Ako schudnúť Aké výhody majú HUBY počas CHUDNUTIA.

18.10.2016 05:39

Huby obsahujú predovšetkým množstvo vitamínov zo skupiny B, ďalej proteíny, minerály, vlákninu, stopové prvky ako sú železo, zinok, selén, draslík, horčík a množstvo ďalších zdraviu prospešných látok.

Čerstvé huby obsahujú až 70-95 % vody. Po vysušení sa väčšina vody z húb vyparí a ich hmotnosť sa zníži až desaťnásobne. 

Huby sú počas chudnutia výborným zdrojom vlákniny. V tomto smere hubám zo zeleniny môže konkurovať len napríklad hrášok. Na 100 gramov obsahujú huby okolo 4 gramy vlákniny, významné je vyššie zastúpenie nerozpustnej vlákniny.

Veľkou výhodou jedál z húb je, že po konzumácii húb sa nepriberá a vyvolávajú pocit sýtosti. Preto sa využívajú pri diétach.

Huby sú považované za potravinu ale aj pochutinu, sú výbornou súčasťou jedálneho lístka na chudnutie. V primeraných dávkach huby podporujú trávenie, ak sa však dávka preženie, pôsobia presne naopak.

Za primeranú dávku húb sa považuje jedlo pripravené zhruba zo l00 až 200 g čerstvých húb. Toto je dávka vhodná na obed, na večeru by sa mala primerane znížiť. 

Tepelná úprava húb je veľmi dôležitá, pretože bez nej možno konzumovať len asi 10 druhov húb. Minimálny čas na tepelnú úpravu je 15 minút. Niektoré druhy musia byť tepelne upravované až 25 až 30 minút. 
Čerstvé huby sa môžu pripravovať na mnoho spôsobov. Pripraviť si ich môžete ako hlavné jedlo, či predjedlo. Vhodné sú aj ako prílohy alebo ako koreniny, pomocou ktorých dostáva aj mäsitý pokrm arómu húb.

Huby majú nízku energetickú hodnotu a čo je pri chudnutí potrebné, majú vysokú výživovú hodnotu.

Huby vo vhodnej štruktúre obsahujú zložky, ktoré ľudský organizmus nevyhnutne potrebuje pre svoju činnosť - bielkoviny, aminokyseliny, vitamíny, minerály, cukry a tuky. 

Medzi výborné vlastnosti húb patrí značný obsah vitamínu D, ktorý väčšina z nás získava len zo živočíšnych potravín, huby ho obsahujú ako jediný druh zeleniny.

Energetická hodnota v 100 g čerstvých húb je zhruba 30 kalórií, čo je to 6x menej než zo 100 g hovädziny a až 12x menej ako z bravčoviny.

Čerstvé huby obsahujú minimálne množstvo kalórií, pri pečení však do seba nasajú veľké množstvo oleja.

Nevhodnou kuchynskou úpravou – napríklad vyprážaním môžete z tejto inak zdravej potraviny urobiť doslova kalorickú bombu. Huby sú ako špongia, dokážu do seba vsiaknuť veľké množstvo tuku. Takto môže jedna 150-gramová porcia vyprážaných šampiňónov dodať vášmu telu viac ako 2000 kJ, a to je pre chudnutie menšia katastrofa.

Huby sú ľahko dostupné, obsahujú minimum kalórií, obsahujú množstvo látok prospešných pre zdravie človeka, sú ľahko skladovateľné a dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov.

Huby sú  príjemným a zdravým spestrením stravy.. Ich vynikajúcou vlastnosťou je aj zlepšenie kondície  zberača húb počas zberu.

Vlastnosti húb, prečo je dobré doplniť ich do jedál na chudnutie.

§         Diéta, v ktorej máte zaradené huby, je ideálna na spaľovanie tukov a budovanie svalovej hmoty. Huby sú takto ideálne pri redukcii váhy. Dôležitá je však ich technologická úprava, nesmiete si ich pripravovať na väčšom množstve tuku, pretože ho vedia vpiť do seba a tým pádom sa stávajú energetickou bombou.  

§         Huby pomáhajú kontrolovať hladinu cholesterolu v krvi. Sú zdrojom vlákniny a enzýmov, vďaka ktorým pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Navyše, vysoký obsah bielkovín v hubách pomáha spaľovať cholesterol pri trávení.

§         V strave ich využívame hlavne pre ich aromatické a chuťové vlastnosti.

§         Huby sú charakteristické najmä vysokým obsahom vody, až do 90%a vlákniny využiteľnej na prečistenie tráviaceho traktu.

§         Nízky obsah sodíka v hubách spôsobuje, že huby priaznivo vplývajú na opuchy.

§         Huby patria medzi nízkoenergetické potraviny, obsahujú len 25 kcal/100g. Z vhodne upravených húb určite nepriberiete.

§         Výživové zloženie húb pre osoby, ktoré chcú schudnúť je vynikajúce, v priemere obsahujú 5 - 30% bielkovín, 1-6% sacharidov a minimum tukov (0,5-3,5%).

§         Huby vyvolávajú pocit sýtosti.  

§         Správne pripravené huby nielen dobre chutia, ale nášmu telu dodávajú aj mnohé látky, ktoré potrebuje na bezproblémové fungovanie.

§         Huby si môžete pripraviť na viacero spôsobov – vyprážať, dusiť, variť, zapekať, grilovať, či ich použiť na prípravu omáčok, dressingov alebo aj tradičnej hubovej praženice. 

§         Huby sú charakteristické aj vysokým obsahom medi, potrebnej pre cievny systém, ale aj antioxidantov, ktoré v našom organizme bojujú proti voľným radikálom.

§         Niektoré huby sú vysokoúčinnými prírodnými liekmi. Jednou z nich je hliva ustricová. Vďaka vysokému obsahu imunoglukánov podporuje celkový imunitný systém a aktiváciu bielych krviniek bojujúcich proti cudzorodým látkam v našom organizme. Produkty z hlivy ustricovej sú bežne dostupné aj v lekárňach.

§         Huby môžu konzumovať aj cukrovkári, keďže sú pre nich ideálnou nízko energetickou pochúťkou. Nemajú žiadne tuky, cholesterol, málo sacharidov, obsahujú bielkoviny, vitamíny a minerály, veľa vody a vlákniny. Okrem toho obsahujú prírodný inzulín a enzýmy, ktoré napomáhajú odbúravať cukor či škrob z potravín. Diabetici často trpia infekciou, najmä vo svojich končatinách. Prírodné antibiotiká v hubách im pomáhajú predchádzať tejto infekcii.

§         Huby obsahujú zložky, ktoré pomáhajú k správnemu fungovaniu pečene, pankreasu a ďalších endokrinných žliaz, čím podporuje tvorbu inzulínu.

§         Ergotioneín, silný antioxidant prítomný v hubách, je veľmi účinný pri poskytovaní ochrany pred voľnými radikálmi, ako aj pri posilnení imunity. 

§         Huby obsahujú prírodné antibiotiká (podobné ako penicilín, ktorý sám o sebe je získaný z húb), ktoré zastavujú rast mikrobiálnych a ďalších infekcií.

§         Huby pomáhajú liečiť vredy a chránia pred infekciami. Dobrá kombinácia vitamínov A, B-komplexu a vitamínu  C v hubách posilňuje imunitný systém.

 

Huby - 100 g, 1kcal=4,2kJ

Energia
(kJ)

Bielk.
(g)

Tuky
(g)

Sach.
(g)

Glykemický index

Cholest.
(mg)

Vláknina
(g)

Huby čerstvé (priemer)

110

2,6

0,4

3,8

nízky (pod 30)

0

6

Huby sušené (priemer)

1410

37

2,7

41,1

nízky (pod 30)

0

46

Hríby

80

5,1

0,3

5,2

nízky (pod 30)

0

6

Šampiony

70

3,3

0,6

4,8

nízky (pod 30)

0

Chcete sa naučiť jesť menej a nehladovať, získať jedálne lístky a recepty na chudnutie?

Chcete schudnúť bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania? 

VYUŽITE LACNÉ CHUDNUTIE ZMENOU STRAVOVANIA počas i po CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist