Ako schudnúť Ako si VYBERAŤ a PRIPRAVOVAŤ STRAVU.

24.07.2015 05:34

Ako si vyberať potraviny pri nákupoch, aby ste zjedli pri chudnutí menej kalórií.
- Čítajte etikety výrobkov, ktoré nakupujete, všimnite si obsah tuku, cukru, soli a rôznych prísad.
- Vyberte nerafinované výrobky, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny a obilniny, ako aj hnedý nerafinovaný cukor a morskú soľ.
- Nakupujte potraviny s nízkym obsahom tuku, ako je nízkotučné mlieko a výrobky z tohto mlieka (jogurty, syry, atď.).
Ako postupovať pri príprave menej kalorických jedál na chudnutie.
- Pri príprave jedál zredukujte množstvo mäsa. Skúste ho nahradiť strukovinami alebo sójovými výrobkami.
- Snažte sa, aby boli predkladané jedlá farebne i chuťovo kontrastné, podporuje to tvorbu tráviacich štiav a proces trávenia.
- Nakupujte sezónne potraviny aby ste ich mohli maximálne využiť v čerstvom stave.
-  Na spájanie používajte miesto celého vajca iba vaječný bielok (žĺtok obsahuje veľa cholesterolu).
- Používajte menej živočíšneho masla a viac rastlinného oleja.
- Vyvarujte sa opakovaniu potravín v tom istom jedle, napr. vajce a puding alebo polievka s rezancami a makaróny.
- Margaríny sú lepšie ako maslo. Vzhľadom na to, že sú rastlinného pôvodu, neobsahujú cholesterol. Obsahujú však nasýtené mastné kyseliny (hydrogénované). Naopak, rastlinné oleje obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi.
- Ak jete mäso, odstráňte všetok viditeľný tuk, aj z hydiny odstráňte kožu, na ktorej sa ukladá veľa tuku.
Ako postupovať pri príprave zeleniny, aby nestratila výživové hodnoty.
- Vyhnite sa vyprážaným jedlám, v ktorých sa olej rozloží na rad dráždivých chemických látok, zvlášť akroleín, ktorý spomaľuje trávenie a vyvoláva pocit ťažoby. V prípade, že musíte smažiť, použite olivový olej, ktorý je pri vysokých teplotách stabilnejší, oxiduje a rozkladá sa neskôr ako rastlinný olej zo semien.
- Zelenina pečená v rúre je veľmi chutná a stráviteľná. Skúste upiecť červenú papriku, baklažán, pór, cibuľu, zemiaky. Pripravte ich s niekoľkými kvapkami oleja a štipkou posekaného cesnaku.

- Zeleninu varte v čo najmenšom množstve vody, lebo vitamíny a minerály sa v nej rozpúšťajú. Zeleninový vývar potom použite na prípravu polievky alebo ho teplý vypite.
vlastnosti, minerálne soli, vitamíny a enzýmy. Je pochopiteľné, že si to vyžaduje dobrý chrup a pozorné rozžutie.
- Zeleninové jedlá, varené v pare alebo mikrovlnnej rúre, predstavujú zdravý spôsob prípravy zeleniny, nie sú však chutné tak, ako pečené v klasickej rúre. Pri mikrovlnke sa dokonca tvrdí, že vyvoláva chemické zmeny v potravinách. I keď to nie je presvedčivo dokázané, buďte radšej opatrní pri jej používaní.
Ako zabrániť zničeniu vitamínov varením.
- Zeleninu, ako zemiaky, mrkvu, okrúhlicu či repu, pred varením nešúpte, lebo šupka zabraňuje, aby sa vitamíny zo zeleniny vytratili a rozpustili sa vo vode.
- Povarte vodu skôr, ako do nej vhodíte zeleninu. Týmto spôsobom sa kyslík, normálne rozpustný vo vode, uvoľní a nepôsobí ako okysličovadlo vitamínov, obsiahnutých v potravinách. Oxidácia znamená stratu vlastností vitamínov.
- Zeleninu rozkrájajte na malé kúsky, čo urýchli jej uvarenie. Veľké kusy vyžadujú dlhší čas varenia, čím dochádza k väčšiemu zničeniu vitamínov teplom.
- Uvarenú zeleninu skonzumujte čo najrýchlejšie. Nespotrebovaný zvyšok uchovávajte v chladničke  v uzavretej nádobe alebo zabalený v alobale, aby sa zabránilo styku s kyslíkom.

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist