Ako schudnúť Aké TEKUTINY PIŤ pri CHUDNUTÍ, ODVODNENIE ORGANIZMU.

24.05.2017 11:30

Aj vy ste sa rozhodli schudnúť a prvé čo vám prišlo na rozum je, že schudnete tak, že  obmedzíte príjem tekutín, pretože aj voda niečo váži. To áno, ale to predsa nie je váha tuku a sadla. Naopak, ak chcete úspešne schudnúť, je potrebné vypiť denne asi 3 litre tekutín, najlepšie čistej vody.

Bez  dostatočného príjmu tekutín, hlavne vody, určite neschudnete a postupne sa bude zhoršovať aj Váš zdravotný stav, Vaše telo sa dehydruje, zhoršujú sa biochemické procesy vo Vašom tele.

Mnohí ľudia s nadváhou majú aj opačný problém – zadržiavanie vody v tele. Príčinou je nedostatočná činnosť obličiek a následné ukladanie solí do tkanív, ktoré vodu v tele zadržujú. Vtedy je najvhodnejšie zmeniť zloženie stravy a podstúpiť odvodňovaciu kúru. 

Denná potreba vody pre dospelého človeka je cca 3 až 4 decilitre na 10 kg svojej váhy. Prijíma ju vo forme stravy, nápojov a oxidáciou. Výdaj je ten istý. Voda sa z tela odvádza dýchaním, potením, vylučovaním (moč, stolica). 

Čo by ste mali piť, aké tekutiny sú vhodné a ktoré sú nevhodné.
Nie je tekutina ako tekutina. Tá najzdravšia tekutina  a vlastne jediná, ktorú naše telo skutočne potrebuje, je čistá voda.

Mnoho ľudí sa sťažuje, že ich to k čistej vode neťahá. Nechutí im, nemôžu jej veľa vypiť a podobne. Je to však sila zvyku. Ak si zvyknete na drogu typu kola, nebude vám „obyčajná“ prirodzená voda vôbec chutiť. Je to overený fakt. Ale to ešte neznamená, že ak vám chutí sladký nápoj, je dobré a zdravé ho piť.
Treba len trochu pevnej vôle na prekonanie zvyku a potom zistíme, že čistá pramenitá voda je veľmi chutná, i keď je bez chuti. A má to ďalšie výhody: ušetríte mesačne pár eur, nefiltrujete cez pečeň chemikálie a netučniete z cukru. Veď fľaška coca-coly obsahuje asi 9 kociek cukru!
Ďalšia vec pri správnom pití je, že si ho musíte rozvrhnúť na celý deň rovnomerne. Nie vypiť doobeda tri litre vody, až nás ide rozpučiť a pomaly si nosíme prácu na WC, pretože sme tam stále a popoludní ani glg. To nemá ten správny efekt. V čase bez tekutín naše telo trpí, či sme predtým vodu pili alebo nie. Teda vodou sa musíme dopĺňať priebežne celý deň.
Najideálnejšie je začať ráno pohárom vlažnej vody, po raňajkách nejaký čaj, ovocný alebo zelený a bez cukru a tak ďalej, až do večera. Pred každým jedlom by sme sa mali napiť a potom zasa asi pol hodinu po jedle. Nie je dobré jedlo zapíjať.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

 

Do pitného režimu môžeme zarátať aj zeleninu a ovocie, ktoré obsahujú tiež veľa vody. Ak zjete asi kilo zeleniny, je to akoby ste vypili asi liter vody. Teda aj toto môžete započítať do dennej dávky. Mnohí z nás majú problémy s pitím väčšieho množstva tekutín. Nemusíte vypiť plný pohár „na ex“, pite veľmi malé množstvá a často. Ak pracujete v kancelárii, majte po ruke pohár s vodou neustále a pri každej príležitosti z neho odpite. Nehľadajte zámienky, prečo nemôžete piť.
Dostatok tekutín sa odrazí nielen na vašom vnútornom zdraví, ale aj na zovňajšku. Vaša pokožka bude hladká a pevná, nie vysušená. Ako všade v našom tele, aj v koži sa nachádza tekutina. Nezabúdajte, že telo je zložené hlavne z vody. Neodopierajme mu tento dôležitý stavebný materiál.

 Optimálne priemerné zloženie tela u zdravých dospelých jedincov v percentách z pohľadu analýzy Vašej postavy:

Základné zložky

Muži

Ženy

Voda

62,4  %

56,5  %

Minerálne látky

5,8 %

5,3  %

Proteíny

16,5  %

15,2  %

Telesný tuk

15,3  %

23,0  %

Celkom

100 %

100  %

 

Percento tuku v tele stúpa s vekom, preto tieto čísla berte tak, že mladí by sa mali pohybovať skôr na spodných hodnotách a starší už majú "právo" ak sa na nich životom niečo nalepí.
Úspešnosť chudnutia nezistíte len meraním percenta tuku v tele. V dlhšom časovom horizonte si ho síce môžete merať, ale týmito prístrojmi nie je možné vykonávať napríklad týždennú kontrolu úspešnosti chudnutia.

Oveľa viac vám o vašich úspechoch  chudnutia povie váš opasok a váha. Ak musíte opasok zapínať na čoraz hlbšiu dierku, môžete byť so sebou spokojný. Asi vám čoskoro začnú byť staré veci veľké. A to je neklamný dôkaz toho, že Vám mizne slaninka. Možno váha stojí na rovnakom čísle – ak posilňujete alebo ste výrazne zvýšili príjem tekutín. Možno vám tukomer každým meraním povie nové prekvapujúce čísla – nedajte sa znechutiť. Keď sa dobre cítite a veci sú vám odrazu veľké, nie je o čom debatovať – chudnete. A to je fakt, ktorý netreba dokumentovať meraním percenta tuku v tele.

Aké sú výhody pitia dostatočného množstva a vhodného zloženia tekutín.

1. Pitie vody je dobré na spaľovanie tukov. Príval vody spôsobuje odplavovanie tuku. Keď nie je dostatok vody na túto prácu, pozornosť pečene je odvádzaná od jej oveľa dôležitejšej práce, ktorou je spaľovanie tukov. Tiež budete prirodzene jesť menej, keď budete piť viac vody.

2. Pitie vody je dobré na prevenciu niektorých ochorení. Niektoré ochorenia, ako je únava, bolesť hlavy, svalové kŕče a bolesti chrbta sú spôsobené dehydratáciou.

3. Pitie vody vám pomôže vyzerať mladšie. Áno, voda je mýtický prameň mladosti. Voda odplavuje toxíny z kože. Ak správne hydratujete vašu pokožku, je žiarivá a svaly sú plné. Ak nepijete dostatočné množstvo vody, môžete začať vyzerať viac a viac ako ošumelo.

4. Pitie vody je dobré aj pre sexuálny výkon. Áno, je to pravda. Vaša pýcha, radosť, „sval lásky“ sa väčšinou skladá z vody, keď je na vrchole výkonnosti.

5. Voda je dobrá na čistenie a detoxikáciu. Vynaloženie množstva peňazí na detoxikáciu bez pitia dostatočného množstva vody prekazí daný účel a môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

6. Pitie vody znižuje riziko vzniku chorôb akými sú rakovina a infarkt myokardu.

7. Pitie vody pomáha prekonávať zranenia rýchlejšie.

8. Pitie vody pomôže posilniť váš imunitný systém a psychickú vnímavosť.

9. Pitie vody dodáva energiu a zvyšuje bdelosť

10. Pitie vody vzpruží kĺby a svaly.

Tri litre tekutín: Je to veľa, či málo?

Pri výpočte množstva tekutín musíte počítať zeleninu takmer ako vodu. Ak zjete pol kila zeleniny, do organizmu tak dostanete takmer pol litra vody. To do celkového príjmu môžete, samozrejme, započítať. Ostatné potraviny už majú oveľa menej vody. Tie radšej ani nepočítajte.
Pite každú hodinu cez deň jeden pohár čistej vody, alebo čaju a ste „za vodou“. Ak o 8,00 ráno vypijete prvý pohár a o 20,00 hod posledný, splníte normu celkom dokonale. Nechajte mobil, aby vám pripomínal, že máte túto úlohu.
Pri takomto príjme vody sa vám nielenže zrýchli metabolizmus, ale predovšetkým po väčšinu dňa budete mať stále plný žalúdok. Pocit sýtosti, na ktorom sa pitie vody spolupodieľa, je na nezaplatenie. V tomto je dodržaný pitný režim na nezaplatenie.
V lete a pri športe sa potreba pitia razantne zvyšuje – pokojne sa môže vyšplhať až na 4 litre denne. Vtedy je nevyhnutné naozaj na pitný režim stále myslieť. Naopak, v zime a pri malej aktivite môže stačiť menej vody. Presné množstvo zistíte praxou, alebo sa poraďte s lekárom. Je jasné, že drobná žena potrebuje trochu menej tekutín, ako 160 kilový chlap.

Čo sa stane keď nepijete dostatok tekutín.
Keď človek pocíti smäd, je už neskoro, pretože telo stratilo už viac ako 2% tekutín. Preto sa odporúča piť priebežne počas celého dňa, radšej častejšie a v menších dávkach. Dobre je začať deň pohárom vody nalačno. Črevá sa prečistia, organizmus sa prevlhčí, zlepší sa krvný obeh. Pri pravidelnom dodržiavaní tejto zásady sa zlepší trávenie a výsledok zbadáte aj na pleti. Bude žiarivejšia a hladšia.
Naopak, nedostatok vody sa prejaví suchosťou slizníc, únavou, malátnosťou, spavosťou, niekedy sa dokonca môže objaviť porucha koordinácie pohybov a chôdze alebo zápcha. Najmä u detí je pri nedostatku tekutín častým sprievodným javom bolenie hlavy, podráždenosť a celková nespokojnosť.

Ako a čím môžete uhasiť smäd, aby vám to pomohlo schudnúť.

Pramenité a minerálne vody s nižším obsahom minerálnych látok sú vhodné na každodenné pitie vďaka prirodzenému zastúpeniu minerálov a stopových prvkov v nich. Minerály a stopové prvky sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Na zabezpečenie pitného programu nie sú vhodné vody s vysokým obsahom minerálnych látok. V zásade sa odporúča v začiatkoch pohybovej činnosti piť nápoje izotonické, ale aj hypotonické a dokonca aj minerálne vody. Nápoje s obsahom sacharidov sa používajú až po 60 až 90 minútach činnosti kedy sa nepoužíva pevná strava. Tieto sacharidové nápoje majú spôsobiť obnovu energetických zdrojov v priebehu krátkeho času. K úplnej obnove telesných tekutín sú vhodné všetky nealkoholické a bezkofeínové nápoje.
Bylinkové a ovocné čaje sa odporúčajú piť nesladené. Ideálne je striedať ich, nepiť stále dookola ten istý čaj celé dni.
Nealkoholické sladené nápoje – vhodnejšie sú bezbublinkové, ktoré nedráždia žalúdok a netlačia na bránicu. Veľmi obľúbené sú nápoje s podielom ovocnej zložky.
Káva – už mnoho rokov sa vedú spory, či káva je zdravá, alebo škodí. Ak sa pije s mierou, má pozitívne účinky, povzbudzuje centrálny nervový systém. Zdravý človek si pokojne môže dopriať nejakú tú šálku kávy denne. Nezabudnite si k nej však naliať pohár vody alebo minerálky, pretože káva pôsobí ako diuretikum.
Alkohol – piť sa má len s mierou! Napríklad pivo prečisťuje organizmus a podporuje trávenie, červené víno má preventívny účinok proti rakovine. Pokiaľ máte problém s množstvom alkoholu, ktorý vypijete, radšej ho nepite vôbec, ako ho vypiť priveľa.

Nealkoholické nápoje – rôzne limonády ako aj ovocné šťavy sú hypertonické nápoje. Tieto nápoje obsahujú pomerne veľké množstvo sacharidov vyvolávajú sekréciu vody v tenkom čreve, čím miera vstrebávania klesá a to vyvoláva pocit smädu. Často tieto nápoje obsahujú kofeín, ktorý pôsobí diureticky.
Minerálne vody – minerálne vody sú silne hypotonické. Tieto nápoje sa vstrebávajú pomerne dlho, čo je spôsobené veľkým množstvom nátria. Minerálky sú vhodné predovšetkým pre rekreačných športovcov.
Nealkoholické pivo – takéto pivo je ľahko hypotonické. Obsahom nátria a sacharidov je takmer porovnateľné s izotonickými nápojmi light. K pozitívnym účinkom patrí lepšia chuť, ktorá dráždi k pitiu a tým priaznivo ovplyvňuje rehydratáciu. Nevýhodou je diuretický účinok.

ODVODNENIE ORGANIZMU je nebezpečné pre zdravie i chudnutie.

Nadváha je nielen problém nadmerného ukladania tuku v tele.  Je to aj problém zadržiavania vody v organizme. Pri nadmernom zadržiavaní vody v organizme často trpíme opuchmi tváre, najmä očí a nôh v členkoch. Doslova sa cítime ako lopta naliata vodou. Príčinou je nedostatočná činnosť obličiek a následné ukladanie solí do tkanív ktoré vodu v tele zadržujú. Pri takomto stave Vášho organizmu je potrebné posilniť si obličky, odvodniť a odsoliť si organizmus. Budete prekvapení, koľko kíl pôjde dole. Diétu držte len dovtedy, pokiaľ pôjdu kilá dole. Potom nabehnite na normálnu stravu, ale s výrazným obmedzením živočíšnych bielkovín.

Ako a čím môžete zdravo odvodniť svoj organizmus.

Vysaďte zo stravy najmä živočíšne bielkoviny, ktoré priveľmi zaťažujú obličky, dvojnásobne to platí o údeninách, syroch a slaných potravinách.
Do jedálneho lístka zaraďte najmä koreňovú zeleninu – petržlen, zeler, mrkvu, bielu reďkev, chren, zeler, šalotku, špargľu, uhorky, ale aj kapustu a listovú zeleninu.
Zo strukovín jedzte čo najviac fazulí azuki, sójových bôbov, najmä čiernych.
Naklíčte si fazuľky mungo a pridávajte do hotových jedál, okrem toho, že majú taktiež diuretické účinky, majú nesmierne veľa vitamínov a minerálov, ktoré podporujú zdravé chudnutie. Majú aj výrazný detoxikačný efekt.
Z obilovín uprednostnite jačmeň a ovos v akejkoľvek podobe.
Z byliniek uprednostňujte tie s močopudným účinkom, ako prasličku, brezové listy, skorocel, žihľavu, lopúchový koreň
Aj keď sa snažíme telo odvodniť, neupierajme mu dostatok tekutín! Najvhodnejšia je čistá voda, bylinkové čaje, na minerálky či iné bublinkové nápoje radšej zabudnime.

Čo si môžete sami pripraviť na odvodnenie tela.

BYLINNÁ ZMES NA ODVODNENIE
Pôsobí najmä pri nadváhe spôsobenej nadmerným zadržiavaním vody v tele. Má močopudné a odvodňovacie účinky.
Potrebujeme: Po 20g vňate prasličky roľnej, vňate žihľavy, jahodového lístia, malinového lístia a plodu borievky.
Ako na to: Čajovú lyžičku zmesi zalejeme 1/4 litrom vriacej vody a lúhujeme 15-20 minút. Pijeme 1 šálku každý večer, najneskôr však do 19,00 hod.
ČAJ Z KUKURIČNÝCH VLASOV
Nápoj podporuje tvorbu moču, tým aj odvodňuje organizmus
Ako na to: Za hrsť kukuričných vlasov zalejeme 1/2 litrom vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Pijeme v priebehu dňa po dúškoch.
ZELENINOVÁ ŠŤAVA
Pomocou nej sa budeme snažiť zbaviť telo nánosov solí. Pijeme každý deň počas kúry.
Potrebujeme: červenú kapustu, zeler, mrkvu a petržlen
Ako na to: Denná dávka šťavy spolu činí 250ml. Z toho kapusty si od šťavíme 150ml, mrkvy 50ml, zeler alebo petržlen 50ml. Pozor obzvlášť na zeler – ak ste naň alergickí, používajte len petržlen.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist