Ako schudnúť Ako postupovať pri REDUKČNEJ DIÉTE.

24.10.2014 05:55

Podarilo sa vám už niekoľko kíl zhodiť a potom sa vaše chudnutie zastavilo aj keď naďalej znižujte príjem stravy? 

Vaše telo si už upravilo metabolizmus na uchovávanie tukov a začalo spaľovať bielkoviny vo svalstve ako reakciu na náhly pokles v príjme kalórií vo vašej strave. Je to prirodzená pomsta organizmu na rastúci nedostatok stravy. 

Mnoho ľudí sa v snahe schudnúť stravuje katastrofálnym spôsobom. Týrajú sa hladom, jedia stereotypnú stravu a tak im chýba v tele veľa funkčných živín. Nečudo, že taký štýl stravovania si vyžiada svoju daň. Metabolizmus sa spomalí a odrazu priberáte aj z úplných maličkostí. Navyše taký príjem potravy je neprirodzený a tak celkom zákonite prichádzajú obdobia, kedy sa telo vzbúri. Dostavujú sa časté "záchvaty" nezvládnuteľnej túžby po nezdravých jedlách. Nasleduje obžerstvo, výčitky a ešte tvrdšia diéta. Takto sa chudnúť nedá.

Len predpísané jedálne lístky pri chudnutí nepomôžu.

Ak by ste prevzali nejaký hotový jedálny lístok, musíte sa ním riadiť a ani neviete presne prečo. To je zlé, pretože ak nerozumiete súvislostiam, ľahko spravíte diétne chyby, ani o nich neviete. Neviete, ako reagovať v prípade, že nedostať niektoré suroviny, ktoré máte zjesť. Mnoho ľudí si napríklad zamieňa žlčníkovú diétu s redukčnou. Majú pocit, že zemiaky sú bezpečné aj v neobmedzenom množstve. Musíte sa naučiť aspoň základy zdravej výživy. 

Ak ste si už naordinovali nejaké diétu, zapisujte si aspoň niekoľko dní, čo a koľko zjete. S dobre zostaveným jedálnym lístkom budete stále najedení a zároveň budete chudnúť. Veľmi pravdepodobne sa u vás prestanú objavovať rôzne záchvaty chuti na sladké.  Jedlo si rozdeľte do 5 – 6 malých porcií denne. Musíte začať prvým jedlom hneď ráno po prebudení a posledné jedlo si dajte asi 2 až 3 hodiny pred spaním. (Teda nie o 17:00 hodine ak chodíte spávať po 23:00!).

Denne zjedzte pol kila zeleniny, dva kusy ovocia, malú hrsť orieškov, alebo semien, aspoň 2 lyžice oleja buď na šalát, alebo priamo do úst.

Často jedzte ryby, chudé mäso, mliečne výrobky pokojne aj polotučné. (Nízkotučné nemajú dostatok v tuku rozpustných vitamínov.) Chlieb a pečivo len celozrnné. Nevyhýbajte sa strukovinám. To všetko si aspoň na začiatku pred jedením vážte, aby ste mali názor na to, čo jete. Vypite aj 3 litre čistej vody, alebo čaju denne. Žiadne malinovky, džúsy, koly.

Pri redukčnej diéte postupne znižujeme množstvo kalórií, ktoré by mal chudnúci dostávať pri normálnej váhe, na 80 - 70%. Znižovanie musí byť v každom prípade postupné a nemá spôsobovať náhle zníženie váhy.

Mesačný pokles váhy nemá presahovať 5 až 6 kg. Dietetické opatrenia treba v každom prípade kombinovať s odporúčanou telesnou námahou (aby sa zvýšil výdaj energie), ako sú telesné cvičenia, prechádzky, ľahký šport, kúpeľ, masáže a pod. V priebehu znižovania váhy nesmiete pociťovať celkovú slabosť, búchanie srdca, ba naopak, vplyvom pokračujúcej liečby sa budete cítiť lepšie, sviežejšie.

Pokrmy začnite menej soliť. Predovšetkým treba obmedzovať tuky - na 40 - 50 g denne - ako aj uhľohydráty - na 200 - 250 g denne. Naopak bielkoviny zvyšujeme na 100 — 120 g denne pre ich priaznivý vplyv na podporu látkovej premeny.

Všetky stravovacie opatrenia  môžu  mať  len vtedy účinok, ak budú trvalé a ak upustíte od starých zlozvykov. Pri redukčnej  diéte treba do jedálneho lístku sústavne zaraďovať zeleninu a ovocie jednak pre ich nízku kalorickú hodnotu a jednak pre obsah celulózy, ktorá zvyšuje pohyby a vyprázdňovanie čriev, čo je dôležité najmä u tučných ľudí.

Alkohol nie je vhodným nápojom, lebo dodáva pomerne veľké množstvo energie a zbytočnú tekutinu.

Ako si pripravovať stravu

Pri redukčnej diéte upravujeme jedlá normálnym spôsobom: varením, dusením a pečením. Vyprážané pokrmy nepodávame. Obmedzujeme najmä tuky a tie potraviny, ktoré obsahujú veľa uhľohydrátov, ako je múka, cestovina, múčniky, biele pečivo, ryža, krupica i zemiaky.

Neodporúčajú sa tieto potraviny: cukor, med, tučné mäso, slanina, ryby v oleji, olejové majonézy, smotana, sladké múčniky, kompóty, lekváre, džemy, likéry, figy, datle, orechy a oriešky.

Vhodnými potravinami  sú zelenina, ovocie, čierny chlieb, chudé mäso, tvaroh, jogurt, zobraté mlieko (bez smotany), vajcia, malé množstvo masla pre jeho biologickú hodnotu. Namiesto cukru sladíme pokrmy sacharínom.

Pokrmy zahusťujeme zátrepkou, ktorú pripravíme zo zobratého mlieka alebo vody a múky. Múku môžeme nasucho opražiť, prípadne ňou pokrmy zaprášiť.

Zeleninu pripravujeme varením alebo dusením. Upravujeme ju najmä vo forme surových šalátov. Môžeme z nej použiť všetky druhy.

Ovocie podávame hlavne surové. Kompóty len sladené sacharínom.

Čierny chlieb podávame obyčajný alebo celozrnný, slabo natretý maslom.

Mäso podávame chudé hovädzie, teľacie, ďalej kurča, holuba, domáceho králika, kozľa, mladú baraninu, vnútornosti, chudé ryby. Mäso varíme, dusíme aj pečieme. Podávame ho so zeleninou alebo s malým množstvom zemiakov, ryže alebo cestoviny.

Tvaroh podávame samotný s chlebom alebo zemiakmi, prípadne ako nátierku s maslom.

Zo zobratého mlieka pripravujeme bielu kávu, kakao, alebo ho podávame s chlebom alebo zemiakmi. Používame ho aj na prípravu pokrmov.

Z vajec pripravujeme predovšetkým samostatné pokrmy, ako volské oká, stratené vajcia, vajcia na mäkko, plnené vaječné omelety, praženicu s cibuľkou, so zelenou paprikou, lečo a pod.

Z tukov používame malé množstvo oleja, masla, ktoré podávame čerstvé buď do hotového pokrmu, alebo ho natierame na chlieb.

Sacharín  pridávame až do hotových jedál, lebo upravovaný s pokrmom pri vyššej teplote zhorkne. Hotové pokrmy solíme a koreníme mierne, aby zbytočne nevyvolávali smäd.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist