Ako schudnúť Ako si znížite CHOLESTEROL.

07.10.2015 06:24

Cholesterol je látka, ktorú organizmus potrebuje a ktorú si aj samostatne vytvára, vie však byť tichým ale o to nebezpečnejším zabijakom. Upcháva cievy, vedie k ateroskleróze a hrozí rizikom infarktu alebo mŕtvice.

Približne dve tretiny cholesterolu si vytvorí organizmus sám. Zvyšok mu dodávate stravou. Dôležité je, aký máte v tele pomer medzi takzvaným dobrým a zlým cholesterolom.

Najviac cholesterolu sa nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu. Ide nielen o mastné mäso, ale maslo, masť, údeniny, krevety či vysokotučné mliečne výrobky. Zvyšuje ho však aj negatívny stres.

Cholesterol je tuk, ktorý naše telo stále vytvára,  nakoľko je dôležitou súčasťou buniek a mnohých látok v tele.

Zvýšený cholesterol je dôkazom poruchy metabolizmu tukov a nedostatočnej činnosti pečene a pankreasu.

Zvýšenie cholesterolu v krvi spôsobuje predovšetkým nezdravé stravovanie, nedostatok pohybu, fajčenie. 

Je dokázaná bezprostredná súvislosť medzi telesnou hmotnosťou a množstvom cholesterolu v organizme.

Na znižovanie cholesterolu je vhodná diéta, pri ktorej dve tretiny prijímanej potravy obsahuje ovocie, zelenina a výrobky z obilnín. Iba jednu tretinu kalórií by ste mali získavať z mäsa a mliečnych výrobkov.

Zvýšené hladiny cholesterolu v krvi znamenajú pre nás zvýšené riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Týka sa to najmä LDL cholesterolu, teda zlého cholesterolu.

Chudnutie výrazne pomáha pri znižovaní cholesterolu.

Zvýšená hladina cholesterolu je síce hlavným rizikovým faktorom pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení, ale existujú aj ďalšie významné faktory, akými sú napr. nadváha, fajčenie, nedostatok pohybu a ďalšie.

Vysoký cholesterol je jednou z moderných chorôb, ktoré sa výrazne podieľajú na zhoršovaní zdravotného stavu organizmu človeka.

Zvýšený cholesterol je veľkým problémom ľudí s nadváhou a býva jedným z rozhodujúcich dôvodov, prečo sa nejeden tučný človek rozhodne schudnúť.

Zvýšený cholesterol cítime ako pocit zimomravosti. kŕčov v nohách či rukách, pocit tŕpnutia.

V prípade, že sa LDL častice cholesterolu nachádzajú v krvi v nadmernom množstve dlhšiu dobu, dochádza k ich postupnému prenikaniu do cievnych stien. V stene cievy sa začínajú vytvárať pláty a takto sa cieva postupne zužuje, dochádza ku kôrnatenie stien tepien - ateroskleróza.

V zúženej cieve krv prúdi pomalšie a srdce je pri zásobovaní tela potrebnými živinami namáhané oveľa viac. Hrozí vám riziko vysokého krvného tlaku. Môže dôjsť aj k prasknutiu steny cievy, čím sa v cieve vytvorí krvná zrazenina, ktorá čiastočne alebo úplne zabráni prúdeniu krvi, čo môže zapríčiniť srdcový infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu.

Na výšku cholesterolu v krvi vplývajú tri zložky stravy:

  • Nasýtené tuky zvyšujúce hladinu cholesterolu v krvi
  • Nenasýtené tuky znižujúce hladinu cholesterolu v krvi
  • Rastlinné tuky zvyšujúce hladinu cholesterolu v krvi menej ako nasýtené tuky

Čo by ste mali urobiť, keď si chcete znížiť cholesterol.

  • zdravo sa stravujte,
  • keďže nadbytočné kilá zaťažujú organizmus, odporúča sa zbaviť sa ich, či už úpravou stravovacieho režimu, pohybom alebo diétou,
  • obmedzte fajčenie, najlepšie je však prestať fajčiť, pozor na pasívne fajčenie,
  • pravidelne sa venujte nejakej pohybovej aktivite najmenej 30 minút aspoň 3 krát do týždňa, veľmi pomôžu obyčajné prechádzky, najlepšie v parku alebo v lese,
  • alkohol konzumujte s mierou,
  • sledujte si svoj krvný tlak,
  • zbytočne sa nestresujte, stresovým situáciám sa vyhýbajte, stres môžete odbúrať návštevou prírody, pohybom, venovaním sa svojím koníčkom alebo tvorivej činnosti,

Ako sa začať stravovať pri chudnutí a znižovaní cholesterolu.

  • Okrem nenasýtených mastných kyselín majú priaznivý účinok na tukové látky v krvi aj iné látky: napr. vláknina (nachádza sa v ovocí, zelenine, strukovinách, celozrnných výrobkoch, hubách atď.) a rastlinné steroly a stanoly (látky vyskytujúce sa v rastlinách a majú štruktúru molekuly podobnú ako cholesterol). Tieto látky pôsobia v tráviacom trakte, kde znižujú vstrebávanie cholesterolu z potravy.  
  • Na zvýšenie ich príjmu sa rastlinné steroly pridávajú do niektorých rastlinných nátierok, pretože sa hojne konzumujú.
  • V posledných rokoch sa odporúčania k príjmu tukov v strave neustále spresňujú. Okrem zníženia celkového príjmu tukov sa kvantita v súčasnosti nahrádza kvalitou: odporúča sa znižovať príjem živočíšnych (nasýtených) tukov a súčasne zvyšovať príjem mono-  a polynenasýtených tukov pri zachovaní energetickej rovnováhy. Vybrať si správny druh tuku je dôležitejšie ako znížiť celkový príjem tukov.
  • Zloženie rastlinných tukov v súčasnosti vychádza z najnovších vedeckých poznatkov o vzťahoch stravy a srdcovocievnych chorôb: majú znížený obsah nasýtených mastných kyselín, zvýšený obsah nenasýtených mastných kyselín (s optimálnym množstvom n-6 aj n-3 mastných kyselín), nevýznamný obsah trans-mastných kyselín.
  • Do jedálneho lístka zaraďte fazuľu. V strukovinách sa nachádza vláknina rozpustná vo vode – pektín, ktorá na molekulách cholesterolu vytvára obal a tak urýchľuje vylučovanie cholesterolu skôr, ako stihne poškodiť organizmus.

Z akých potravín by sa mala skladať vaša strava na chudnutie a zníženie cholesterolu.

• tmavé celozrnné pečivo alebo chlieb (zdroj vlákniny)
• kvalitné rastlinné nátierky – so zvýšeným obsahom nenasýtených mastných kyselín (najmä n-3), vitamínov, rastlinných sterolov a pod.
• rastlinné oleje – repkový, slnečnicový, olivový; hlavne v studenej kuchyni (zdroj •všetkých druhov nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E)
• mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku, kyslomliečne výrobky (dôležitý zdroj vápnika a plnohodnotných bielkovín)
• netučné mäso (prevažne z mladých zvierat) – zdroj plnohodnotných bielkovín
• ryby (zdroj n-3 mastných kyselín)
• strukoviny, cestoviny, ryža, zemiaky (zdroje komplexných sacharidov, vlákniny, rastlinných bielkovín)
• ovocie, zelenina, najlepšie v surovom stave – 5-6-krát denne (zdroj vlákniny, vitamínov, antioxidantov, minerálnych látok)
• orechy (zdroj polynenasýtených mastných kyselín)

 

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist