Ako schudnúť Ako sa dá MENEJ SOLIŤ a SLADIŤ počas chudnutia.

14.09.2016 04:23

Keď sa chcete zdravšie stravovať a schudnúť, väčšina ľudí s nadváhou by mala znížiť spotrebu soli a cukru pri dochucovaní stravy.

Soľ aj sacharidy potrebuje náš organizmus aj pri chudnutí, avšak ich nadmerné množstvo v jedle vám výrazne sťaží chudnutie. Snažte sa vo svojom jedálnom lístku a pri príprave jedál nahrádzať klasickú soľ a cukor vhodnými dochucovadlami, a tých je naozaj dostatok.

Ako soľ v strave ovplyvňuje postavu, zdravie, nadváhu i chudnutie.

Človek potrebuje soľ k svojmu životu, pretože sodík i chlór, z ktorých sa kuchynská soľ (NaCl) skladá, sú nevyhnutné pre normálne fungovanie telesných buniek. Vďaka sodíku sa v tele udržuje dostatočný objem vody, prebiehajú svalové kontrakcie.

Soľ sa do nášho organizmu dostáva stravou, pričom existujú tri základné zdroje, odkiaľ soľ pochádza. Viac ako dve tretiny dennej dávky soli prijímame v polotovaroch a potravinárskych výrobkoch. Menej ako pätina prijatej soli je prirodzenou súčasťou surovín a zvyšok (zvyčajne menej ako desať percent) si do jedla pridávame počas varenia alebo dochucovaním pri stole.

Maximálnou dennou odporúčanou dávkou sodíka je 2,3 gramu, čo zodpovedá asi šiestim gramom kuchynskej soli (jedna čajová lyžička). Pritom pre správne fungovanie organizmu nám stačí menej ako pol gramu sodíka.

Pri chudnutí má soľ tú negatívnu vlastnosť, že zadržiava v tele vodu, spôsobuje opuchy a tým vyzeráme tučnejší, než v skutočnosti sme.

Soľ vyvoláva smäd, takže čím viac pijeme, tým viac vody sa v tele ukladá a tým narastajú aj kilogramy. Obmedzením soli sa nadbytočné tekutiny odplavia, úbytok váhy môže byť až niekoľko kilogramov.

Zníženie dennej dávky sodíka o tretinu po pár mesiacoch vedie k zníženiu krvného tlaku, čím sa zníži pravdepodobnosť srdcového zlyhania a počet náhlych úmrtí na zlyhanie srdca
Je mnoho dôkazov, že soľ vzhľadom na svoje účinky na krvný tlak môže zvyšovať riziko takých závažných ochorení, ako ischemická choroba srdca a infarkt. Existuje však mnoho možností, ako nahradiť bežnú stolovú soľ.

Ako a čím nahradiť soľ v strave pri chudnutí.

Chlorid sodný nie je jedinou látkou, ktorá vyvoláva slanú chuť, no rozhodne je najslanšou. Ako slané vnímame aj iné chloridy (draselný, lítny, horečnatý, vápenatý).

Nerafinovaná morská soľ
Nerafinovaná morská soľ je bohatá na širokú škálu minerálov a stopových prvkov, ktoré znižujú potenciálne škodlivé účinky normálnej soli. Môžeme ju kúpiť v kvalitných obchodoch zdravej výživy. Podobne ako bežnú soľ, mali by sme ju požívať striedmo.
Soľ s vysokým obsahom draslíka a nízkym obsahom sodíka
V súčasnosti je pomerne dostupná soľ chloridu draselného namiesto chloridu sodného (stolovej soli). Má pozitívne zdravotné účinky. Niektoré štúdie odhalili, že draslík pomáha pri znižovaní krvného tlaku.
Koreňová sušená zelenina a bylinky
Soľ môžeme nahradiť aj niektorými druhmi sušenej koreňovej zeleniny alebo byliniek. Môžeme ich použiť ako prirodzené príchute, a tým môžeme znížiť alebo úplne vylúčiť použitie normálnej soli.

Ako cukor v strave ovplyvňuje postavu, zdravie, nadváhu i chudnutie.

Pri chudnutí netreba zabúdať že veľa cukru v strave spôsobuje nadváhu a tiež, že konzumácia sladkostí súvisí i s mnohými civilizačnými ochoreniami.

Pokiaľ zjete nadmerné množstvo cukru, cukor ktorý vaše telo nestihne spracovať, sa uloží vo forme tuku.

Denná doporučená dávka cukru je 6 – 10 čajových lyžičiek cukru, pričom v pohári niektorých druhov džúsu je až cca 6 lyžičiek cukru. Cukor nájdete i v chlebe a mnohých iných potravinách, ktoré nemajú sladkú chuť. Pokiaľ denne dodávate svoju telu veľa cukru, nečudujte sa, že si telo na to zvykne a cukor si začne vyžadovať.  

Pre zvládnutie chutí na sladké je dôležité i to čo denne vkladáte do úst. Pokiaľ je vaša strava chudobná na výživné látky, je chudobná na vitamíny, minerály, stopové prvky, vaše telo si tieto živiny, ktoré denno-denne potrebuje aby dokázalo správne pracovať, bude pýtať. Vy tento nedostatok pocítite vo forme chúťok, väčšinou na sladké. Nie sú to však chúťky na sladké, ale vaše telo vám dáva signál, že potrebuje výživnú stravu.

Pri chudnutí je dôležité si uvedomiť, že tak ako ste si závislosť na sladkom (sladkostiach) vybudovali, taktiež sa jej dokážete postupne aj zbaviť.

Ako a čím nahradiť cukor v strave pri chudnutí.

Cukor, či už biely alebo hnedý, je potravina takmer bez nutričnej hodnoty. Menej nebezpečným cukrom pri chudnutí je cukor, ktorý nájdete v ovocí, ryži,… (zložený cukor).  Okrem toho obsahuje i vitamíny, minerály, stopové prvky, vlákninu. Vláknina zabezpečí i to, že cukor sa zo stravy uvoľní postupne, čiže sa neukladá zbytočne do tukov.

Pri chudnutí  ovocie konzumujte predovšetkým v dopoludňajších hodinách, aby malo vaše telo dostatok času, na to aby prijatý cukor stihlo spracovať.

Nasledujúci prehľad príjemných prírodných sladidiel ponúka namiesto cukru iné možnosti.
Med
Surový (nerafinovaný) med uvoľňuje cukor oveľa pomalšie do krvného obehu ako bežný cukor a môže obsahovať malé množstvo vitamínov a minerálov.
Čierna melasa
Dobrou náhradou za cukor, najmä v sušienkach a pečive, môže byť čierna melasa – dôležitý zdroj vitamínu B1, B2, B3, železa, vápnika a draslíka.
Javorový sirup
Javorový sirup je menej sladký a bohatší na minerály ako cukor.
Ovocné pyré alebo koncentrát
Výrobky sú vhodné do koláčov a pečiva alebo ako prídavok k vločkám na raňajky. Sú často zložené z ananásu, hrušky, hrozna alebo iného ovocia.
Datle, hrozienka a iné sušené ovocie
Môžeme ich pridať do koláčov, sladkých nákypov, pečiva a iných jedál ako prírodné sladidlo.
Sladový sirup
Sladový sirup vyrobený z jačmeňa alebo ryže obsahuje niektoré živiny z pôvodného zrna (vitamín K, B, A a C, minerály vápnika).
Čerstvé ovocie
Ovocie je ideálnym prírodným sladidlom vločiek, pudingu, tvarohu a neochuteného jogurtu.
Koreň sladkého drievka (paliny)
Môže dodať príjemnú chuť bylinkovému čaju.

Naučíme vás jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist