Ako schudnúť Ako si vybrať SPRÁVNY SPôSOB na CHUDNUTIE.

17.11.2014 09:00

Bohužiaľ stáva sa veľmi často, že ľudia s nadváhou sa považujú za odborníkov na stravovanie a chudnutie, avšak získané poznatky neuplatňujú vo svojom stravovacom režime. Napriek mnohým neúspešným diétnym pokusom im chýba vôľa začať so zásadnou zmenou stravovania, často sa dopúšťajú základných chýb pri chudnutí.

Ľudia s nadváhou alebo obezitou často siahajú po rôznych populárnych diétach. Existuje vôbec diéta, ktorá je zdravá, prospešná a skutočne môže mať pozitívny účinok na organizmus chudnúceho? Existuje, ale máloktorá z diét, ktoré sa vám ponúkajú, je naozaj zdravá. Základnou zásadou správnej výživy je stravovať sa pestro, jedávať všetky potraviny v rozumných množstvách. Pestrá a vyvážená strava dodá organizmu všetky potrebné látky. Akákoľvek diéta tým, že obmedzuje sortiment potravín, zvyšuje riziko nedostatočného prívodu živín do organizmu.

Čím je diéta prísnejšia, napríklad populárna kapustová alebo ryžová diéta, ktoré obmedzujú stravu iba na niekoľko potravín, tým je riziko vyššie.

Taktiež ak sa nevhodná diéta dodržiava dlhodobo, dôsledky môžu byť závažnejšie. Hrozia vám funkčné poruchy organizmu a nadobudnutie ťažkých ochorení.

Každý, kto sa rozhodne dodržiavať diétu, mal by rátať s tým, že prináša aj určité riziká. Mali by ste si získať o diéte čo najviac informácií, zistiť aké má priaznivé stránky, ale i možné riziká, ktorým sa často dá vyhnúť – ak o nich vieme. Nie vždy je jednoduché odlíšiť pre zdravie škodlivé diéty.

O nevhodnosti diéty poukazuje už skutočnosť, že diéta sľubuje niečo, čo už na prvý pohľad nie je reálne. Napríklad ak ponúka za týždeň úbytok až 4 – 5 kilogramov, mala by na vás pôsobiť nedôveryhodne. Pochybné sú i diéty, ktoré vychádzajú z bombastických "nových objavov", ktoré sú zväčša iba vymyslené, a sú často v rozpore s všeobecne platnými poznatkami o funkcii ľudského tela.  

Schudnúť môže každý, mali by ste však vedieť ako a samozrejme vydržať.

Nastavte si stravu tak, aby bola dostatočne ľahká, no zároveň výživná a zasycujúca, a aby sa stala vaším novým stravovacím štýlom.

Aké sú HLAVNÉ CHYBY pri STRAVOVANÍ a CHUDNUTÍ.

Mnohí ľudia nedodržiavajú pravidelnosť v stravovaní, častým nedostatkom je najmä vynechávanie raňajok. Pre ľudské telo je pritom najvýhodnejšie, ak dostáva energiu a živiny v pravidelných intervaloch. Vynechanie raňajok zvádza k nadmernej večernej konzumácii jedál a rôznych kalorických drobností, čo môže podporiť vznik obezity. Zlozvykom je maškrtenie pri sledovaní televízie, keď si pochutnávame najmä na kalorických pochutinách ako solené arašidy, zemiakové lupienky či rôzne chipsy. V takejto forme sa dostáva do organizmu priveľa zbytočných kalórií.

Solenie a hlavne presoľovanie je väčšinou zbytočný návyk, ktorý si každý vypestuje sám, alebo ho získava počas detstva v rodine. Pri miernom obmedzení príjmu soli, sa u osôb s hraničnou hodnotou krvného tlaku, znížil krvný tlak o 10 a viac mmHg. Najvhodnejšie je potravu variť v slanej vode, rovnako ako doteraz, ale pri konzumácii ju už nedosoľovať. Vhodné je obmedziť alebo aj úplne vylúčiť z jedálnička solené konzervy, solené zemiakové lupienky, solené arašidy, údeniny a podobne. 

Neosvojili sme si zatiaľ ani správny návyk uprednostňovať celozrnné obilniny, ktoré sú bohatšie na hodnotné živiny než biele druhy výrobkov z obilnín. V našej strave pretrváva aj nedostatočný príjem vápnika, naďalej sa konzumuje málo mlieka a mliečnych výrobkov i iných potravín bohatých na vápnik ako zelenina alebo strukoviny.

Problémy spôsobuje prejedenie sa, po ktorom sa cítime zle, trápia nás tráviace ťažkosti. Nevhodné zloženie stravy môže zapríčiňovať pocit únavy, zhoršiť fyzickú alebo duševnú výkonnosť. Nepríjemné dôsledky má aj nedostatočný pitný režim. Ak ho nedodržiavame, môžeme na to doplatiť bolesťou hlavy, pocitom únavy alebo nesústredenosťou. Závažné sú hlavne dôsledky dlhodobo nesprávnej výživy a stravovania. Vo významnej miere sa spolupodieľajú na vzniku srdcovocievnych chorôb, ktoré sú na Slovensku hlavnou príčinou úmrtnosti a nádorových chorôb. Prispievajú ku vzniku obezity, vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cholesterolu v krvi. Dôsledkom nesprávnych stravovacích návykov môže byť aj rednutie kostí – osteoporóza, či cukrovka.

Medzi hlavné nedostatky stravovania patrí vysoký príjem tukov, najmä živočíšnych. Naučili sme sa síce používať rastlinné tuky na varenie a nahrádzať maslo rastlinnými nátierkovými tukmi, zabúdame však na tuky, ktoré sa označujú ako skryté. Napríklad v smotane či šľahačke nevidíme tuk, ktorý tam však je a nie malom množstve. Podobne v koláčoch a tukovom pečive, vyprážaných jedlách, syroch, údeninách či suchých salámach, ktoré sú nesmierne bohatým zdrojom tukov. Vysoký obsah cholesterolu v krvi závisí od množstva a kvality skonzumovaných tukov a nie len od množstva skonzumovaného cholesterolu v potravinách.

Zvýšiť by sme  mali nízku konzumáciu ovocia a zeleniny. Už dávno neplatí, že človek by mal zjesť jeden kus ovocia či zeleniny denne. Dnes zásady správnej výživy odporúčajú konzumovať ovocie alebo zeleninu v rámci takmer každého denného pokrmu.

Mnohých z vás určite trápi aj závislosť, či túžba po určitom jedle a zakaždým vám prekazí vaše chudnutie. Takmer každá žena a väčšina mužov niekedy v živote túto skúsenosť zažila. Najčastejšie nás trápi chuť po čokoláde alebo, všeobecnejšie, po potravinách obsahujúcich veľa tuku a cukru alebo iných sacharidoch. Túžba po jedle je významná, pretože môže hrať určitú úlohu pri nadmernom príjme potravy, k akému dochádza pri vlčom hlade, bulímii a obezite.

Možno aj vy považujete jedlo za tú najdôležitejšiu vec na svete.  Snažíte sa na jedlo nemyslieť, ale napriek tomu vás neustále máta v mysli?  Závislosť na jedle sa prejavuje skoro rovnakými symptómami ako závislosť na tabaku. Človek závislý od určitej skupiny potravín konzumuje výhradne menej ako desať potravín, a to po dobu dlhšiu než dva roky. Táto choroba sa vo všeobecnosti dosť podceňuje. Prvým krokom pri odvykaní je pripustiť si vôbec, že takáto závislosť u človeka existuje a treba s ňou bojovať, pretože tento stav nie je normálny. Nasleduje odvykacia liečba pod vedením odborníkov, pričom dobrou správou je, že aj keď liečba trvá pomerne dlho, človek sa od „svojej“ potraviny dokáže časom oslobodiť natoľko, že na rozdiel od alkoholikov, môže neskôr aj svoju návykovú potravinu v malých dávkach konzumovať. Zradná je nielen psychika. V ústach človeka sa totiž vyskytuje huba, ktorá vyvoláva napríklad zvýšenú chuť na sladké. Túžbu po istom druhu potravín môže spôsobovať aj nedostatočný príjem vitamínov a minerálov, pričom človek sa obmedzovaním v strave dostane do začarovaného kolotoča.

Nezajedajte stres.  Stres je neoddeliteľnou súčasťou života. I keď sa mu dá do istej miery predchádzať alebo sa ho aspoň naučiť ako-tak krotiť, celkom sa ho zbaviť nedokážeme. Na zvládanie stresu každý z nás má svoje vlastné metódy. Kým niektorí z nás sa vybúria v telocvični, uvoľnia sa pri relaxačnom kúpeli alebo meditácii, nejeden rieši stresové situácie jedlom. Čokoláda, zmrzlina, koláčik či iné pochúťky bývajú častou „protistresovou kúrou“. Veď taká čokoláda je doslova balzamom na nervy a vyvoláva v nás pocity šťastia.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist