Ako schudnúť Ako využiť POLIEVKY na CHUDNUTIE, RECEPTY

23.05.2016 09:39

Bohužiaľ sa polievka pomaly, ale isto vytráca  z našich jedálnych lístkov. Ľudia s nadváhou často zabúdajú, že nemusí byť len prvým chodom pred hlavným jedlom, ale práve naopak, samotná polievka vás môže nielen úplne nasýtiť, ale aj zahriať alebo dokonca aj liečiť.
Polievku neberte ako základné jedlo, ktoré vám pomôže schudnúť. Nejedzte ju od rána do večera,  telo potrebuje na správne fungovanie množstvo živín, a tie len z polievky nezískate.

Dobrým výberom polievky pri chudnutí sú vývary z kuracieho a hovädzieho mäsa, doplnené koreňovou zeleninou či hráškom.

Pri chudnutí sa vyhnite sa polievkám na krémovom základe, obsahujú veľa kalórií a nasýtených tukov.

Polievka pred hlavným jedlom povzbudzuje sliznicu žalúdka, čo vedie k lepšiemu tráveniu stravy. Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, preto je pre dobre fungujúce zažívanie tak dôležitá.

Polievka v minulosti bola a aj v súčasnosti by mala byť považovaná za výborného pomocníka na chudnutie. Zložením je to takmer samá voda.

Diétnym nezmyslom chudnutia je využívanie tukožrútskej kapustovej polievky na chudnutie ako jediného jedla v diétnom režime.

Polievka by sa u vás mala stať jedným z pomocníkov pri snahe schudnúť, ako dodávať vášmu organizmu vyváženú stravu a potrebné živiny zo zeleniny a najmä strukovín. Veď dobrá šošovicová alebo fazuľová polievka chutí a zasýti vás na dlhší čas, obsahujú totiž väčšie množstvo bielkovín.

Zdravá, výživná a chutná polievka plná zeleniny a byliniek je dobrý spôsob, ktorý vám minimálne pomôže zjesť menšiu porciu hlavného jedla a teda aj schudnúť.

Redšie polievkové vývary so zeleninou vás zdravo zasýtia, zlepšia váš denný pitný režim a hlavne dodajú telu prepotrebnú vlákninu, vitamíny a stopové prvky.

U väčšiny z nás sa polievka stáva súčasťou jedálneho lístka aspoň v nedeľu. V lete vás osvieži, v chladnom počasí zahreje a počas celého roka vás zásobí živinami.

Hustými polievkami by ste však pre ich vysokú kalorickú hodnotu mali v priebehu týždňa občas nahradiť hlavný chod a nekonzumovať ich ako predjedlo.

Recepty na polievky, ktoré môžete využiť na chudnutie.

Fazuľová polievka s kyslou kapustou

Suroviny

  • 40 dkg suchej fazule - najlepšia rôznej farby a veľká
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 30 - 40 dkg kyslej kapusty aj so šťavou
  • 25 - 30dkg dobrej domácej údenej klobásy
  • soľ - podľa chuti
  • vegeta - podľa chuti
  • čierne korenie - mleté - podľa chuti

Postup

Opláchnutú fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu vložíme do tlakového hrnca, pridáme kyslú kapustu, soľ, vegetu, pokrájanú cibuľu, cesnak, čierne korenie. Zalejeme asi 2 litrami studenej vody, hrniec zavrieme a postavíme na sporák.

Ďalej postupujeme podľa pokynov a rád výrobcu nášho tlakového hrnca. Ja som v mojom varil asi 60 - 70 minút. Pretože v polievke je aj kyslá kapusta, nemusíme pridávať kyslú smotanu, alebo ocot. Nie je treba ani zahusťovať.

Mrkvový krém

Suroviny

  • 300 g mrkvy
  • 200 g zemiakov
  • 800 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml smotany
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice oleja
  • hrsť sekaného petržlenu

Postup

Zemiaky olúpeme, mrkvu očistíme. Všetko nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a pokrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu. Pridáme mrkvu so zemiakmi a orestujeme. Zeleninu zalejeme s pripraveným vývarom a asi 15 minút varíme do mäkka. Polievku rozmixujeme a znovu privedieme do varu. Podľa chuti ju dosolíme, okoreníme a zjemníme smotanou. Na koniec do mrkvového krému vmiešame čerstvú petržlenovú vňať.

Krémova sójová polievka

Suroviny

  • suchá sója
  • 1,5 l vody
  • zemiaky
  • soľ
  • bezlepková. múka  
  • maslo
  • cibuľa
  • mleté čierne korenie
  • sladká smotana alebo mlieko

Postup

Sóju preberieme a namočíme do studenej vody. Necháme namočenú dlhšie ako fazuľu. Potom dolejeme vodou a varíme. Keď je sója skoro uvarená, pridáme zemiaky, osolíme a uvaríme do mäkka. Z múky a masla pripravíme zápražku, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, korenie, dáme do polievky a povaríme. Nakoniec celú polievku rozmixujeme na krém, prilejeme sladkú smotanu alebo mlieko, necháme zovrieť.

Hydinová polievka s pórom

Suroviny

pol kurčaťa, mrkva, petržlen, zeler, pór, 1 lyžica pšeničných krúpkov, biele víno, 1 dl smotany, 1 žĺtok, karí korenie, soľ, sterilizovaný hrášok

Postup

Umyté a pokrájané kura vložíme do studenej vody, osolíme, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, krúpy a varíme asi 1 hodinu. Uvarené kura vyberieme, odstránime kosti a kožu a čisté mäso pokrájame na kocky. Vývar precedíme. Zeleninu, okrem mrkvy, krúpy a kožu z kurčaťa zmixujeme na jemnú kašu. Do precedeného vývaru vlejeme zmixovanú kašu, pokrájané kura, mrkvu, hrášok a spolu prevaríme. Sladkú smotanu, víno, karí korenie a žĺtok na hladko vyšľaháme, vlejeme do horúcej polievky, pomiešame a už nevaríme.

Gulášová polievka

Suroviny

200 g zemiakov, 20 g tofu, 2 cibule, strúčik cesnaku, olej, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, rasca, polievkové korenie, majoránka, hladká múka

Postup

Cibuľu trochu popražte na oleji, pridajte na kocky pokrájané tofu, červenú papriku. Zalejte vodou, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, pretlačený cesnak, posoľte, ochuťte rascou, čiernym a polievkovým korením. Keď budú zemiaky uvarené, polievku zahustíte múkou a pridajte majoránku. Nechajte prevrieť a môžete podávať.

Po zapojení sa do nášho postupu na chudnutie získate aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist