Ako schudnúť Aké sú príčiny práve Vašej nadváhy, ako sa jej zbaviť.

07.11.2014 01:20

Mať nadváhu v súčasnej dobe nie je ničím výnimočným, najmä  pri dlhodobom nezdravom štýle stravovania a sedavom spôsobe života.

Obezita sa žiaľ stáva symbolom modernej doby. Nadmerný príjem energie vedie spolu s nedostatkom pohybu a sedavým spôsobom života k hromadeniu prebytočných kalórií vo forme tuku so všetkými zdravotnými a estetickými dôsledkami.

Nadváhu získate hlavne vtedy, keď dlhodobo prijímate viac kalórií ako stihnete spotrebovať – priberáte.  Nadbytočná energia (kalórie) sa uloží v tele v podobe tukov. Telo si ich ako energetický zdroj ukladá na horšie časy. Tento nadbytok spôsobí nadváhu, alebo až obezitu. 

Nadváha vzniká interakciou genetických a vonkajších faktorov. Samozrejme existujú určité obdobia, ktoré sú pre rozvoj nadváhy veľmi významné – u žien hlavne obdobie tehotenstva a obdobie po ňom, ďalej obdobie prechodu, u dievčat obdobie dospievania. Významnou príčinou sú opakujúce sa stresové situácie a obdobie, kedy sa znižuje pohybová aktivita – nástup do zamestnania, založenie rodiny, rodinné či pracovné problémy, ukončenie športovej činnosti, odchod do dôchodku a pod.

Pre predchádzanie a odstraňovanie nadváhy musíte sa naučiť poznať výživové potreby svojho tela. Keď ich spoznáte a začnete uplatňovať  vo svojej životospráve a hlavne v stravovaní, tak vaše telo vám to vráti ubúdajúcimi kilami i zlepšením zdravia. Je to jednoduché, začnite sa vzdelávať.

Príčin získania nadváhy je viacero, ktorá je hlavnou príčinou vašej nadváhy.

Základnou príčinou nadváhy je vyšší príjem ako výdaj kalórií.

O nepomer medzi príjmom s výdajom energie ide takmer vo všetkých prípadoch nadváhy, môže byť spôsobený:

  • nadmerným príjmom energie – hlavne zvýšeným prívodom tukov. Tie majú dvakrát viac energie než sacharidy a bielkoviny.
  • nedostatočným výdajom energie, ktorý je daný väčšinou nedostatkom pohybovej aktivity a sedavým spôsobom života. Ľudské telo je k pohybu veľmi dobre prispôsobené a pokiaľ ho na tento účel skoro vôbec nepoužívate (sedavý spôsob života, doprava autom, nevykonávanie žiadneho športu), svalovina začne ochabovať a naopak začnú pribúdať tukové bunky. Z toho pramení množstvo problémov – znížená výkonnosť a fyzická kondícia, väčšia  únava, bolesti krížov atď.

Genetické dispozície.

Minimálne zo 40 %  je obezita podmienená geneticky. Pokiaľ sú obaja rodičia obézni, pravdepodobnosť výskytu obezity u ich potomka je 80 %. Táto nevýhoda sa ale dá zmeniť zvýšeným úsilím pri dodržiavaní správnych stravovacích návykov a dostatkom pohybovej aktivity.

Hormonálne vplyvy.

Jedná sa predovšetkým o  zníženú funkciu štítnej žľazy (hypotyreóza) a zvýšenú hladinu hormónov kôry nadľadvín (Cushingov syndrom).

Metabolické vplyvy.

Energetické nároky organizmu určuje jeho telesná hmotnosť, pohlavie, vek a stupeň fyzickej aktivity. Existujú však rôzne individuálne, prevažne geneticky kódované faktory (výška základného metabolizmu), ktoré energetickú rovnováhu ovplyvňujú. Obezita sa tak môže objaviť aj u osoby, ktorá nekonzumuje viac než ostatní ľudia. Pravdepodobne sa ale menej pohybuje a vzhľadom k vrodeným dispozíciám si musí dávať väčší pozor na skladbu konzumovaných jedál.

Lieky.

Niektoré lieky môžu zvyšovať chuť k jedlu a tak prispievať k vzniku nadváhy. Jedná sa hlavne o antidepresíva a hormonálne liečivá.

Psychologické faktory a stravovacie návyky získané v rodine.

U obéznych osôb je príjem potravy zvýšený v závislosti od vonkajších signálov a emočných situácii (depresia, frustrácia, reakcia na osamelosť, napätie, stres, dlhá chvíľa). Telesná hmotnosť závisí do značnej miery od stravovacích návykov. Výchovou v rodine človek získa nevhodné stravovacie návyky a vďaka nim potom bojuje s nadbytočnými kilami.

Diéty s rýchlym chudnutím vedú hlavne k úbytku vody a svalovej hmoty a k malému úbytku tukového tkaniva. Takéto diéty dávajú prednosť kvantite (množstvu úbytku kilogramov) pred kvalitou chudnutia. Navyše lekársky výskum ukázal, že rýchle chudnutie je nezdravé a je sprevádzané vysokým rizikom opätovného priberania -jojo efektom. V súčasnosti existuje veľa spôsobov ako schudnúť zdravo.
Vo všeobecnosti sa za zdravé chudnutie považuje chudnutie, ktoré spĺňa nasledovné podmienky:
 1. počiatočné zníženie hmotnosti nesmie byť väčšie ako 10% vašej súčasnej hmotnosti,
 2. priemerný úbytok hmotnosti by mal dosahovať cca 1,5 kg za týždeň
 3. zníženú hmotnosť o 10% by ste si mali udržať najmenej 3 mesiace, aby si vaše telo zvyklo na novú  hmotnosť a upravilo podľa nej metabolizmus (spôsob využívania energie z prijatej potravy)

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist