Ako schudnúť Ako si ZLEPŠIŤ METABOLIZMUS.

23.09.2014 06:00

Je dokázané a skúsenosťami overené, že nízkokalorická alebo jednostranná diéta spomalí váš metabolizmus a spôsobí zlyhanie chudnutia. 

Vaše telo si upraví metabolizmus na uchovávanie tukov a začne spaľovať svalstvo ako reakciu na náhly pokles v príjme kalórií vo vašej strave. Metabolizmus je schopný spomaliť sa až takmer na polovicu normálneho výkonu. Je to obranný reflex na prežitie. Väčšina chudnúcich osôb je frustrovaných, a ak aj naďalej nechudnú, tak prestanú s diétnym režimom. Nastupuje slávny jojo efekt. Hmotnosť sa vráti na pôvodnú a zvyčajne sa telo s výrazne spomaleným metabolizmom pomstí ďalšími kilami navyše kvôli nezmyselnému hladovaniu – nevhodnej diéte.

Počas chudnutia pracujte na tom, aby ste si zlepšili metabolizmus, aby bol čo najrýchlejší. Mnohými diétami absolvovanými po sebe si mnoho obéznych ľudí tak spomalilo metabolizmus, že už priberajú aj z veľmi malých porcií jedla. Prekonajte však tento strach a začnite sa stravovať celkom pravidelne. Je možné, že za prvé dni nejaké kilo priberiete - to ak ste boli nezmyselne vyhladovaní. Ale postupne sa vám začne metabolizmus zrýchľovať a vaše telo spáli oveľa viac kalórií, než predtým. A začnete chudnúť, pričom budete stále sýti. 

Ako si môžete dať do poriadku spomalený metabolizmus, ako ho naštartovať.

§         Začnite jesť pravidelne 5 - 6krát denne.

§         Vyberajte si hlavne jedlá s tzv. nízkou denzitou, to znamená jedlo s väčším objemom a menšou kalorickou hodnotou na 100g potraviny.

§         Obmedzte potraviny s vysokým obsahom živočíšnych tukov a nevhodných sacharidov s vysokým glykemickým indexom.

§         Doprajte si väčšie porcie (zároveň však dodržte predchádzajúce zásady) ako ste zvyknutí.

§         Konzumujte dostatok bielkovín.

§         Vyberte si pohybovú aktivitu, pri ktorej sa vám zvýši tepová frekvencia aspoň po dobu 30 minút. Môže to byť aj rýchla chôdza.

§         Zvýšte obsah živín vo Vašej strave.

Pravidelná stravovanie a vhodné zloženie stravy metabolizmus zrýchli. 
Akonáhle človek začne pravidelne jesť - samozrejme primerane malé dávky a správne zloženie živín - organizmus to vyhodnotí tak, že už asi nastala doba hojnosti. Začne vypínať úsporný metabolický režim. Už neukladá každý voľný gram potravy na energiu vo forme tuku. Nastal dostatok, dajú sa zrýchliť procesy, netreba tak šetriť. Telo môže zhodiť trocha tuku – začínate chudnúť. Práve toto je vec, ktorú musíte pri chudnutí rešpektovať. 
Ak chcete schudnúť musíte pravidelne jesť päťkrát denne a to v pomerne pravidelných časových intervaloch, pekne rovnomerne rozložených na celý deň tak, že posledné jedlo by malo byť zjedené asi dve až tri hodiny pred spaním. Toto funguje a je to overené.
Mnohí to však často nechcú vziať na vedomie. Neraňajkujú, cez deň sa stravujú nevhodne a väčšinou sa vyhovárajú na prácu a neodkladné povinnosti. Poslednú večeru si povolia najneskôr o 17:00 a potom sa niekoľko hodín zmietajú v kŕčoch od hladu. Svojím telám tak sami dávajú prísny príkaz: niet pravidelnej stravy, treba šetriť energiou! Spomalia si metabolizmus nesprávnym stravovaním.
Ak teda chcete chudnúť, nehľadajte si výhovorky, prečo nemôžete jesť 5× denne. Hľadajte spôsob, ako to dosiahnete. Noste si zo sebou vhodné jedlá a jedzte raz za 3-4 hodiny. Robte to, nediskutujte o tom, ako je to ťažké. Je to ťažké, ale aj vy ste ťažkí. Ak to chcete zmeniť, zmeňte svoje návyky.
Pravidelné pitie vhodných tekutín vám spomalený metabolizmus zrýchli. 
Druhý faktor, ktorý zásadným spôsobom zrýchli metabolizmus a s ním aj chudnutie, je pravidelné pitie vhodných tekutín. Ideálnou je čistá, nebublinková voda, alebo čaj. Nevhodné sú akékoľvek sladené nápoje, koly, džúsy, malinovky.
Nejeden z nás za deň vypije tak dve tri kávy. To naozaj nemožno považovať za dobrý pitný režim.
Mnoho ľudí tvrdí, že im väčšie množstvo vody nechutí, že ich to obťažuje, že sa z toho veľa ciká. Áno, pravidelné pitie má za následok aj pravidelné močenie. A voda naozaj nemá tak atraktívnu chuť, že by sa po nej človek vrhal rád a stále. Ale nikto od vás nechce, aby ste s radosťou pili každú hodinu. Nemusíte to robiť radi, ale robiť to musíte - ak chcete schudnúť a vyčistiť svoj organizmus od nánosov odpadových látok a toxínov. Berte pitie vody ako liek. Výsledky na váhe uvidíte už o týždeň. A ak neveríte, ďalší týždeň proste nedodržiavajte pitný režim. A výsledky nepitia uvidíte na váhe už po ďalšom týždni. Dospelý človek s nadváhou by pri svojej snahe schudnúť mal dodržiavať pitný režim obsahujúci do 4 decilitrov na 10 kg svojej váhy.   
Zvýšený pohyb vám metabolizmus zrýchli. 
Tretím faktorom, akou sa dá výrazne ovplyvniť metabolizmus je pravidelný pohyb. Nestačí raz do týždňa tri hodiny sa doslova fyzicky likvidovať. Lepšie je tri krát do týždňa, ideálne ak to však zvládnete denne. Šport - a naozaj stačí aj rýchla chôdza - by ste mali do svojho života komponovať celkom pravidelne, zrýchli vám metabolizmus. Dá sa povedať, že "viac svalov viac zje". Svaly jedia za vás. Ak ich máte dostatok, "zo vzduchu" určite nepriberiete. Dá sa povedať, že ak má niekto pomalý metabolizmus, spravidla aj on sám je "pomalý". Ak nemusí, nevstane zo stoličky. Správa sa úsporne. Ak sa však človek málo hýbe, telo nestráca glykogén (svalový cukor, energiu) a tak ho ani veľmi nepotrebuje doplniť. Stravou však energia prichádza stále a tak má telo jedinú možnosť - ukladať si ju vo forme podkožného tuku.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

ak chcete MESAČNE SCHUDNÚŤ 5 a viac kíl BEZ HLADU

a nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist