Ako schudnúť Ako sa STRAVOVAŤ, aby ste bez problémov ZVLÁDLI CHUDNUTIE.

16.10.2016 11:02

Keď chcete získať a neskôr si aj udržať peknú postavu, nesmiete zabudnúť na viacero dôležitých zásad. K tomu, aby sa váš organizmus pravidelne zásobil energiou a stavebnými látkami, potrebuje približne 45 rôznych živín. Žiadnej z nich sa nemôžete pri výbere stravy vzdať, pretože každá z nich má svoju špecifickú úlohu a len všetky dohromady sa dá dosiahnuť žiaduca výživa tela a stým súvisiaca súmerná postava.

V každom prípade musíte poznať potreby svojho tela. Keď ich spoznáte a začnete aplikovať v svojej životospráve a hlavne v stravovaní, tak Vaše telo Vám to vráti ubúdajúcimi kilami i zlepšením Vášho zdravia. Jednoduché, začnite sa vzdelávať.

Pri výbere stravy na chudnutie nikdy neskúšajte schudnúť bez sacharidov, môže to byť nebezpečné, skomplikujete si chudnutie.

Pri chudnutí vám nepomôže vylúčiť z jedálneho lístka stravu z obilnín, ktorá obsahuje množstvo sacharidov. Na schudnutie nestačí prestať jesť pečivo, chlieb a prílohy ako zemiaky, strukoviny či ryžu.

Atkinsonova diéta, Dukanova diéta, keto i paleo diéta sú založené na vylúčení sacharidov zo stravy. Tieto diéty doporučujú, že cesta k štíhlej postave vedie cez výlučne mäsovú stravu v kombinácii so zeleninou.

Zelenina je potrebná pri každej diéte, či už osamote alebo ako príloha ku každému jedlu - no prevaha živočíšnych tukov a bielkovín telu uškodí. Aj žalúdok to dáva takémuto stravníkovi pocítiť.

Ak namiesto živočíšnych tukov zaradíme do stravy olivový olej, orechy, avokádo či olejnaté semená, prípadne morské ryby a nízkotučné syry a jogurty, budeme mať tukov dostatok, ale zdravých.

Ak systematicky a natrvalo nahradíte chlieb a pečivo z bielej múky celozrnnými, nie tmavými, ale z múky pomletej z celého zrna, bielkoviny budete prijímať napríklad z fazule, sóje alebo z rýb, bielu ryžu nahradíte ryžou natural a biele cestoviny vymeníte za celozrnné, a ak k tomu pridáte dostatok zeleniny a ovocia, bude to mať pozitívny vplyv nielen na vaše zdravie, ale aj na chudnutie či nepriberanie.

Chudnutie pôjde o niečo pomalšie, ale bez jojo efektu.

Žiadna odtučňovacia kúra, drastická a jednostranná diéta nemôže byť úspešná, pretože je dočasná. Mnohí chudnúci musia zmeniť niekedy až 90 percent starých stravovacích návykov a ponechať si len 10 percent z nich na občasné stravovacie prehrešky.

Vaša denná strava môže počas chudnutia vyzerať napríklad takto:

Raňajky: celozrnné pečivo s mozzarellou (má nízky obsah tuku) alebo s nízkotučným cottage chceese, paradajkami, olivovým olejom a bazalkou, prípadne s paprikou či mrkvou.

Obed: Celozrnné špaldové cestoviny s parmezánom (nie je veľmi tučný), s olivovým olejom, s čerstvou bazalkou a so cherry paradajkami, šalát z rukoly a špenátových listov s citrónom, olivovým olejom a oreganom.

Večera: Ryža natural s korením kurkuma, losos na olivovom oleji, šalát z rukoly a listov červenej repy s olivovým olejom a čerstvými alebo sušenými bylinkami (bazalka, oregano, pažítka, petržlenová vňať).

Po raňajkách a obede si môžete dať zelený alebo čierny čaj, ktoré pôsobia ako antioxidanty, ale bez repného cukru alebo s lyžičkou nerafinovaného trstinového cukru.

Okrem čajov je vhodným nápojom na zahasenie smädu už len voda alebo nesladená minerálka, pohár vlažnej vody treba vypiť aj ráno nalačno, aby sa organizmus prepláchol.

Keď si jedálny lístok zmeníte systematicky, nielen ako dočasný pokus záchvatu chudnutia, chuť na klasické sladkosti v podobe zákuskov, čokoládových tyčiniek či sladkých nápojov by sa u vás už nemala objavovať. Zistíte, že stravovať sa dá zdravo a pritom chutne.

Zdravé jedlá, ktoré by ste si mali dávať pravidelne, pomáhujú schudnúť.

Ak ich zaradíte do svojho týždňového jedálneho lístka, môžte si byť istý, že sa stravujete zdravo.

Ľadový zelený čaj

Kvalitný sypaný zelený čaj v džbáne plnom ľadu, s mätovými lístkami a nakrájaným citrónom vám zabezpečí nielen potrebný prísun tekutín, ale tiež utíši hlad. Nie nadarmo sa hovorí, že hlad je prezlečený smäd - osviežujúci zelený ľadový čaj vaše chuťové poháriky určite poteší a žalúdok zdanlivo naplní.

Quinoa

Stačí vsypať túto pochúťku do vody (odporúčaný pomer sú dve šálky quinoy do štyroch šálok vody) a na sporáku priviesť do varu. Povarte quinou sedem až desať minút a po dovarení ju nechajte ešte naboptnať. Za doslova pár minút tak získate zdravú pochúťku, ktorú môžete využiť na desiatky rôznych spôsobov.

Vajíčka na tvrdo

Vajíčko je veľkosťou malá potravina, no za to veľmi užitočná. Nielenže obsahuje množstvo zdraviu prospešných vitamínov a minerálov, no vajíčka sú tiež veľmi jednoduché na prípravu, vďaka bielkovinám udržia dlhšie pocit sýtosti a pre nízky počet kalórií sú výbornou potravinou pri chudnutí a udržiavaní optimálnej hmotnosti. Vajíčko uvarené na tvrdo si môžete dopriať v ktorúkoľvek časť dňa, a to bez toho, aby ste sa museli báť o svoju postavu.

Zeleninová šalátová bomba

Kedykoľvek siahnete po zeleninovom šaláte pripravenom z pokrájanej mrkvy, zeleru, brokolice, karfiolu, červenej papriky, hrášku, cvikle, špenátu či ďalšej zeleniny, máte istotu, že telu dodáte žiadúcu vitamínovú bombu. Pripravte si k nemu celozrnný kus kus, či quinou a získate plnohodnotné, energeticky vyvážené jedlo, z ktorého nepriberiete.

Ovsené vločky

Zalejte štvrť šálky čistých ovsených vločiek mandľovým mliekom a odložte to na noc do chladničky. Ráno získate nielen vyvážené raňajky, ale tiež dobrý pocit, že ste deň odštartovali nanajvýš zdravo. Môžete pridať chia semienka, štipku škorice a polovicu banánu. Takéto raňajky, okrem iného mimoriadne bohaté na vlákninu, vás udržia sýtimi až do obedňajších hodín,  preto vám ani len nenapadne dať si k doobedňajšej kávičke ešte aj sladký koláč.

Pečená zelenina

Pečená zelenina je skvelou voľbou na večeru. Ugrilujte alebo dajte do trúby zapiecť brokolicu, karfiol, špargľu, baklažán, cukinu, pridajte bylinky, korenie, olivový olej a opečte do zlatista.

Takto pripravenú zeleninu môžete jesť počas celého dňa: napríklad ako prílohu k jedlu namiesto ryže alebo zemiakov, nasypať do nej hrsť orieškov a zjesť samostatne ako snack, prípadne zvyšok opečenej zeleniny pridať do rannej omelety.

Chcete sa naučiť jesť menej a nehladovať, získať jedálne lístky a recepty na chudnutie?

Chcete schudnúť bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania? 

VYUŽITE LACNÉ CHUDNUTIE ZMENOU STRAVOVANIA počas i po CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist