Ako schudnúť Aké sú HROZBY NADMERNÉHO PRÍJMU TUKOV.

14.08.2014 11:27

Keď chcete schudnúť, jedným z vašich prvých krokov by malo byť zníženie konzumácie zlých tukov, neprestaňte však jesť dobré tuky.

Keď chcete schudnúť a odstrániť svoje tukové zásoby, zarčnite namiesto tukov jesť viacej bielkovín.

Pri stravovaní a zostavovaní si jedálneho lístka na chudnutie sa naučte rozlišovať nasýtený a nenasýtený tuk.
Nasýtený tuk je živočíšneho pôvodu a pri izbovej teplote je v tuhej forme, telo si ho ľahko ukladá a tým podporuje upchávanie ciev, vysoký krvný tlak. 

Priemerný dospelý človek má v tele zhruba 40 miliárd tukových buniek. Ak sa nesprávne stravujete, začnú sa vaše tukové bunky zväčšovať.

Pravidelný príjem tuku je pre ľudský organizmus nevyhnutný aj pri chudnutí.

Potraviny, v ktorých sa nachádzajú zlé tuky.

§         tučné mäsá, koža z hydiny, mäsové výrobky ako klobásy či fašírky,

§         plnotučné mlieko a plnotučné mliečne výrobky ako syry, smotana, maslo, 

§         pečivo – sušienky, koláče, dolky, pizza, hamburgery

§         vyprážané jedlá – šišky, hranolky, vyprážané druhy mäsa

§         zemiakové lupienky, popcorn, cukríky

§         pevné tuky – margaríny, stužené tuky

Zdravotné dôsledky nadmernej konzumácie zlých tukov.

Vysoký krvný tlak.
Môžeme ho mať aj dlhšiu dobu bez toho, aby sme pociťovali nejaké ťažkosti. Niekedy sa príznaky prejavia až vtedy, keď je už neskoro. Ku vzniku vysokého krvného tlaku prispieva veľa faktorov, akými sú napríklad nadváha, veľa tukov v strave, nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, zlé stravovacie návyky, stres, nedostatok pohybu, niektoré ochorenia a vedľajšie účinky niektorých liekov.

Cievna mozgová príhoda. 
Cievna mozgová príhoda je pomerne často sa vyskytujúce cievne ochorenie, pri ktorom dochádza k poškodeniu buniek mozgu z dôvodu, že nedostávajú dostatočné množstvo krvi. Rizikovými faktormi vzniku cievnej mozgovej príhody sú niektoré ochorenia a dôsledky súvisiace so životným štýlom. Z ochorení sú to vysoký tlak krvi, ischemická choroba srdca, poruchy srdcového rytmu, zvýšené hladiny tukov v krvi, cukrovka, zúženia ciev zásobujúcich mozog

Vysoký cholesterol.

Cholesterol je dôležitou súčasťou našich buniek a jeho prevažnú časť si telo produkuje samo. Pomáha spracovať tuky, ktoré jeme a je dôležitý pre tvorbu hormónov, ktoré ovplyvňujú imunitný systém. Jeho nadbytok spôsobuje upchávanie ciev, ktoré môže mať za následok srdcový infarkt alebo mŕtvicu.
Faktor genetiky, ktorá zohráva významnú úlohu pri zvýšenom cholesterole, síce ovplyvniť nedokážeme, ale na čom rozhodne popracovať môžeme, je životospráva a životný štýl.

Upchávanie ciev.
Jednou z hlavných príčin ochorení srdca a ciev je ukladanie cholesterolu v stenách tepien, čo vedie k vytváraniu aterosklerotických plátov, k zúženiu a strate pružnosti ciev. Tento proces sa odborne nazýva ateroskleróza. Začína sa už v detstve a jej intenzita a následky závisia predovšetkým od životosprávy. Proces upchávania ciev môže urýchliť strava s vysokým obsahom tuku, vysoký krvný tlak, fajčenie, nedostatok telesnej aktivity a ochorenie na cukrovku. Ateroskleróza je príčinou číslo jeden vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Infarkt.

Následkom zúženia tepny klesá prietok krvi postihnutou oblasťou, znižuje sa zásobovanie kyslíkom a živinami. Ak sú zúžené koronárne tepny, ktoré vyživujú srdce, preteká nimi nedostatočné množstvo krvi a môže dôjsť k ischemickej chorobe srdca. Niektoré formy sa neprejavujú bolesťou, a tak človek ani nemusí vedieť, že nejakým ochorením vôbec trpí. Pri jej vzniku sa uplatňuje viacero rizikových faktorov, najmä obezita a vysoká hladina cholesterolu v krvi.

Keď chcete predísť alebo zmenšiť spomínané zdravotné problémy, obmedziť by ste mali hlavne potraviny živočíšneho pôvodu. Pri výbere tukov dávajte prednosť tukom rastlinným (olivový a repkový olej), ktoré obsahujú vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín a sú prevenciou pred kardiovaskulárnym ochoreniam.

Obmedzte maslo, smotanu, slaninu a vaječné žĺtky. Preferujte nízkotučné varianty a zvýšte príjem ovocia a zeleniny. Jedzte jedlá bohaté na vlákninu ako obilniny, cestoviny, hrach a fazuľu. Pri konzumácii mäsa bravčové mäso nahraďte morskými rybami.  

Pri príprave jedál vyprážanie nahradiť varením, dusením a grilovaním. Jedlo si tak pripravíte bez zvýšenej straty živín. A rozhodne nepodceňujte pohybovú aktivitu. Cvičeniu by ste sa mali venovať aspoň 3-krát týždenne.

Nezabudnite, že so znižovaním cholesterolu je to ako s redukciou hmotnosti. Ide o dlhodobý proces, ktorý je potrebné dodržiavať ako súčasť životného štýlu. Nezačnite proti nemu bojovať až v hodine dvanástej. Prevenciou si v tomto prípade môžete pre budúcnosť ušetriť mnoho zdravotných problémov. 

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist