Ako schudnúť Ako prekonávať PROBLÉMY pri CHUDNUTÍ.

22.08.2014 15:56

Ak je vaša váha zhruba v normále, chudnutie drastickou diétou je najhorší možný nápad. Drastickou diétou si len spomalíte metabolizmus a neskôr oveľa ľahšie priberiete aj z malých porcií jedla. Ak máte takmer vyhovujúcu postavu a vaša nadváha je len kilo, či dva, nediétujte. Upravte svoju stravu a začnite cvičiť. Nebojujte so svojou postavou, súťažiť s figúrami modelingu a retušérov fotografií sa nedá.

Nedajte sa odradiť, ak zlyháte a po pár týždňoch úspešného chudnutia zrazu spravíte diétnu chybu. Považujte to len za zakopnutie. Človek, ktorý sa potkol predsa nemusí zostať ležať.

Mnoho tučných ľudí je k sebe príliš prísnych. Vidia veci čiernobielo. Ak spravia chybu a dajú si napríklad 3 veterníky v cukrárni, zrazu rezignujú. „Nestojím za nič, zas som zlyhal, ja to nikdy nezvládnem“ – povedia si a pod dojmom tejto výhovorky sa zas vrátia k starým stravovacím návykom „veď to predsa aj tak nemá cenu, zas by som zlyhal“. Nepovoľte si tento sebaklam. Ak ste zlyhali, nič to. Aspoň ste si dali koláčik. A môžete chudnúť ďalej. Dokážete to, učte sa, že aj chcieť sa dá naučiť. Nechcite dokonalosť. Snažte sa chudnúť a ak občas spravíte chybu, nevšímajte si ju. Chudnite ďalej.

Ak už spravíte chybu, netrestajte sa za to. Žiadne také, že tie krémeše pôjdete „vycvičiť“ do posilňovne. Žiadne také, že zajtra celý deň nebudete jesť. Krémeše sú vo vás. Nič iné sa nesmie zmeniť. Odvážte normálnu porciu najbližšieho bežného jedla, ktoré je na rade a zjedzte ho či už ste hladní, alebo nie. Proste diétnu chybu prijmite za svoju a berte ju, ako „energetické plus“. Nesnažte sa kompenzovať tú chybu žiadnym „mínus“.

Hlavne v období, kedy vás láka chudnutie prerušiť sa vráťte k mysleniu na seba napríklad večer, pred spaním. Predstavujte si, že vaše telo štíhlie, vnímajte samých seba ako človeka, ktorý schudnúť dokáže. Opakujte si v duchu niečo ako „ja chcem byť a teda aj budem štíhly“. „Moje telo nepotrebuje toľko tuku, postarám sa o to, aby zmizol“. Sami k sebe v duchu formulujte podobné uistenia, v ktorých sa budete posmeľovať. „Som veľmi dobrý, už som schudol 4 kilá. To je skvelé. Dnes som si síce dal veľa bábovky, ale to nič. Chudnem ďalej. Bábovka bola dobrá, štíhlosť je ale lepšia. Zajtra sa zobudím a celý deň si na maškrty ani nespomeniem.“ Vždy myslite len na svoje úspechy. Hovorte si „tento týždeň som spravil kilo, to je perfektné“. Nehovorte si „zas som dnes zlyhal a zjedol čokoládu“.

Nikdy nehovorte nikdy. Zakážte si výroky „už nikdy sa nedotknem sušeného mlieka“. Prečo by ste sa ho nemali dotknúť? Ak vám chutí Sunar, pokojne si z neho môžete občas zobnúť. Ak dodržíte rozumné množstvo, budete chudnúť aj si občas užijete. Vyhlásenia nie je dobré robiť, pretože človek ich aj tak väčšinou nedodrží. Potom sa zle cíti…

Klaďte si reálne ciele. Ak si za cieľ postavíte schudnúť 10 kíl za mesiac, nepodarí sa vám to.

Ak sa vám stále nedarí obmedziť „záchvaty žravosti“, skúste analyzovať, čo im predchádza a čo ich spustí. Možno je to dlhšia pauza v jedení a následný hlad. Možno nuda cez víkend. Pokúste sa predchádzať „záchvatom“ napríklad tak, že uniknete z priestoru. Ak jedávate v sobotu, lebo poobede udrie nuda, choďte hneď poobede do kina, alebo na prechádzku, alebo do posilňovne. Ak sú problémy spojené s obedom u rodičov, vysvetlite im, že buď zmenia varenie, alebo vy prestanete chodiť k nim jesť. Možno mávate pravidelne depresie. Potom stojí za úvahu rozhovor s psychológom. Proste nájdite príčinu, prečo zlyhávate a skúste sa týmto situáciám predísť.

Niektoré lieky môžu chudnutie značne komplikovať. Ak beriete lieky na vysoký tlak, psychofarmaká, niektoré antihistaminiká, či kortikosteroidy, neznamená to legitimáciu do sveta tučných. Stačí upraviť stravu a pridať pohyb a to o čo vám tieto lieky skomplikovali chudnutie doženiete. Poraďte sa so svojím lekárom o všetkých liekoch, ktoré užívate, či niektorý z nich nemôže mať ako vedľajší účinok práve priberanie. Ak áno, hľadajte s lekárom spôsoby, ako čo najefektívnejšie vec riešiť.

Neriešte vnútorné problémy jedlom. Ak máte depresiu, alebo ste v strese, možno ste zvyknutí zmierniť tieto pocity tým, že si niečo zobnete. Je to návyk, nie nutnosť. Nepokúšajte sa riešiť svoj stav jedlom, situáciu len zhoršíte. Radšej sa zamerajte na to, ako predchádzať vzniku stresu, či depresii. Prípadne sa zamyslite, či pocitu depresie nevyužívate len ako rafinovanú zámienku, ako si dopriať výnimku…

Ak počas redukcie hmotnosti máte pocity depresie, výbuchy zlosti, výkyvy nálad, veľmi pravdepodobne robíte niekde chybu. Ihneď si začnite vážiť potravu a pomocou energetických tabuliek si zrátajte, či prijímate správne množstvo a zloženie potravy. Je overené, že správne zložená diéta vedie k pocitom lepšej nálady, chuti do života, takže ak tieto pocity nemáte, asi príliš škrtíte na jedle.

Nepoužívajte jedlo ako nástroj odmeny alebo trestu. Ani u vás, ani u iných.

Pokúste sa naučiť vašich blízkych, ako má vyzerať vaša nová strava. Rodičia vám možno nosia dobroty len preto, že nevedia, čo iné by vám doniesť mali. Dajte blízkym príklady jedál, aké sú zdravé. Nezabudnite na spôsob prípravy – hlavne starší ľudia nevedia, ako majú jedlo uvariť, alebo ochutiť. Poznajú len tradičné receptúry.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist