Ako schudnúť Ako si vyberať MINERÁLKY pri CHUDNUTÍ.

22.11.2016 02:47

Pri výbere minerálky by ste si mali pozorne preštudovať etiketu a prečítať si, čo sa vo fľaši naozaj nachádza – aké má minerálna voda zloženie a množstvo jednotlivých prvkov.

Aby ste si kupovanú minerálnu vodu neznehodnotili ešte pred konzumáciou, mali by ste ju skladovať v chlade a tme, slnečné svetlo baleným vodám škodí. Podobne ako pri iných výrobkoch, aj pri balených vodách sa pozerajte na dátum výroby. Je to dôležité pre to, že čím je voda čerstvejšia, tým je vyššia šanca, že nebola znehodnotená nesprávnym skladovaním.

Neodporúča sa piť minerálky s príliš vysokým obsahom minerálnych solí. Najlepšie je piť také minerálky, ktoré obsahujú do osemsto miligramov všetkých rozpustených zložiek na jeden liter. Pre bežného človeka sú na pitie vhodné najmä minerálky s nízkym obsahom minerálov, nakoľko silnejšie mineralizované vody by sa pri nadmernom pití mohli negatívne podpísať na vašom zdravotnom stave. Minerály sa môžu pri dlhodobom pití hromadiť v organizme a viesť k rôznym ochoreniam.

Ako si vyberať minerálky na pitie počas chudnutia.

  • Pokiaľ napríklad trpíte nejakým ochorením, niektoré typy minerálnych vôd sú pre vás vhodnejšie, iným sa treba vyhýbať. Tu je dobré konzultovať výber s lekárom.
  • Na etiketách fliaš býva zväčša uvedené, pri ktorých ťažkostiach je daná minerálka vhodná.
  • Minerálky sa rozlišujú aj podľa toho, či sú sýtené, polosýtené alebo tiché. Ide teda o množstvo „bubliniek“, pričom pitie príliš sýtených minerálok nie je veľmi odporúčané. Bublinky spôsobujú u mnohých ľudí nafukovanie a žalúdočné problémy, často aj ťažkosti s hrdlom.
  • Vyberajte si radšej minerálne vody bez príchutí. Sladené a ochutené minerálne vody totiž zväčša obsahujú okrem cukru a umelých sladidiel aj ďalšie chemické látky a konzervanty či farbivá, čo nášmu organizmu neprospieva.

Ako postupovať pri pití minerálok, aby ste si nepoškodili zdravie.

  • Minerálku môžete piť pokojne aj každý deň. Ako sme už však spomenuli, dôležité je vybrať si správny druh.
  • Na každodenné pitie určite nie sú vhodné silne mineralizované vody – pri tých treba byť opatrní a naopak, odporúčajú sa tie s najnižším obsahom minerálov.
  • Minerálky by ste mali striedať. Ani tu však nič netreba preháňať a pitný režim by určite nemal pozostávať len z minerálnych vôd. Ľudia trpiaci rôznymi ochoreniami (srdca, cukrovkou a podobne) by mali výber minerálok konzultovať s lekárom.
  • Opatrné by mali byť aj tehotné a dojčiace ženy a väčšina minerálok nie je vhodná pre malé deti. Na trhu sú však aj kvalitné vody s optimálnym zložením určené práve pre dojčatá a budúce či dojčiace mamičky.  
  • Snažte sa vyhýbať príliš sýteným vodám, „bublinky“ zaťažujú organizmus. Po otvorení treba vodu vypiť čo najrýchlejšie, nenechávajte ju otvorenú dlhšie ako tri dni, jej obsah sa totiž znehodnotí. Taktiež nepite z hygienických dôvodov priamo z fľaše.
  • Dodržiavajte pravidlo, že ak pijete pravidelne minerálne vody, treba jednotlivé druhy v intervale niekoľkých týždňov obmieňať. Bez obmedzenia môžete konzumovať len dojčenské, pramenité a slabo mineralizované prírodné minerálne vody, ktoré neobsahujú oxid uhličitý.

Prehľad minerálok, ktoré sú vhodné pre chudnutie, aké zdravotné problémy pomáhajú odstraňovať.

  • Baldovská – patrí medzi najstaršie minerálne vody na Slovensku, pramení v Baldovciach a pozitívne účinky sú známe najmä pri liečbe pohybového aparátu.
  • Bonaqua – je pramenitá, slabo mineralizovaná voda určená na každodenné pitie, nešpecifikuje sa na liečbu konkrétneho ochorenia, slúži na osvieženie.
  • Budiš  - priaznivo pôsobí na tráviaci a dýchací systém, podporuje pečeňovo–žlčové funkcie a priaznivo vplýva na činnosť obličiek. Okrem toho plne nahrádza nedostatok minerálov a vhodne dopĺňa dennú potrebu vápnika.
  • Cígeľka – nápomocná je najmä pri chorobách žalúdočných a črevných, chorobách dýchacích ciest a látkovej výmeny, pri artériosklerotických stavoch a chorobách lymfatického systému.
  • Čerínska - vďaka nízkemu obsahu sodíka je vhodná aj na dlhodobé pitie, dokonca nie je škodlivá ani pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Stimuluje tvorbu a neutralizuje účinok žalúdočných štiav, je vhodná pri liečbe  tráviaceho ústrojenstva, pri zápalových ochoreniach močových ciest, pôsobí proti tvorbe močových kameňov, priaznivo pôsobí pri metabolických ochoreniach - dne a cukrovke a liečivo pôsobí pri všetkých zápalových a alergických ochoreniach dýchacích ciest. Pri použití zvonku má protizápalové a protialergické účinky
  • Fatra - pozitívne ovplyvňuje tráviace procesy, pomáha upravovať celkovú činnosť žalúdka. Je výborná pre ľudí s poruchami látkovej premeny: pri cukrovke, dne a zvýšenej hladine tukov v krvi, podporuje čistiacu činnosť obličiek, a tým pomáha organizmu zbavovať sa škodlivých látok.
  • Gemerka –vďaka kombinácii vápnika a magnézia pomáha chrániť pred osteoporózou a podporuje činnosť srdca a nervov.  
  • Brusnianka - prírodná liečivá minerálna voda vhodná pri nechutenstve, chronických zápalových procesoch močových ciest a na krytie potreby vápnika, horčíka a fluóru. Liečivý účinok sa preukázal pri užití trikrát denne po 200 ml. Je vynikajúcim doplnkom hydratácie a mineralizácie organizmu.
  • Kláštorná – je vhodná ako súčasť pitného režimu pri väčšom fyzickom zaťažení a športových výkonoch, ako aj pri chronických žalúdočných a črevných chorobách, zápalových ochoreniach močových ciest,  cukrovke, dne a pri zápalových a alergických ochoreniach dýchacích ciest.
  • Korytnica – minerálna voda s nízkym obsahom sodíka, vďaka čomu je vhodná aj na každodenné pitie, najmä však pri zvýšenej telesnej námahe a vyčerpaní. Pozitívne výsledky sa dokázali aj pri vnútorných chorobách, najmä bolestiach žalúdka, črevných ochoreniach, látkovej výmene a chorobách močových ciest.
  • Ľubovnianka – je bohatá na minerálne soli. Odporúča sa pri nervových ochoreniach a bolestiach hlavy, svalov, zvýšenom strese či nervovom vypätí. Pomáha udržiavať telesnú teplotu, uvoľňuje cievy a zmierňuje stavy podráždenia. Celkovo upokojuje organizmus.
  • Lucka – slabo mineralizovaná prírodná voda, vhodná na bežné pitie pre všetky vekové kategórie. Je špeciálne vyvinutá pre správny vývoj dojčiat, vhodná aj na prípravu pokrmov pre dojčatá. Prospešná tiež pre zdravie tehotných a dojčiacich žien, ale aj pre ženy po gynekologických zákrokoch. Nezaťažuje organizmus.
  • Matúšov prameň  - patrí medzi slabo mineralizované vody, vhodné na každý deň. Obľúbená  a vyhľadávaná je najmä vďaka svojim príchutiam – citrón, pomaranč a grapefruit.
  • Mitická  - Preukázali sa viaceré liečivé účinky. Mitická slúži na prevenciu osteoporózy, má priaznivý účinok pri poruchách zažívacieho traktu, chronických zápaloch dýchacích a močových ciest a pri alergických ochoreniach. Vďaka nízkemu obsahu sodíka je odporúčaná ľuďom s kardiovaskulárnymi ochoreniami.
  • Salvator – je bohatá na železo a preto vhodná najmä pre chudokrvných ľudí či prejavoch nechutenstva.
  • Santovka –blahodárne pôsobí pri niektorých žalúdočných a črevných chorobách, zmierňuje ťažkosti pri chorobách látkovej premeny, ako sú cukrovka, dna a náchylnosť k tvorbe kamienkov. Santovka pôsobí priaznivo aj pri ochoreniach (kataroch) horných dýchacích ciest. 
  • Slatina  -  pozitívne pôsobí pri niektorých žalúdočných a črevných chorobách, pri cukrovke, dne, pri náchylnosti k tvorbe kamienkov a pri kataroch horných dýchacích ciest.
  • Šaratica – minerálna voda  vhodná pri redukčných diétach, tráviacich poruchách,  poruchách peristaltiky čriev,  zápche a ochoreniach pečene, žlčníka a obličiek.  Priaznivo vplýva aj na  kožu a pokožku a slúži ako doplnková liečba pri kožných ochoreniach.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist