Ako schudnúť Ako si vyberať POTRAVINY na CHUDNUTIE.

17.06.2016 09:38

Chudnutie nespočíva na zostavení jedálneho lístka na chudnutie, z ktorého len vynecháte niektoré druhy potravín, z ktorých ste podľa vášho názoru pribrali.

Jednostranná diéta, pri ktorej vynecháte viaceré druhy potravín, má väčšinou na chudnutie také dôsledky ako drastická, nízkokalorická diéta. Končí sa jojo efektom a ďalším zhoršením stavu organizmu takto chudnúceho človeka.

Svoje chudnutie určite nezačnite len rozdelením potravín na vhodné a nevhodné potraviny na chudnutie.

Organizmus človeka na to, aby lepšie fungoval a aby sa prepol do chudnúceho metabolického režimu, potrebuje všetky živiny, ináč neschudnete resp. schudnete len dočasne.

Návrat dočasne zhodených kíl je naviac spojený aj so zhoršením metabolizmu, teda podmienok na úspešné a trvale optimálne spaľovanie tukových zásob.

Naučte sa do svojho diétneho jedálneho lístka zaraďovať jedlá a potraviny  s vhodným výživovým a kaloricky primeraným zložením.

Vystríhajte sa týchto nesprávnych zásad na chudnutie.

§         Na raňajky vypite pol litra vody, nič iné, prečistíte sa.  Neposkytnutím energie a živín vášmu telu nútite svoj organizmus, aby siahol do rezerv. Ale akonáhle telo siahne do rezerv, začína sa zároveň správať úspornejšie a všetku dostupnú energiu šetrí, ukladá si ju do tukových buniek.

§         Z chleba sa priberá, nejedzte ho. Priberá sa zo všetkého, čoho sa zje viac, ako treba. Je isté, že peceň chleba natretý maslom nie je práve dobrý nápad. Bez nekontrolovaného nadbytku masla však menší krajec celozrnného chleba určite podporí váš zámer schudnúť a pritom nehladovať.

§         Nejedzte po 17-tej hodine. Táto rada je vhodná, ak si chcete spomaliť metabolizmus. So spomaleným metabolizmom musíte zjesť stále menej jedla, aby ste nepriberali. Ak budete jesť stále menej jedla, ďalej sa vám spomalí metabolizmus. Postupne budete jesť stále menej a aj tak priberiete.

§         Jedzte len polovicu toho, čo by ste mali zjesť.  Jesť len polovicu jedla nie je dobrý nápad. V mnohých reštauráciách (a domácnostiach) je aj polovica jedla stále tak veľká dávka, že sa pri nej nedá schudnúť. Navyše polovica bežného jedla neposkytne želateľný príjem živín. V zaužívanej praxi človek aj pri jedení polovice jedla prijíma priveľa živočíšneho tuku, veľa sacharidov a takmer žiadne bielkoviny.

§         Nejedzte chlieb, iba polystyrénové chlebíky. Extrudované chleby majú vyššiu energetickú hodnotu, ako kvalitný celozrnný chlieb. To že na obale extrudovaných chlebíkov je napísané slovo fit alebo línia ešte neznamená, že môžete nekontrolovane zjesť celý balíček.

§         Jedzte dopoludnia len ovocie. Ovocie (hlavne prezreté) má pomerne vysokú energetickú hodnotu, pri chudnutí nie je dobrým nápadom jesť nič bez obmedzenia. Ovocie jedzte tak jeden až tri kusy denne. Ak zjete priveľa ovocia, dostanete do tela samé cukry, žiadne bielkoviny a tuk.  

§         Delená strava je zaručený spôsob ma chudnutie. Delená strava je zaujímavý spôsob chudnutia, na ktorý nedajú dopustiť dokonca ani tí, ktorí si v praxi overili jeho neúčinnosť - trocha schudli a zas stučneli. Delená strava môže viesť ku zníženiu hmotnosti človeka. Nie však preto, že "oddelil" potraviny, ale preto, že si začal kontrolovať, čo je. Prestal sa obžierať. Málokto však dlhodobo vydrží na tejto deliacej diéte.

§         Raňajkuj sám, obed si rozdeľ s priateľom, večeru daruj nepriateľovi. Ďalší zo zaužívaných nezmyslov. Ak ho aplikujete, ráno sa obžeriete a od obeda už viac - menej hladujete. Krutý hlad vás pravdepodobne prinúti v noci navštíviť chladničku, z ktorej zjete všetko, čo v nej uvidíte. Nepravidelný príjem stravy má za následok spomalený metabolizmus...

§         Žiadne mäso, len zeleninové šaláty a nízkotučné jogurty.  Áno, zelenina je zdravá, ale nie ak budete jesť len zeleninu. Veľa ľudí sa snaží jesť len šaláty a občas si "dovolia" nejaký jogurt s nízkym %-tom tuku. Taká diéta je nevyvážená. Telo dostáva málo bielkovín a takmer žiadny tuk. Nebudete chudnúť.

§         Cvičte a môžete jesť, čo chcete. Táto rada platí u mladých profesionálnych športovcov a športovkýň, ktorí denne pár hodín trénujú v plnom zaťažení. Pre bežného tučného človeka stredného veku, ktorý bude cvičiť tak hodinu - dve denne nie je reálne "spáliť" toľko energie, koľko bežne príjme. "Vycvičiť" niekoľko tisíc kJ naozaj nie je jednoduchá úloha.

§          Nechudnite bez znalostí, ani rýchlo. Neschudnete, skôr ešte viac stučniete.

Obmedzte a nahraďte potraviny, z ktorých najviac a najrýchlejšie priberáte.  

§         Dôležité je, aby ste potraviny, z ktorých najviac priberáte, obmedzili a sčasti ich nahradili čerstvými, ľahkými, výživnými a chutnými potravinami.  

§         Potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov.
Práve nasýtené tuky, ktoré sme označili ako prvý dôvod, prečo priberáme, sú tzv. zlými. Zvyšujú hladinu cholesterolu a nielen pri diétach by sme ich mali obmedziť. Nachádzajú sa najmä v potravinách živočíšneho pôvodu - teda v mastnom mäse, masle, vaječných žĺtkoch a syroch, takisto aj v chutných klobásach, slanine či jedle vyprážanom na oleji. Druhá skupina tukov, nenasýtené, sú nazývané aj dobrými tukmi a pre telo sú nadmieru dôležité. Nájdete ich v orechoch, rybách, sóji alebo olivovom oleji.

§         Biela múka a cukor.
Keď pravidelne jete potraviny z bielej múky a pridáte k nej rafinovaný cukor, priberiete. Ide o koláče, múčniky a zákusky, ktoré tak dobre chutia a tak veľmi prispievajú našim tukovým vankúšikom. Obe zložky idú do bežných receptov v pomerne hojnom množstve a zatiaľ čo vy máte dojem, že jedným koláčom nič nepokazíte, pravdou môže byť opak. Energia v ňom obsiahnutá je často dôvodom, prečo sa dostanete vysoko nad rámec celodenného výdaju energie a koláč sa nám tak usadí do tukovej zásoby. Pravdou navyše je, že málokedy zjeme len jeden kúsok. Skúste preto bielu múku nahradiť celozrnnou a namiesto rafinovaného cukru použite hnedý, prípadne prírodné sladidlo, ktoré má oveľa nižšie kalorické hodnoty.

§         Konzervované a solené jedlá a potraviny.
Spoliehať sa pri chudnutí len a len na jedlá od výrobcov, na polotovary, bujóny alebo konzervy, to znamená, že do tela naládujete i množstvo konzervačných látok a náhrad príchutí. Ich obsah si môžete na obaloch prečítať i sami a iste uznáte, že čím menej týchto rýchlo prípravkov zjete, tým lepšie pre telo i chudnutie. Zadržaná voda kvôli soli, to sú kilá navyše.

§         Nezdravé kalorické nápoje.
Liter kolového nápoja sa ani zďaleka nevyrovná litru vody a snáď netreba vysvetľovať prečo. Sladené nápoje obsahujú množstvo cukrov, ktoré treba rátať k tým prijatým a takisto k tým, ktoré sa bez fyzickej aktivity nespália. Zostávajú v tele, menia sa nespotrebovanú energiu a ukladajú sa do podoby tukov.  

Zaraďte do svojho jedálneho lístka potraviny, ktoré vám pomôžu spaľovať brušný tuk.

§         Zvýšenie telesnej hmotnosti okolo brucha môže byť spôsobené rôznymi faktormi, ako je genetika, hormonálne zmeny, ale aj starnutie. Prebytočný brušný tuk zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a niektorých typov rakoviny. Zdravá strava a aktívny životný štýl sú veľkí nepriatelia brušného tuku.

§         Grapefruit a ďalšie citrusy.  Citrusové ovocie je bohaté na vitamín C, ktorý môže posilniť váš imunitný systém, zlepšiť metabolizmus a riedi aj tuky. Ďalšie užitočné ovocie bohaté na vitamín C sú limetky, citróny, mandarínky a pomaranče.

§         Mliečne výrobky. Pridanie mliečnych potravín do denného jedálnička vám môže tiež pomôcť spáliť brušný tuk. Pýtate sa ako, keď mliečko a syry samé o sebe obsahujú dosť tuku? Výskumy dokazujú, že nedostatok vápnika vyvoláva v organizme uvoľňovanie kalcitriolu, čo je hormón, ktorý ukladá tuk v tele.

§         Čili.  Ak chcete spáliť brušný tuk, pridajte do jedla čili. Toto pikantné korenie obsahuje kapsaicín, ktorý zvyšuje metabolizmus, podporuje chudnutie a zvyšuje hladiny telesnej energie.  

§         Jablká. Jablká sú bohaté na pektín, živinu, ktorá bráni vašim bunkám v absorbovaní tukov, pomáha pri absorpcii vody z potravín a uvoľňovaní tukov z vašich buniek. Jablká tiež obsahujú antioxidanty, látky, ktoré by mohli brániť rozvoju metabolického syndrómu, čo je stav označený ako prebytočný brušný tuk.

§         Šošovica a iné strukoviny. Šošovica je bohatá na bielkoviny a rozpustnú vlákninu, čo sú živiny, ktoré stimulujú metabolizmus, stabilizujú hladinu cukru v krvi a zvyšujú schopnosť tela spaľovať tuky.

Naučíte sa jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist