Ako schudnúť Ako si môžete pomôcť a zvíťaziť nad DEDIČNÝMI GÉNMI a schudnúť.

06.11.2014 00:45

Obezita je metabolické ochorenie. Nadváha – obezita je charakterizovaná nahromadením telesného tuku. Tuk sa vám v tele ukladá vtedy, ak skonzumujete viac kalórií, ako spálite a zároveň trpíte genetickou predispozíciou na nadváhu.

Genetické faktory ovplyvňujú energetickú rovnováhu podľa toho, koľko toho zjete, ale aj ako rýchlo dokáže vaše telo energiu spáliť.

Za vašu postavu nesú zo štyridsiatich percent zodpovednosť vaše genetické dispozície a zo šesťdesiatich percent vonkajšie príčiny.  

Rýchlosť chudnutia je taktiež podmienená genetikou. Je podmienená rozdielnym rozložením a množstvom vašich hormónov a receptorov, ktoré zachytávajú látky urýchľujúce spaľovanie vašich tukov.

Pokiaľ sú obaja rodičia obézni, pravdepodobnosť výskytu obezity u ich detí je 80 %. Táto nevýhoda sa ale dá zmeniť zvýšeným úsilím pri dodržiavaní správnych stravovacích návykov a dostatkom pohybovej aktivity.

Vedci zistili, že mýtus o tom, že s obezitou sa nedá nič robiť ak je daná v rodine, nie je nič iné, len ako výmysel. Gény nie sú všemocné, vieme ich ovplyvniť, výrazne si zlepšiť fyzickú aktivitu a obezita nás nebude trápiť, aj keď ňou trpí celá vaša rodina.
Ako sa stravovať, čo môžete zjesť najviac bez strachu z priberania.

Kto chce schudnúť, mal by si vyberať riedke potraviny. Riedke potraviny majú nízku energetickú hodnotu a napriek tomu zasýtia. A dokonca dobre chutia!

Obsahujú totiž veľké množstvo vody a majú nízky glykemický index. Oboje má vplyv na to, aby bola nízkokalorická diéta znesiteľnejšia a dala sa vydržať bez záchvatov vlčieho hladu.

Zjednodušene povedané ide o také jedlá, ktorých môžeme zjesť relatívne väčší objem a viac si tak naplniť žalúdok. A to bez nežiaduceho efektu prijatia nadbytočných kalórii. Medzi také potraviny patria predovšetkým rôzne druhy zeleniny. Kto by však chcel jesť stále len zeleninu?

Nízky glykemický index a vysoký obsah vody majú tiež biele jogurty, kefíry, acidofilné mlieko. Ďalej rôzne druhy nezahusťovaných zeleninových polievok a mäsových vývarov. Údeniny a priemyselne spracované mäsá k riedkym potravinám nepatria.

Čo jesť z ovocia a pečiva.
U ovocia záleží na obsahu cukru. Jahody sú lepšie než melón, jablko je lepšie než hroznové víno. Tiež dajte prednosť čerstvému pečivu pred trvanlivými knackebrotmi. Najlepšie je tmavé a celozrnné pečivo, pretože obsahuje vlákninu, ktorá znižuje glykemický index potraviny. Výhoda vody v potravinách je zrejmá – rovnaký objem jedla zasýti viac pri menšom počte kalórií.

Ako je to s glykemickým indexom (GI) a dedičnými gánmi. 

GI zjednodušene povedané vyjadruje rýchlosť a rozsah, s akým potravina zvyšuje koncentráciu cukru v krvi. Pri jeho vyššej koncentrácii sa do krvi vyplavuje viac inzulínu, čo nielenže podporuje ukladanie tukov do zásob, ale tiež rýchlejšie budete hladní. Preto je také dôležité pri diéte dbať na príjem potravín s nízkym GI. Dá sa povedať menej sacharidov a viac vlákniny znamená nižší GI. Záleží ale i na zložení sacharidov a na tepelnej a mechanickej úprave jedla.

Niekoľko rád pre vaše chudnutie a obmedzenie vplyvu dedičnosti.

Zmena sa musí uskutočniť predovšetkým vo vašom mozgu.  Najskôr si musíte uvedomiť, čo chcete a čo nechcete. Ak totiž niekomu obezita neprekáža, darmo ho budete nútiť schudnúť. Ak to jeho podvedomie nechce, tak to ani nepôjde. Vy sami si musíte dať na jednu stranu prečo chcete schudnúť a na druhú, ako sa cítite, keď máte kilá naviac. A až keď tá strana bojujúca za schudnutie presvedčivo zvíťazí, môžete ísť ďalej.
Jediný rozumný spôsob, ako trvale schudnúť a neskôr si udržať zníženú váhu, je zmena životného štýlu. Žiadne drastické diéty alebo jednostranné jedálničky. Veď sa zamyslite : z čoho má človek najväčší pôžitok ? No z jedla. A ani jeden normálny človek sa jedla nevzdá, aspoň nie navždy. Takže každá diéta má nakoniec svoj koniec a potom sa pomaly alebo rýchlo vrátite na začiatok, alebo vám nejaké kilá aj pribudnú. 
Chudnite pomaly a postupne.
Žiadna rýchla diéta neúčinkuje. Keď toho máte dosť, najete sa všetkého bez hlavy a päty. Tzv. jojo efekt je práve dôsledok  rýchleho chudnutia. Okrem toho pri takomto chudnutí pravdepodobne strácate nielen tuk, ale aj svaly a zrejme aj tekutiny, čo môže byť nebezpečné. Ideálna doba, na ktorú by ste si mali nastaviť plán, je tri mesiace. Potom situáciu zhodnoťte, a uvidíte, či vám daný spôsob vyhovuje, či môžete niekde pridať, alebo či je treba niekde ubrať.  Svoj životný štýl si musí každý ušiť na mieru, neexistuje rovnaký spôsob pre všetkých.
Nezabudnite na rozmanitosť v stravovaní, jednostranná strava podlomí vašu snahu schudnúť.
Jednostranné diéty
sú strašné tým, že sú jednostranné. Musí to by katastrofa jesť celý týždeň napríklad vajíčka, alebo celý deň iba zeleninu, nejesť ani kúsok pečiva a podobne. Nielenže sa časom sprotivia, ale vedú aj k strate niektorých dôležitých živín. Buď sa ochudobňujete o bielkoviny, alebo naopak o sacharidy či minerály. Pri jednostranných diétach vždy niečo chýba. A to niečo býva obyčajne dosť dôležité.Pritom si môžete stravu spestriť bylinkami,  morskými živočíchmi, rôznymi obmenami príloh, rôznym spôsobom prípravy jedál od grilovania po pečenie (vysmážanie radšej vypustite alebo zminimalizujte). Každý deň môžete jesť niečo iné  a budete sa priam tešiť na to, ako si to pripravíte.  Jedlo zjedené s radosťou a chuťou sa neukladá tak do tuku ako jedlo, ktoré zjete s výčitkami svedomia.  Je to tiež o psychike. 
Príprava jedla je dôležitá a často ovplyvňuje množstvo zjedených kalórií.
Najideálnejšie je, keď si jedlo pripravujete sami. Po prvé, viete, čo tam dávate, že tam nie je priveľa soli, priveľa tuku, po druhé, máte dobrý pocit z dobre vykonanej práce a jedlo zjete s pocitom zaslúženej odmeny. Pri príprave sa môžete pobaviť rôznym experimentovaním, špekulovaním, ktorú zložku môžete nahradiť inou, menej kalorickou alebo chutnejšou. Veľmi príjemnou zábavou môže byť nakupovanie. Potešte sa porovnávaním nutričných hodnôt na obaloch, zoznámte sa s novými potravinami. Odporúčame robiť nákupy častejšie a menšie, ako veľký nákup raz za dva týždne v supermarkete. Nedokážete si toľko dopredu premyslieť, čo potrebujete a kúpite viac, ako treba.

Bez dostatku vody neschudnete
Dnes už by mal každý človek vedieť, aká je voda dôležitá. A predsa väčšinou pijeme málo. Pritom pri chudnutí je voda veľmi dôležitá. To nevadí, že ak vypijete väčšie množstvo tekutiny a zväčší sa vaša hmotnosť. Veď je to iba tekutina, ktorá veľmi rýchlo opúšťa vaše telo v podobe potu a moču. Zvyknite si vypiť jeden veľký pohár vody hneď ráno, keď vstanete, pretože telo celú noc nepije, takže má ráno deficit. Posledný pohár vypite pred spaním, ten nemusí byť veľký, aby vás v noci nerušilo nutkanie na toaletu.  Zvyšok tekutín si rozdeľte počas dňa tak, aby bol prísun rovnomerný. Ak ste na cestách, dbajte na to mať pri sebe fľašu s vodou. Ideálna je čistá voda, bylinkový, ovocný alebo zelený čaj bez cukru (ak nemôžete, tak si ho prislaďte medom, nie cukrom), minerálne vody, ale tie odporúčame obmieňať, aby ste sa nepredávkovali niektorými zložkami, ktoré každá minerálna voda obsahuje. Najlepší nápoj, aj veľmi osviežujúci, je čistá voda s citrónom.
Jedzte pravidelne a bez chvatu
Dnešná uponáhľaná doba má za následok, že často jeme v letku, ani nevnímame, čo máme v ústach. Jeme postojačky na rohu ulice, v aute, idúc po chodbe  cestou od šéfa a podobne. Len nie za stolom a posediačky. A ak aj áno, hádžeme to do seba. Zamyslite sa. Načo máte od zamestnávateľa nárok na prestávku na obed ? Aby ste si ho vychutnali a nie aby ste popritom absolvovali spústu iných vecí. Správne sa má jesť za stolom, posediačky, z tanierov, pomaly a dôkladne pritom prežúvať. To je základ správneho jedenia. Pri jedení nepozerajte televízor a nečítajte noviny. Myslite iba na jedlo, na to aké je chutné, vychutnajte si ho, užite si túto chvíľu. Všetko ostatné má rušivý účinok.

Bez pohybu len ťažko premôžete dedičné gény. 
Pohyb by mal byť neoddeliteľnou súčasťou vášho nového životného štýlu. Bez pohybu by ste totiž museli jesť naozaj málo, aby ste nepriberali. Veď čím menší výdaj energie, tým menší by mal byť aj príjem. Preto je určite lepšie pre naše telo pohybovať sa, a potom si môžete aj viac dopriať. Dôležité je, aby ste si zvolili taký pohyb, ktorý vás baví. Tak ako jesť sa má s radosťou, tak aj hýbať sa máte s radosťou. Myslite pri cvičení len na cvičenie, nie na to, čo bude zajtra v práci.  Súčasťou cvičenia by mala byť posilňovacia forma, či už fitnescentrum alebo doma a aerobná forma, teda aerobik, ale aj rýchla chôdza, korčuľovanie, bicyklovanie. V zime je ideálny stacionárny bicykel.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist