Ako schudnúť Ako vlastne vyzerá GAUČOVÁ DIÉTA.

02.01.2017 06:24

Obezita ako súčasť viacerých všeobecne známych zmien metabolického syndrómu sa žiaľ stáva fenoménom modernej doby. Nadmerný príjem energie vedie spolu s nedostatkom pohybu a sedavým spôsobom života k hromadeniu kalórií vo forme tuku so všetkými zdravotnými a estetickými dôsledkami. Nadváhu získate hlavne vtedy, keď dlhodobo prijímate viac kalórií ako stihnete spotrebovať – priberáte. 

Zaradenie adekvátneho pohybu do procesu chudnutia je nevyhnutné na zlepšenie  zdravotného stavu a na chudnutie. Za pohodlie, za sedavý spôsob života (pred obrazovkou televízora či počítača) musí dnes človek platiť krutú daň v podobe civilizačných chorôb. Pohybová aktivita má rôzne podoby, ale cieľ je len jeden, byť zdravý a chudý.  

GAUČOVÁ DIÉTA nie je spôsob, pomocou ktorého sa vám podarí schudnúť. 

Chudnutie v sedavej polohe a bez pohybu je ďaleko náročnejšie ako chudnutie s adekvátnymi fyzickými aktivitami. Bez pohybu vám pri chudnutí ubudne aj svalstvo, ktoré je však najväčším spaľovačom kalórií. Chudnutie bez pohybu prispieva k zhoršovanie metabolizmu.

Dá sa povedať, že ak má niekto pomalý metabolizmus, spravidla aj on sám je pomalý, vyhýba sa pohybu. Ak nemusí, nevstane zo stoličky. Správa sa úsporne. Ak sa však človek málo hýbe, telo nestráca glykogén (svalový cukor, energiu) a tak ho ani veľmi nepotrebuje doplniť. Stravou však energia prichádza stále a tak má telo jedinú možnosť - ukladať si ju vo forme podkožného tuku.

GAUČOVÁ DIÉTA je najčastejšie používaná diéta, je to systém prinášajúci priberanie a nie chudnutie.

Ráno vstanete, možno sa naraňajkujete a idete do práce, tam celý čas presedíte na stoličke. Možno dopoludnia na naliehanie vyhladovaného organizmu niečo hodíte do úst. Popoludní prídete domov, sadnete si na stoličku a poriadne sa najete. Podvečer sa presuniete na stoličku alebo gauč a tam strávite zvyšok dňa. Večer si dáte nejaké čipsy alebo sladkosti a spokojný, ale unavený si ľahnete spať. Po mesiaci gaučovej diéty máte o nejaké to kilo viac a ešte k tomu aj ochabujúce svalstvo, okrem brušného svalu, ten sa zväčšuje.

Aký pohyb je pri chudnutí najvhodnejší.

Pri aj po chudnutí by ste si mali zvyknúť na pravidelnú pohybovú aktivitu. Najvhodnejšie druhy pohybových aktivít sú plávanie, cyklistika, rôzne loptové hry a hlavne častá, rýchlejšia a dlhšia chôdza  - turistika.

Nemusíte sa nútiť k náročným horským túram, stačí chôdza do schodov, či do kopca.  Môžete začať aj tým, že na MHD nastúpite o zástavku neskôr a zároveň potom vystúpite o zástavku skôr, začnite chodiť do práce pešo, príp. na bicykli. Vhodný na chudnutie je aj beh, v zime lyžovanie, najmä beh na lyžiach. Účinné sú rôzne relaxačné techniky - joga, aerobik, strečing i cvičenie vo fitnescentrách.

Pohybovo vhodná je aj práca v záhradke, prípadne akákoľvek práca spojená s fyzickou námahou. Toto všetko sú ideálne prostriedky a spôsoby, ako znížiť napätie a stresy, hladinu cholesterolu i nadváhu - a udržať tak organizmus v dobrej kondícii, nálade i v pohode.

Pred každou športovou činnosťou je vhodná krátka rozcvička na zohriatie svalov – slúži ako prevencia úrazov.

Aby cvičenie malo želaný účinok, človek by sa mal venovať intenzívnejšiemu pohybu minimálne 30 minút a to aspoň 3-krát v týždniDávajte prednosť vytrvalostným pohybovým aktivitám, pred silovými.

iKoľko kalórie spálite za hodinu pri rôznych fyzických činnostiach u jednotlivcov vážiacich 45kg, 68kg a 90 kg.    

Ukazovateľ

Váha 45 kg

Váha 68 kg

Váha 90 kg

Pomalá chôdza (1 km za 10 minút)                                                                 

192

288

384

Rýchla chôdza (1 km za 8 minút)

240

360

480

Beh (1 km za 6 minút)                                                                                      

480

720

960

Jazda na bicykli (rotoped, mierne namáhavá jazda)                                         

336

504

672

Plávanie (mierne namáhavé)

288

432

576

Plávanie (intenzívne)                                                                                        

480

720

960

Stroj imitujúci schody (všeobecné)                                                                  

288

432

576

Tenis (všeobecné)                                                                                            

336

504

672

Golf (nosenie palíc)

264

396

528

Golf (s vozíkom)                                                                                                

168

252

336

Záhradníčenie/intenzívne domáce práce                                                            

216

324

432

Hodnotu v jouloch získate vynásobením daných hodnôt koeficientom 4,2.

 

Aký je prínos pohybu pri chudnutí.

§         Pohyb zlepšuje zdravotný stav priaznivým ovplyvnením všetkých telesných systémov; zvyšuje sa najmä výkonnosť srdcovocievneho i dýchacieho systému, metabolizmus, prispieva k rozvoju kostry a svalstva, zlepšuje svalovú silu i ohybnosť kĺbov, ako i koordináciu a pohotovosť; je to výborný prostriedok na prevenciu osteoporózy, čiže rednutia kostí vo vyššom veku; je aj výbornou prevenciou pred vysokým krvným tlakom, cukrovkou a mnohými inými závažnými chorobami.

§         Pohyb znižuje hladinu cukru, tukov a najmä cholesterolu v krvi, ako jedného z hlavných rizikových faktorov srdcovocievnych chorôb.

§         Pohyb zvyšuje imunitu - obranyschopnosť organizmu, organizmus je odolnejší voči mnohým bežným chorobám, alebo choroby prebiehajú potom miernejšie. Je to cesta k otužovaniu nášho organizmu.

§         Pohyb nám dáva viac  elánu - lepšie sa cítime.

§         Pohyb nám zlepšuje silu a kondíciu a zvyšuje nám sebadôveru.

§         Pohyb poskytuje zvýšenú schopnosť telesného a duševného uvoľnenia, zlepšenie nálady a pocitu radosti zo života, zlepšenie spánku. (napr. prechádzka pred spaním je najvhodnejší  „liek“  proti nespavosti).

§         Pohyb zlepšuje schopnosť sústredenia  sa a vytrvalosti.

§         Pohyb znižuje napätie a stresy, premáha úzkosť a strach, prináša zábavu, pomáha nadväzovať priateľstvá.

§         Pohyb pomáha udržiavať štíhlu postavu, je to najlepší a zároveň najlacnejší prostriedok proti tučnote. 

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist