Ako schudnúť Ako si pri DIÉTE poradíte so ZHORŠENOU STOLICOU.

10.07.2014 09:32

Zdravý človek má mať stolicu 2x denne. Stolica je vtedy bez zápachu, ľahko vytlačiteľná a vo vode sa ponorí.

Pokiaľ máte stolicu nepravidelne, veľmi tvrdú, silne zapáchajúcu, nedá sa spláchnuť, alebo je hnačkovitá, váš tráviaci systém má problémy a mali by ste mu pomôcť.

Zápcha je zhoršené vyprázdňovanie čriev, stolicu máte menej často ako raz za 3 dni. Vyprázdňovanie je veľmi nepravidelné a sprievodným znakmi býva častá plynatosť a pocit plnosti.

Častou príčinou vzniku zápchy býva nadmerná konzumácia mäsa.

Zápcha je spôsobená hlavne nesprávnym stravovaním a životosprávou.

Vznik zápchy podporuje nedostatok vlákniny v strave, nedostatok pohybu, nedostatok tekutín, opakovaný stres a emociálne napätie.

K zápche nedochádza len v črevách, ale upcháva sa aj cievny a lymfatický systém. Upchávanie životne dôležitých filtrov tela – obličiek, pľúc, pečene - je potom základnou príčinou narastajúcich zdravotných problémov.

Veľké množstvo plynov v črevách odzrkadľuje premnoženie nežiadúcich baktérií a plesní v črevnom systéme. V črevách sa nachádzajú aj baktérie, ktoré sú pre zdravie prospešné. Pri opakovanom užívaní antibiotík dochádza k ich zničeniu a množeniu plesní. Veľké množstvá živočíšnych bielkovín v črevách hnijú, veľa cukru podporuje rast plesní a parazitov, všetko to znižuje úroveň imunity a svedčí o hromadení odpadu v tele.

Ak nechcete trpieť zápchou, obmedzte konzumáciu priemyselne alebo domácky spracovanej pečenej a varenej potravy, denaturovaných produktov zo škrobu a cukru. Hrubé črevo nie je takouto stravou dostatočne vyživované a preto nedokáže dostatočne plniť svoje funkcie - zažívaciu, vstrebávaciu a vylučovaciu.
Zdravá strava musí pre optimálne fungovanie tráviaceho systému obsahovať i živé nespracované potraviny,  napríklad ovocie, zeleninu, orechy, semienka, klíčky.

Dobré preháňacie účinky majú slivky. Môžete ich konzumovať surové, varené, pečené i sušené. Tiež sa doporučuje každý deň k raňajkám vypiť 1 dcl slivkovej šťavy zmiešanej s troškou jablčného muštu.

Medzi ovocie s laxatívnym účinkom patria ďatle, figy, slabší účinok majú marhule a broskyne.
Odvar z ľanového semena je vynikajúcim liekom pre črevá. Odstraňuje zápchu, normalizuje činnosť črevnej mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesov. Odvar pripravíte päťminútovým predvarením 1 lyžice ľanových semienok v pol litri vody.

K zlepšeniu vyprázdňovania pomáha aj šalát z uhoriek s citrónom, cibuľou a za studena lisovaným olejom.

Pri zápche si dajte pozor na užívanie kofeínu. U väčšiny ľudí pôsobí káva ako preháňadlo, avšak u niekoho môže naopak spôsobovať zápchu. U niektorých ľudí spôsobuje zápchu aj konzumácia mlieka a syrov.

Čo robiť, čo zmeniť, aby ste mali pravidelnú stolicu.

  • Váš jedálny lístok by mal obsahovať dostatok vlákniny, kvalitných tukov a vody.
  • Zdrojom vlákniny je zelenina, ovocie a celozrnné obilniny.
  • Vláknina podporuje peristaltiku čriev. Nadmerné množstvo vlákniny môže u niekoho spôsobovať kvasné procesy, preto je potrebné množstvo prijímanej vlákniny individuálne prispôsobovať.
  • Pri nadmernej plynatosti je vhodné najskôr upraviť črevnú mikroflóru probiotickými prípravkami.
  • Diéta s drastickým obmedzením príjmu tukov vo výžive môže viesť k zápche. Tuky ochraňujú črevo a prirodzeným spôsobom stimulujú k defekácii. Vhodné sú rastlinné oleje lisované za studena pridávané do jedál a šalátov – napríklad olivový či slnečnicový.
  • Dostatočný príjem tekutín počas celého dňa je potrebný na zmäkčenie stolice. Ak ráno po prebudení vypijete pohár vlažnej vody, podporí to prirodzený vylučovací reflex. Ďalšou možnosťou je piť vlažnú vodu s citrónovou šťavou a medom.
  • Ideálny stav je, ak sa črevá vyprázdnia ráno ešte pred raňajkami.

Pri predchádzaní zápche i pri chudnutí je vynikajúcim pomocníkom VLÁKNINA.

Neobsahuje žiadne kalórie a dokonale vás zasýti. Vláknina viaže na seba vodu, čím v žalúdku zväčší svoj objem a do mozgu vyšle signál, že sme nasýtení. Zjednodušene povedané, vláknina je nestráviteľná súčasť rastlinnej potravy, ktorá je nosičom živín a odnášačom odpadu. Do zažívacieho traktu vstupuje vláknina plná živín, prechodom zažívacím traktom sa pôsobením enzýmov postupne z vlákniny živiny uvoľňujú, a na vyprázdnené miesto sa viažu odpadové látky. Významne sa podieľa na vytváraní správnych podmienok pre dobrú činnosť organizmu. Vláknina má v potrave viacero funkcií. Predovšetkým vykonáva očistu organizmu, je nositeľom živín v potrave, spomaľuje ich prechod z tráviaceho traktu do krvi, priaznivo ovplyvňuje tráviace procesy, peristaltiku čriev a samotné vyprázdňovanie. 

Pri konzumácií stravy bohatej na vlákninu je organizmus potrebné zásobovať dostatočným množstvom tekutín. V opačnom prípade dochádza k dehydratácií a k zápche. Na druhej strane ak má telo dostatok tekutín, dokáže vláknina skrátiť dobu priechodu potravy cez tráviaci trakt až na polovicu. Zásluhu na tom má najmä zrýchlené vyprázdňovania čriev. Ďalšou významnou vlastnosťou vlákniny je čistenie čriev. Pevné častice vlákniny mechanicky očisťujú steny čriev a zabraňujú vzniku výrastkov. Dostatok vlákniny odvádza karcinogénne látky z tela a je vhodnou prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva.

Okrem účinkov na črevá, zabraňuje vláknina vzniku žlčových kameňov tým, že odvádza z organizmu žlčové kyseliny. Keďže viaže kyseliny, znižuje aj hladinu tuku.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist