Ako schudnúť Aké STRAVOVANIE vám nepomôže schudnúť.

23.05.2015 06:26

Pri chudnutí sa musíte zaujímať okrem iného aj o to, koľko kalórií denne zjete a koľko by ste ich mali zjesť.

V žiadnom prípade sa pri chudnutí nesmiete pustiť do bezhlavého znižovania príjmu kalórií počas dňa a na druhej strane ani do nadmerného prejedania sa. Výsledkom v obidvoch prípadoch je poškodenie vášho zdravia a priberanie.

Väčšina z takzvaných rýchlych diét je taká chudobná na kalórie, že namiesto rýchleho chudnutia, vám iba spomalia metabolizmus a musíme jesť čoraz menej a menej, aby ste chudli aj naďalej. To je ale príčina, prečo často strácate chuť pokračovať v chudnutí, vzdávate sa svojho cieľa a začnete jesť normálne. No keďže sa váš metabolizmus medzitým spomalil, namiesto rýchleho schudnutia, rýchlo priberiete. 

Čo sa deje v tele, ak sa rozhodnete chudnúť hladovaním. Ľudské telo je natoľko múdre, že sa dokáže prispôsobiť nedostatku stravy. O polovicu sa zníži látková výmena v tele, teda spomalí sa metabolizmus, telo začne odbúravať vlastné bielkoviny zo svalov a srdca, telu začne chýbať glukóza, ktorú musí organizmus začať vyrábať zo svalovej hmoty. Následne dochádza k prekysleniu organizmu, čo veľmi negatívne zasahuje do vnútornej rovnováhy organizmu. Oslabuje sa imunitný systém, ubúda svalovina, oslabuje sa činnosť všetkých orgánov. Ak už človek nejako hladovku prežije a chce s ňou skončiť, nastáva ďalšia fáza, ktorá nie je vôbec jednoduchá. Organizmus je nastavený na minimálny energetický príjem a teda každú potravu, ktorú začnete prijímať, považuje za nadbytočný príjem energie a preto si začne vytvárať tukové zásoby. Nekontrolovanou hladovkou si tak vlastne človek naštartuje jo-jo efekt. Hladovka a prísny pôst nie je dobrým prostriedkom na trvalé zníženie hmotnosti. Hladovanie samo o sebe ešte nikoho nenaučí ako sa vyvážene a zdravo stravovať. Chudnutie, ktoré trvá dlhšie a je výsledkom rozumného stravovacieho režimu a pravidelného pohybu, je oveľa lepším variantom, lebo pri ňom sa zhodené kilá naspäť nevracajú.

Musíte si uvedomiť, že nadmernú hmotnosť ste nezískali z večera do rána. Keď pravidelne denne konzumujete navyše napríklad 100 kalórií, bez adekvátnych fyzických aktivít naberiete na seba zhruba 5 až 6 kilogramov nežiaduceho tuku za rok. Naopak keď znížite svoju spotrebu kalórií o 20 kalórií každý deň, v takomto prípade nevedomky stratíte jeden kilogram nežiaduceho tuku za rok. Samozrejme dôležitý je aj stravovací režim a vhodná štruktúra živín vo vašej strave. 500 gramov telesného tuku človeka sa rovná približne 3.500 kalóriám. Všetko, čo potrebujete urobiť, aby ste stratili pol kilogramu tuku každý mesiac, je znížiť príjem kalórií o viac ako 100 kalórií na deň z vašej každodennej stravy. Majte na pamäti, že ľudia, ktorí boli schopní schudnúť pomalým spôsobom, to s najväčšou pravdepodobnosťou rozložili na dlhú dobu. Váš hlavný cieľ pri chudnutí by mal byť, aby ste chudli rozumne, pomaly a robili drobné zmeny, ktoré by mali trvať dlhú dobu.

Čo potrebujete vedieť o zložení stravy, aby ste nepribrali. Musíte si uvedomiť, že okrem dostatočnej energetickej hodnoty stravy (meranej v kilokalóriách(kcal) alebo kilojouloch (kJ) musí mať strava aj zodpovedajúce zloženie - výživovú hodnotu. Celková energetická potreba zdravého človeka (odhaduje sa na 25-30kcal/kg telesnej hmotnosti a deň, 1kcal= 4,2kJ) by mala byť pokrytá z 50- 55% cukrami (predovšetkým vo forme celozrnných obilovín a cestovín), 25-30% tukmi (s vysokým obsahom tzv. omega-3-nenasýtených mastných kyselín- olivový olej, tuk z morských rýb, s čo najmenším obsahom tzv. nenasýtených tukov typu bravčovej masti a rôznych margarínov) a zvyšok bielkovinami. Okrem toho treba dbať na to, aby sa na váš diétny stôl dostalo dostatočné množstvo vitamínov, minerálnych látok a vlákniny.

Hlad je potreba výživy a energie, ktoré si telo pýta. Naše telo denne potrebuje asi 45 druhov mikroživín. To sú tie látky. ktoré si telo nevie vyrobiť a musí ich dostať v strave. Sú to vitamíny, minerály, stopové prvky, esenciálne aminokyseliny,.. Ak budete mať v strave dostatok všetkých mikroživín. stratia sa vaše chúťky a časté pocity hladu.

Kvalitu procesu zmeny skonzumovanej stravy na kalórie určuje kvalita vášho metabolizmu. Rýchlosť metabolizmu má oveľa väčší vplyv na telesnú váhu, ako kvalita príjmu potravy. Ak patríte do skupiny ľudí, ktorí majú pomalý metabolizmus, mali by ste vykonať kroky na vyrovnanie účinku rozdielneho metabolizmu. Dá sa to dosiahnuť správnym stravovaním, doviživením organizmu a pravidelným cvičením.

Keď chcete úspešne schudnúť, musíte sa začať zaujímať o svoj metabolizmus. Dôležitým pojmom je bazálny metabolizmus. Bazálny metabolizmus je vlastne množstvo energie, ktoré potrebuje ľudský organizmus na prežitie - na pokrytie svojich základných funkcií a procesov. Podľa bazálneho metabolizmu sa stanovuje Váš optimálny denný energetický príjem tak, aby nevznikol  energeticky prebytok, resp. ani energetický nedostatok. Rýchlosť, akou sa živiny metabolizujú je u každého rozdielna. Kto má vyššiu rýchlosť metabolizmu, je schopný spaľovať kalórie oveľa efektívnejšie (vo väčšom množstve), než niekto, kto má nižšiu rýchlosť metabolizmu. Možno ste už zistili, že keď sa dlhodobo zdravo a pravidelne stravujete, tak nemáte problém s nadváhou. Stav Vášho organizmu a postavu však výrazne ovplyvňuje Váš metabolizmus. Iný je u tridsiatničky a iný u štyridsiatničky. Každá z Vás musí s rastúcim vekom a pri tej istej fyzickej záťaži znižovať denný príjem kalórií – jaulov v skonzumovanej strave. Zdravo sa stravovať a dobre vyzerať znamená viac, než iba nedočkavo sledovať ručičku na váhe. Požiadavky tela na stravovanie sa s vekom a životným štýlom výrazne menia. Na to aby ste vedeli, koľko kalórií - jaulov by ste mali denne skonzumovať je dobré, keď si dáte vypracovať Analýzu Vašej postavy.

 

POZOR! Na schudnutie nestačí prečítať si zopár článkov.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist