochádza k hypoglykémii (stav, keď je hladina cukru v krvi nižšia ako normálna hodnota). Hypoglykémia, ku ktorej občas dochádza, nie je sama o sebe nijako závažná. Pokiaľ sa však často prejedáme cukrom, spôsobíme si tak vznik začarovaného kruhu vedúceho k chronicky nízkej hladine krvného cukru. Za týchto okolností môže hypoglykémia predstavovať počiatočné štádium cukrovky.
Sladké ovocie, ktoré nám ponúka príroda a tvorilo prirodzenú súčasť stravovania našich dávnych predkov, sa veľmi líši od sladkých lákadiel, ktorými sa prepchávame dnes. Samotný cukor obsiahnutý v ovocí je menej „nebezpečný“ ako klasický repný cukor. V tomto prípade platí, že cukor v ovocí je len akýmsi „ochucovadlom“ k látkam, ktoré sú veľmi dôležité pre naše telo. Je to celý komplex vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Aj samotná vláknina obsiahnutá v ovocí sa postará o to, aby sa cukry uvoľňovali postupne a telo si ich nestíhalo ukladať vo forme nadbytočnej energie do telesných tukových zásob.
Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE,
ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)
Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť,
aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.
Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)