Ako schudnúť Ako CHUDNUTIE ovplyvňuje ZDRAVIE ČLOVEKA.

02.04.2017 06:26

Kvalita stolice veľa hovorí o zdraví človeka.

Dnes vieme, že kvalita zdravia je podmienená správnou funkciou tráviaceho systému. Tam sa spracúva všetko, čo zjeme, musí sa to vytriediť, rozdeliť, vstrebať a vylúčiť. Kvalita funkcie tráviaceho systému podmieňuje úroveň imunity a celkovej kondície tela. Tu sa najviac hromadia odpadové produkty. Hovoríme, že dnes budú ľudia zomierať na choroby špinavých čriev, kde sa hromadia všetky škodlivé látky, ktoré sa dostanú do tela.

Zdravý človek má denne 2x stolicu. Vtedy je stolica bez zápachu, ľahko vytlačiteľná, formovaná a vo vode sa ponorí. Pokiaľ je stolica nepravidelná, veľmi tvrdá, silne zapáchajúca, nedá sa spláchnuť, alebo je hnačkovitá, to všetko znamená, že tráviaci systém má problémy a treba mu pomôcť. Zápcha je funkčná porucha spôsobená nesprávnym spôsobom života a výživy, spolu so všeobecným nedostatkom vlákniny, nedostatkom pohybu, nedostatkom tekutín, vplyvom stresu a napätia. Zápcha ako taká, nie je len v črevách, ale upchávanie prebieha aj v cievnom, či lymfatickom systéme. Upchávanie filtrov tela – obličiek, pľúc, pečene je základnou príčinou zdravotných problémov. Veľké množstvo plynov v črevnom systéme svedčí o dismikróbii, čo je premnoženie nežiadúcich baktérií a plesní v črevách. V črevách máme totiž aj baktérie, ktoré sú pre naše zdravie prospešné. Pri opakovanom užívaní antibiotík dochádza k ich zničeniu a množeniu plesní. Veľké množstvá živočíšnych bielkovín v črevách hnijú, veľa cukru podporuje rast plesní a parazitov, všetko to znižuje úroveň imunity a svedčí o hromadení odpadu v tele.

Vypadávanie vlasov, lámanie nechtov, boľavá popraskaná koža na pätách, tvorba rôznych vyrážok, ekzému, to všetko znamená, že telo má problémy a poruchy v rovnováhe funkcií. Vtedy sa v tele hromadia odpadové látky a dochádza k snahe vylučovať ich pokožkou, ktorá reaguje tvorbou ekzému, akné, či iných prejavov. Používanie rôznych krémov a mastí neodstráni problém pleti. Kvalita pleti je odrazom vnútra tela. Ak máme problém s pleťou, potrebujeme vyčistiť svoje vnútro a zmeniť stravovanie, aby malo telo to, čo pre správnu činnosť potrebuje, a tak sa pokožka upraví a bude žiarivá.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Nadmerné a časté potenie je dôkazom toho, že telo si už pomáha vo vylučovaní odpadových látok formou potenia. Vtedy už obličky a pečeň pracujú na plné obrátky a nutne potrebujú pomôcť. Je to tzv. zostupné vylučovanie odpadu, kedy už telo nedostatočne vylučuje odpadové látky stolicou (je nepravidelná a nedostatočná), a kedy už pri nedostatku tekutín obličky, nestačia vylučovať odpad, jednoducho telo si pomáha zvýšením potenia. Používanie rôznych prípravkov proti poteniu nie je riešením. Prípravky proti poteniu vyradia z činnosti potné žľazy a často dochádza k ich poškodeniu. Je rozumnejšie zbaviť telo toxických látok a potenie sa stratí.

Stravovanie pri tráviacich ťažkostiach, ako ho zmeniť, čo jesť, čo nejesť. 

Technologická úprava pripravovanej stravy:

Vhodné tepelné spracovanie je: varenie, dusenie, pečenie v pare. Vylučujeme spôsoby úpravy, ktoré robia pokrm ťažko stráviteľným, napr.: vyprážanie, opekanie na tuku. Aby sa pri príprave pokrmu tuky neprepaľovali, mäso ako aj iné potraviny opekáme nasucho a podlievame vodou. Pokrmy zahusťujeme nasucho opraženou múkou, zátrepkou alebo strúhanou potravinou ( vhodný zemiak ). Nikdy neoprážame na tuku. Tuky nikdy nepreprážame, vkladáme až do hotového pokrmu nakoniec.

Vhodné potraviny

Polievky- vhodné sú vývary z netučných riedkych kostí a netučného mäsa, zeleninové, nie z nafukujúcich druhov zeleniny ( ako sú kel, kapusta ), vylúčiť strukovinové pre ťažkú stráviteľnosť. Vhodné sú mliečne, zemiakové. Ako závarku používame: niťovky, krupicu, krúpky, rezance, ryžu, krupicové halušky a vajíčkovú „hmlu“.

Mlieko- mliečne výrobky - uprednostňujeme netučné druhy. Používame syry, tvaroh, kyslo-mliečne výrobky. Vylučujeme pikantné druhy syrov.

Prílohy- podávame zemiaky varené, dusené, zemiakovú kašu, cestoviny, suchárovú a žemľovú knedľu, ryžu, halušky.

Mäso- vhodné je z mladých zvierat, nemastné a dobre odležané. Chudé teľacie, hovädzie, jahňacie, bravčové, holub, hydina – kurča, morka, nie „tučná“ kačka, sladkovodné netučné ryby, pstruh a filé z morských rýb. Z údenín je vhodná bravčová a hydinová šunka, hydinové nie pikantné párky.

Zelenina- má byť vždy mladá a podľa možnosti čerstvá, zriedkavejšie používať sterilizovanú, vhodná je i mrazená či sušená. Nevhodné sú nafukujúce druhy: kel, karfiol, kapusta, cibuľa, reďkovka, uhorka, paprika. Vhodné druhy - mrkva, petržlen, zeler, tekvica, mladý kaleráb, cvikla, hláv. šalát, špenát. Karfiol, hrášok a kukurica sa podáva podľa znášanlivosti pacienta. Vhodná aj vo forme šalátov.

Strukoviny- pre nafukovanie tráviaceho traktu sa vylučujú.

Ovocie- čerstvé, jablká, banány, pomaranče, grapefruit, mandarínky, čerešne, višne, slivky, marhule, broskyne. Vhodné sú i vo forme kompótov, šalátov, ovocných štiav, rôsolov a džúsov. Nevhodné druhy sú kivi, jahody, maliny, pre obsah zrniečok, ktoré mechanicky dráždia tráviaci trakt.

Chlieb, pečivo- vhodné sú biele vodové druhy, najlepšie jednodňové, vianočka, sucháre, piškóty, sendvič.

Koreniny- nepoužívame ostré, pikantné druhy korenín. Vhodné sú jemnejšie druhy, ako majorán, bazalka, petržlenová a zelerová vňať, bobkový list, rasca, kôpor, vývar zo sušených húb a vývar z cibule, paradajkový pretlak. Tiež je vhodná vanilka, škorica, klinčeky, citrónová a pomarančová kôra, tiež šťava. Ocot vylučujeme, nahrádzame ho šťavou z citróna.

Jogurty
Pozitívny vplyv na črevá majú baktérie, ktoré sa nachádzajú v jogurtoch so živými kultúrami. Uľahčujú trávenie a podporujú zdravie sliznice  vnútorností. Skonzumovanie jedného jogurtu denne pomáha udržať a dopĺňať hladinu zdravých baktérií v črevách a mnohí ľudia postihnutí syndrómom dráždivého čreva zistili, že jogurt im pomáha ovládať tieto symptómy.

Nepodávame alkoholické nápoje, destiláty, veľmi horúce a chladené nápoje a pokrmy, čiernu kávu a sýtene vody a malinovky ( mechanicky dráždia tráviaci trakt ).

Jedlá, ktoré treba vylúčiť
Potraviny zložené z pšenice, ako chlieb, cestoviny, výrobky z cesta, pizza, pšeničné krekery a pšeničné vločky, chlebové jedlá, múčne jedlá a jedlá obsahujúce pšeničnú múku, kravské mlieko a syry, kvasnicové, hnilobné a kvasiace potraviny, ako chlieb, instantné polievky, omáčkové zmesi, huby, alkohol, ocot, cukor a potraviny s vysokým obsahom cukru, ako sušienky, koláče, čokoláda, cukrovinky, sladké pečivo a nealkoholické nápoje, arašidy, sušené ovocie.

Na ceste k štíhlej línii a vyčisteniu črevnej sústavy je vynikajúcim pomocníkom VLÁKNINA. 

Keď množstvo odpadových látok dodávaných organizmu stravou je vyššie ako jeho kapacity vylučovania a skladovania odpadu, dostavajú sa odpadové látky aj do krvného systému a postupne dochádza k poškodzovaniu orgánov človeka.

Dlhodobé výskumy potvrdzujú, že náš organizmus nie je schopný komplexne neutralizovať všetky  toxické a chemické látky, ktoré denne prijímame spolu so stravou. Toxické odpady sa hromadia v našich bunkách, obzvlášť v tukových bunkách, v našich tkanivách, krvi, orgánoch, črevnej sústave a ukladajú sa tam na neurčitú dobu.

Zdravý človek má stolicu 2x denne. Pokiaľ je stolica nepravidelná, veľmi tvrdá, silne zapáchajúca, nedá sa spláchnuť, alebo je hnačkovitá, to všetko znamená, že tráviaci systém má problémy s vylučovaním odpadov a mali by ste mu pomôcť.

Zápcha je častá tráviaca porucha spôsobená nesprávnym spôsobom života a výživy, spolu so všeobecným nedostatkom vlákniny, nedostatkom pohybu, nedostatkom tekutín, opakovaním stresových situácií.

V tráviacej sústave sa spracúva všetko, čo zjeme, musí sa to v nej vytriediť, rozdeliť, vstrebať a vylúčiť. Kvalita funkcie tráviaceho systému podmieňuje úroveň imunity organizmu i postavu človeka. V ňom sa najviac hromadia odpadové látky.

Dostatok vlákniny v strave je najjednoduchší a najlacnejší spôsob ako vyčistiť telo od odpadových látok a predísť problémom so zápchou.

Dostatok vlákniny v strave je pri chudnutí zároveň jednoduchý spôsob ako sa naučiť jesť menej kalórií.

Vláknina neobsahuje žiadne kalórie a dokonale vás zasýti. Vláknina viaže na seba vodu, čím v žalúdku strava zväčší svoj objem a do mozgu je vyslaný signál, že ste nasýtení. Vláknina je nestráviteľná súčasť rastlinnej potravy, ktorá je nosičom živín a odnášačom odpadu.

Do tráviaceho traktu vstupuje vláknina plná živín, prechodom zažívacím traktom sa pôsobením enzýmov postupne z vlákniny živiny uvoľňujú, a na vyprázdnené miesto sa viažu odpadové látky.

Vláknina má v stravovaní viacero funkcií. Vláknina vykonáva očistu organizmu, je nositeľom živín v strave, spomaľuje ich prechod z tráviaceho traktu do krvi, priaznivo ovplyvňuje tráviace procesy, peristaltiku čriev a samotné vyprázdňovanie.

Vlákninu delíme na:

Vláknina vo vode rozpustná – nazývaná tiež gélotvorná vláknina, ktorej asi najvýznamnejším zástupcom v potrave je pektín. Hlavným zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny je ovocie a zelenina. Tu je však potrebné povedať, že vplyvom dozrievania sa v ovocí pektín – gélotvorná vláknina mení na vlákninu hrubú.

Vláknina vo vode nerozpustná – nazývaná ako hrubá vláknina (napr. celulóza) 

Zdrojom hrubej vlákniny sú najme obiloviny, celozrnné pekárenské výrobky, ovsené vločky a podobne.

Denná dávka vlákniny v strave by mala byť aspoň 20 až 30 gramov.

Vláknina by mala byť súčasťou každej diéty. Jednak má nulový obsah kalórií a čo je dôležité, viaže na seba vodu. Táto skutočnosť dáva prijatej potrave dostatočný objem a vyvoláva pocit sýtosti.

Pri konzumácií potravy bohatej na vlákninu je organizmus potrebné zásobovať dostatočným množstvom tekutín. V opačnom prípade dochádza k dehydratácií a k zápche.

Vláknina dokáže skrátiť dobu priechodu potravy cez tráviaci trakt až na polovicu.  

Ďalšou významnou vlastnosťou vlákniny je čistenie čriev. Vláknina odvádza karcinogénne látky z tela a je vhodnou prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva.

Okrem účinkov na črevá, zabraňuje vláknina vzniku žlčových kameňov tým, že odvádza z organizmu žlčové kyseliny. Keďže viaže kyseliny, znižuje aj hladinu tuku v tele. Množstvo „zlého“ cholesterolu sa v krvi príjmom vlákniny znižuje a naopak hladina „dobrého“ cholesterolu zvyšuje.

Vo vode rozpustná vláknina priaznivo pôsobí na metabolizmus cukrov. Pri dostatku pektínu stúpa hladina krvného cukru omnoho pomalšie, pretože pektín spomaľuje vstrebávanie sacharidov. Nedochádza tak k výraznému vyplavovaniu inzulínu do krvi a celý priebeh vstrebávania cukrov prebieha na jeho nižších hodnotách.

Význam vlákniny pri redukcii a dlhodobom udržaní telesnej hmotnosti je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť.
Vlákninu nájdeme iba v potravinách rastlinného pôvodu
, ako je napr.: nelúpaná ryža, celozrnné pekárenské výrobky, müsli, strukoviny, ľanové semeno, pšeničné klíčky, zemiaky, huby a iné.
Ovocie a zelenina obsahujú hlavne rozpustnú vlákninu. V obilninách sa vyskytuje zároveň rozpustná aj nerozpustná vláknina. Nerozpustná vláknina podporuje črevnú peristaltiku a pomáha regulovať vyprázdňovanie.
Skutočná denná spotreba vlákniny u väčšiny ľudí je 10 až 18 g. Odporúčaná denná dávka vlákniny je 30 g. 

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist