Ako schudnúť Ako SPÁNOK ovplyvňuje CHUDNUTIE i priberanie.

25.08.2016 05:57

Dĺžka spánku ovplyvňuje naše chúťky, môžu za to hormóny leptín a ghrelín. Regulujú a strážia úroveň hladu a sýtosti a v prípade, že hrozí jedno alebo druhé, upozornia vás na to. Telo človeka musí byť dostatočne zregenerované spánkom. Nejednému sa stáva, že po prebdenej noci ho nič nezasýti a o to viac potravín si potom pýta váš žalúdok. Ľudia, ktorí menej spia, majú narušenú hladinu rastových hormónov, a tak postupne nevedomky priberajú.

Vedci zistili, že osobám, ktoré spia o polovicu menej, než je odporúčaných osem hodín, narástla denná produkcia rastového hormónu ghrelinu takmer o tretinu. Zároveň mali pozorované osoby i omnoho väčšie chute. Zjedli toho o štvrtinu viac, než ich vyspatí kolegovia. A ešte ku všetkému pritom dávali prednosť vysoko kalorickému jedlu, bohatému na cukry a kalórie. Pokiaľ málo a zle spíte, narušujete si dôležité metabolické procesy svojho organizmu. Dobrý spánok je teda veľmi dôležitý pre to, aby ste nepriberali. Hladina ghrelinu by nemala počas dňa v tele príliš kolísať, inak budeme priberať.

Nedostatkom spánku sa  narúšajú prirodzené procesy organizmu, pomalšie sa spaľujú prijaté kalórie. Chudnutie v spánku ovplyvňuje aj rastový hormón HGH, ktorý premieňa tuky na energiu, rovnako dôležitým je aj hormón štítnej žľazy tyroxín, tzv. spúšťač látkovej premeny v tele. 

Kvalitný, dostatočne dlhý a neprerušovaný spánok je dôležitý pre trvalý, celodenný,  neprerušovaný proces chudnutia.

Dajte si pozor, dĺžka spánku taktiež rozhoduje o tom, či budete chudnúť alebo priberať.
Tesne predtým, než zaspíte, by ste sa nemali prejedať. Regeneračný proces v spánku nefunguje dobre, keď je tráviaci systém preťažený. Ak sa pred spaním prejete tučnou stravou alebo sladkosťami, samozrejme, že neschudnete ani deko. Radšej si dajte len ľahkú večeru. Spaľovanie tuku v noci bude o to efektívnejšie, čím zdravšia bude vaša životospráva cez deň. Nízkotučná strava a trocha pohybu naviac stačí na to, aby sa vaše telo dostalo do lepšej formy a bolo výkonnejšie nielen cez deň, ale aj v noci.

Nielen pri chudnutí by ste sa nemali zaspávať bez večere, vaše telo potrebuje živiny i energiu v priebehu celého dňa, teda aj večer. Slabé večere sú nebezpečné v tom, že vedú k chúťkam na takzvané druhé večere.

Ak chcete počas spánku schudnúť, musí sa vám vyplavovať tuk z tukových buniek. Počas spánku sa vám tuk vyplavuje prirodzenou cestou. Zhruba pol hodinu po zaspatí sa do krvi uvoľní rastový hormón.  Jedlo, ktoré naštartuje proces spaľovania je vitamín C a bielkovina z mäsa alebo ryby.

Ako a čo večerať počas a po chudnutí bez strachu z priberania.
Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ako pripraviť večeru o niečo zdravšie (ale rovnako chutne). Nahrádzajte

§         Tuniak vo vlastnej šťave namiesto tuniaka v oleji

§         Biely jogurt s horčicou a korením namiesto majonézy

§         Dusená zelenina namiesto vyprážanej zeleniny v cestíčku

§         Syr typu cottage namiesto údeného tvrdého syra

§         Celozrnné cestoviny z tvrdej pšenice uvarené na  polomäkko namiesto klasických bielych cestovín

§         Slaný koláč so zeleninou namiesto syrovej pizze

§         Zemiaky v rúre s paradajkovým pretlakom a bylinkami namiesto hranolkov s kečupom

Čo je najhoršie na nedostatočnom spánku, ako deficit spánku ovplyvňuje chudnutie.
Telo človeka uvoľňuje 60-90% dennej dávky rastového hormónu počas prvých 3 až 4 hodín spánku.
 Dlhodobé skracovanie a prerušovanie spánku vám určite nepomôže schudnúť. Rastový hormón je dôležitý pre rast kostí a svalov.

Rastový hormón pripravuje tuk na spracovanie na telesnú energiu, redukuje jeho nadbytočný telesný objem. Prakticky spôsobuje rast svalov a kostných tkanív. Zníženie množstva rastového hormónu nevhodným spánkom spôsobí  pokles schopnosti metabolizovať (metabolizmus = látková výmena ) glukózu (zložitý cukor) a to znamená, že tuk nie je spracovaný celkovo, ale sa ukladá v tele.

Ďalší negatívny efekt zníženého rastového hormónu je oslabený imunitný systém. Rastový hormón stimuluje rast kostnej drene, ktorá zvýši imunitnú funkciu tela. Nedostatok spánku spomalí rast a obnovovanie týchto tkanív.
Nedostatok spánku zvyšuje hladinu cortisolu (stresového hormónu) v tele na ďalší deň. Vo veľkých množstvách môže spôsobiť výpadky pamäte, zníženie obnovovania tkanív a zvýšiť odolnosť inzulínu. A to nie je dobré.

Mnohí z nás si dosť dobre neuvedomujú, že keď chcú schudnúť, musia aj dostatočne dlho a nerušene spať.

Akonáhle zaspíte, vo vašom tele sa naštartujú regeneračné procesy, ktoré čistia a regenerujú poškodené bunky. Lymfatický systém odvádza z tela škodlivé látky, ktoré sa v organizme usadili z nestrávenej stravy. Na to, aby mohlo telo zvládnuť všetky tieto úkony, potrebuje dve veci – pokoj a energiu. Energiu organizmus čerpá z tukových buniek. Čím dlhšie spíte, tým viac jej stihne spotrebovať. Preto je po dobrom spánku ručička na váhe vždy na nižšom čísle ako bola večer. Celý úbytok váhy však nie je len spálený tuk. Telo sa v spánku aj odvodňuje, za noc z vás zmizne asi pol litra vody.

Spať musíte, ale s mierou a neprerušovane.

Spánok – bežná činnosť,  pri ktorej zdanlivo nič nerobíme. Omyl, bez tejto aktivity by sme nemohli žiť. Je rovnako dôležitý ako jedenie či pitie. 6 hodín nerušeného spánku je lepších ako 8 hodín prerušovaného spánku. Ak máme spánku nedostatok, naše telo nám to dá patrične pocítiť.
Ako si môžete zlepšiť kvalitu spánku. 
Dnes vieme, že spánok je aktívny proces, ktorý je riadený chemicky i elektricky a je to celá veda. Pokiaľ chcete chudnutiu pomôcť, pite pred spaním detoxikačné nápoje. Eliminujú toxíny počas spánku, revitalizujú a čistia ľudské telo, pričom zvyšujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Rovnako efektnými môžu byť probiotické nápoje, ktoré okrem iného napomáhajú k lepšiemu tráveniu.

Dôležité je, čo zjete pred spaním. Pokiaľ chcete schudnúť, mali by ste sa riadiť podľa nepísaného pravidla a večerať najneskôr dve hodiny pred spánkom. Ak to však nedokážete, nie je dobré hladovať a preto je lepšie zvoliť kompromis z ľahkých a rýchlo stráviteľných jedál, pretože aj hlad vedie k nespavosti. Konzumujte potraviny, ktoré navodzujú spánok a ktoré zväčša obsahujú vitamíny (najmä B), vápnik či horčík. Skúste vypiť mlieko alebo bylinkový čaj s medom, minerálnu vodu s obsahom horčíka, voľte ľahšie jedlá z rýb, obilnín (tmavé pečivo), doprajte si strukoviny, oriešky alebo zeleninu, ktoré vám zabezpečia prísun železa (napr. špenát, brokolica a iné). 

Naučíme vás jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist