Ako schudnúť Ako môžete pri chudnutí využiť OVOS.

12.09.2014 00:25

Zaradením ovsa do svojho jedálneho si môžete pomôcť aj pri chudnutí. Možno je to pre vás prekvapujúce zistenie, ale jedlá s pridaním ovsa sú chutné. Veď nie darmo je ovos najrozšírenejšie krmivo pre kone, a tie sú na kvalitnú stravu veľmi citlivé.

Energetická hodnota ovsa je až o 10% nižšia oproti jačmeňu, o 16% oproti pšenici a až o 20% oproti kukurici.

Vláknina obsiahnutá v ovse je schopná absorbovať vodu, spomalí trávenie a tak predĺži pocit sýtosti po najedení.

Vyšší obsah vlákniny v ovse prispieva k znižovaniu cholesterolu v krvi, priaznivo pôsobí pri chorobách obehového systému. Reguluje obsah cukru v krvi, preto je vhodný aj pre diabetikov. Odvary z ovsa sú vhodné pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy a tiež pri črevných poruchách.

Ovos je bohatý na ľahko stráviteľné bielkoviny. Tie obsahujú všetky dôležité aminokyseliny, ale nie v optimálnom pomere. Je však relatívne chudobný na lyzín a treonín, kým metionínu má nadbytok. Na druhej strane strukoviny (cícer, šošovica alebo fazuľa) sú bohaté na lyzín, ale majú deficit metionínu. Preto je kombinácia ovsa so strukovinami veľmi výhodná pri chudnutí. Proteíny týchto dvoch druhov potravy sa vzájomne dopĺňajú a dodávajú telu kompletné proteíny.
Tuky nachádzajúce sa v ovse majú veľkú výživovú hodnotu. Tvoria ich nenasýtené mastné kyseliny (80%), vrátane kyseliny linoleovej a nasýtené (20%). Prevaha nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať tvorbu cholesterolu.

V akej podobe môžete využiť ovos pri chudnutí.
Ovos môžete v strave použiť mnohými spôsobmi. Na trhu je dnes k dispozícii vcelku, drvený, vo forme múky, či ovsených vločiek. Pridávame ho aj do šalátov. Ovsené vločky pridané do cesta, môžu ozvláštniť chuť chleba, pečiva, alebo koláčov. Pomocou ovsenej múky, alebo vločiek môžete zahusťovať omáčky. Z ovsenej múky sa dajú pripraviť aj výborné palacinky. Ovsené vločky môžu byť použité aj ako plnivo do pomazánok, nátierok a pri príprave rôznych príloh. Môžete ho pridať do plniek, ktorými plníme mäso a zeleninu. Ovos môžeme konzumovať aj surový, či len zaparený horúcou vodou, ako ovsenú kašu, musli.

Nezabudnite ani na ovsené mlieko a ovsenú smotanu. Sú vynikajúcou náhradou za kravské mlieko a tak by nemali chýbať v kuchyni ľudí, ktorých trápi potravinová intolerancia na mlieko. Napríklad ovsené mlieko rozmixované s čerstvým ovocím môže byť vynikajúcim raňajším jedlom do náročného dňa.

Čokoľvek však budeme z ovsa pripravovať, treba mať na pamäti, že dlhým varením znižujeme jeho nutričnú hodnotu a zároveň zvyšujeme jeho glykemický index, takže by sa mal tepelne upravovať len tak dlho ako je nevyhnutné.

Druhy a formy využitia ovsa v stravovacom režime pri chudnutí. 
Vločky
Je to najlepší spôsob ako jesť ovos a získať všetky jeho výživné látky. Môžu sa uvariť v mlieku alebo v zeleninovom vývare.
Ovsená kaša
Namočte 4 lyžice ovsených vločiek. Ďalšie ráno do pol litra vriacej vody pridajte nasiaknuté vločky a varte ich 15 minút na slabom plameni. Podávajte ich s medom a môžete pridať aj mlieko.
Múka alebo krém
Dávajú sa do polievok a deťom do jedla.
Müsli
Ovsené vločky sú spolu s iným obilím, mandľami, lieskovými orieškami, hrozienkami atď. jednou z hlavných surovín v „müsli“, jedle na raňajky. Müsli doplňte čerstvým ovocím, mliekom a trochou medu.
Ovsená voda
Pripravuje sa nasypaním dvoch polievkových lyžíc zrna ovsa do jedného litra vody. To sa potom varí päť minút a scedí. Získaná tekutina sa môže osladiť medom a piť počas celého dňa.

Recepty na jedlá s použitím ovsa.

Polievka z ovsených vločiek
Potrebujeme: 8 dkg ovsených vločiek, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 lyžice sójovej múky, petržlenovú vňať.
Postup: Ovsené vločky dáme variť do studenej vody, osobitne uvaríme na kocky pokrájanú zeleninu, spojíme, pridáme vo vode rozhabarkovanú múku a chvíľu povaríme. Pred podávaním pridáme posekanú petržlenovú vňať.

Ovsené fašírky
Potrebujeme: 20 dkg ovsených vločiek, 1 vajce, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, majorán, strúhanku (môžu byť aj pomleté ovsené vločky), olej, soľ.
Postup: Do uvarených vychladnutých vločiek pridáme vajce, na oleji spenenú cibuľu, prelisovaný cesnak, majorán, soľ. Ak je masa príliš riedka, pridáme podľa potreby strúhanku, alebo pomleté vločky. V strúhanke vyformujeme a obalíme fašírky, ktoré vypražíme na rastlinnom (najlepšie olivovom) oleji.

Kaša z ovsených vločiek
Potrebujeme: 20 dkg ovsených vločiek, 1 l mlieka, 1,5 lyžice oleja, ovocie (hrozno, jablká, čerešne), cukor, soľ.
Postup: Vločky vsypeme do mlieka, ktoré trochu osolíme a osladíme. Pridáme olej a za stáleho miešania varíme asi 20 minúť. Do hotovej kaše primiešame kúsky surového alebo zaváraného ovocia. Na tanieri polejeme šťavou z kompótu.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

ak chcete MESAČNE SCHUDNÚŤ 5 a viac kíl BEZ HLADU

a nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist