Ako schudnúť Ako zabrániť VEČERNEJ a NOČNEJ ŽRANICI.

21.05.2016 05:17

Ľudský organizmus má svoje výživové a energetické potreby aj v noci počas spánku, nemučte ho hladom, prispôsobte tomu svoje chudnutie.
Okrem procesu obnovy sa potrebujeme pred spaním najesť aj preto, že v najbližších 6-8 hodinách budete fungovať nalačno.

Počas dňa neexistuje žiadny iný čas, kedy by ste bez hladu vydržali tak dlho nejesť. Telo je zbavené kalórií, večer sa najedzte, inak sa dostanete do katabolického stavu, ktorý by vás mohol stáť časť svalovej hmoty.

Jesť nesprávne potraviny pred spaním vedie k zvýšeniu množstva telesného tuku.

Niektorí ľudia sa pri chudnutí vyhýbajú jedeniu niekoľko hodín pred spaním, pretože sa mylne domnievajú, že im to spôsobí nežiadúce priberanie.

Nemali by ste sa držať obludného nezmyslu, neprestaňte jesť už o 17-ej hodine. Aj keď sa potreba energie počas spánku výrazne znižuje, vaše telo pracuje aj v noci a potrebuje energiu.

Vhodná strava vo večerných hodinách a pred spánkom je dôležitá, pomáha telu v príprave na chudnutie počas spánku a v naštartovaní chudnutia počas nasledujúceho dňa.

Jesť správne potraviny predtým, než ideme spať, dodáva nášmu telu živiny, ktoré potrebujeme na to, aby naše telo bolo pripravené už ráno na správny vstup do dňa.

Vaše telo počas spánku obnovuje poškodené svalové tkanivá, rekonštruuje bunky, zatiaľ čo vy spíte a práve na tento účel potrebuje správne živiny.

Každý, kto sa pokúsil už viackrát schudnúť vie, že chudnutie nie je vôbec jednoduché. Príčin, prečo je tomu tak, je viacero. Jednou z nich je aj večerné či dokonca nočné prejedanie sa. Keď chcete schudnúť, musíte sa zbaviť tohto zlozvyku a neskoro večer zabudnúť na časté otváranie chladničky.

Bohužiaľ mnohí z nás večer cítime potrebu niečo neustále žuť, či cmúľať. Keď tomuto zlozvyku neodoláme, ráno sa zobudíme unavení a s odutým bruchom. A tak to ide stále dokola, priberáme.

Ako sa stravovať, aby ste sa večer a v noci neprejedali a nepriberali.

Raňajkujte
Bohužiaľ, veľa ľudí ešte aj dnes považuje za raňajky šálku čiernej kávy. Energetický a výživový deficit, ktorý v tele takto vyvoláte už ráno, sa s vami ponesie až do večera. A nezjedené raňajky si vykompenzujete večerou, ktorá by nasýtila aj  susedov.

Čo je vhodné jesť pred spaním.
Najlepšie možnosti večerného jedla sú potraviny, ktoré sa trávia pomaly. Pomalé trávenie umožní kalóriám uvoľňovať sa po celú noc. Dobré príklady pomaly stráviteľných potravín je zelenina, strukoviny, chudé bielkoviny ako kuracie prsia, vajcia, nízkotučné mliečne výrobky, mlieko, tvaroh, tuniak, morské plody, olivy, orechy. Teda potraviny, ktoré obsahujú prevažne bielkoviny a správne tuky. Sacharidy by ste pred spaním konzumovať vôbec nemali.

Čo je nevhodné jesť pred spaním.
Potraviny, ktoré by ste nemali jesť, sú potraviny s vysokým glykemickým indexom. Väčšinou ide o jednoduché sacharidy, ktoré sa trávia veľmi rýchlo. Kalórie, ktoré sa pohybujú prostredníctvom vášho tráviaceho systému rýchlo, poskytnú vášmu spiacemu telu obrovský príliv energie v krátkom čase. Vzhľadom k tomu, že toľko energie nepotrebujete, energia sa vám bude ukladať do podkožného tuku. Zabudnite teda na biely chlieb, ovocné šťavy, malinovky, pečivo, koláče, šišky, aj na bielu ryžu a cukrovinky.

Skúste vhodným výberom večernej stravy oklamať oči.

Večerné hryzenie a žuvanie môžete uspokojiť diétnejšie ako rôznymi sladkosťami. Skúste ovocie. Ak jete pri sledovaní TV, aj tak sa poriadne nedívate, čo dávate do úst. Ak si ovocie  pekne naaranžujete, nakrájate na drobné kúsky a jemne posypete kokosom, dostanete do tela sladkú pochúťku, ktorá je menším zlom ako klasická sladkosť. Aj ovocie však berte večer len ako dezert, nejedzte ho veľa, pretože ovocný cukor vás len nabudí na ďalšie jedenie. Lepším riešením je zelenina.

Nebojte sa sacharidov, jedzte ich pred večerou, dôležitý je ich výber.

Sacharidy zjedené v priebehu dňa vás nabijú energiou a večer potom nebudete mať pocit, že by ste zjedli aj celú sviňu. Pri výbere sacharidových jedál sa, samozrejme, orientujte na kvalitné zdroje – na prírodnú ryžu či pokrmy vyrobené z celozrnnej múky.

Aj vajíčka sú večer vhodným jedlom.

Vajíčka uvarené na tvrdo so zeleninovou oblohou sú skvelá záchrana pre večerných jedákov. Pokojne si ich pripravte, aj keď ste už po večeri.

Chudnutie a vaša váhová bilancia je riadená vzťahom - koľko kalórií spálite a koľko zjete. Čím viac bielkovín a správneho tuku v strave budete konzumovať a nájdete si čas na pravidelné cvičenie, tým rýchlejšie sa vám začne tuk meniť na svalovú hmotu, ktorá tuk požiera. 

Po zapojení sa do nášho postupu na chudnutie získate aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist