Ako schudnúť Ako ZAČAŤ CHUDNÚŤ po veľkonočných sviatkoch.

22.04.2014 05:26

Zdravé chudnutie nemá byť hladovkou. Častým problémom chudnutia je, že ľudia s nadváhou sa cítia odborníkmi na stravovanie a chudnutie, bohužiaľ však získané poznatky neuplatňujú v svojom stravovacom režime. Chýba im vôľa prejsť na zásadnú zmenu stravovania. 

Ako začať chudnúť a schudnúť zdravo.
Chudnutie je síce obmedzovanie potravín predchádzajúceho stravovania, no nemali by vás počas neho sprevádzať zdravotné ťažkosti.
Malátnosť, únava, podráždenosť či dokonca problémy s trávením, padanie vlasov a šedivenie pokožky znamenajú, že ste začali chudnúť zle a vaše telo stráda. Pridajte vitamíny, minerály a pokiaľ ste nasilu nejaké potraviny vynechali, v istom množstve ich zaraďte do svojho stravovania. Telo vám dá opäť najavo, či idete správnou cestou.

Chudnutie nezačnite hladovkou.

Neskúšajte diétny plán, ktorý stavia na jednej vybranej potravine, prípadne niektoré jedlá radikálne zakazuje, nezdravou je i diéta, ktorá dovoľuje jesť len do určitej hodiny, prípadne extrémna podoba chudnutia, kedy môžete jesť len počas jednej jedinej hodiny dňa, a to úplne všetko. Každý jeden z takýchto návodov  diétovania sa opiera o nejaký extrémny princíp, a to je dôvod, prečo ubližujú telu. Zakazujú vyváženosť, pestrosť či pravidelnosť jedenia, pričom práve tieto zásady sú základom zdravého stravovania. Bez nich možno schudnete rýchlejšie, no bude to iba dočasné a okrem jojo efektu sa môžete pasovať minimálne s únavou a podráždením, ak už nie s ďalšími vedľajšími účinkami.

Schudnúť sa dá, len mali by ste vedieť ako a samozrejme vydržať. Nastavte si stravu tak, aby bola dostatočne ľahká, no zároveň výživná a zasycujúca, a aby sa dokázala stať vaším novým životným štýlom.

Ktoré potraviny sú najhoršie a spôsobili vašu nadváhu.
Vyvarovať by ste sa mali jedál, ktoré majú vysokú energetickú hodnotu. Sledujte preto obsah nasýtených tukov, cukrov, solí a nezabúdajte, že ani priveľa múky nie je vhodné. Opäť opakujeme, že strava by mala byť ľahšia, a tým pádom bude mať aj podstatne menej kalórií. Samozrejme, sledujte aj nápoje a ich obsah, v ktorom je často zbytočne veľa cukrov.

Ako je to s pohybom pri chudnutí.
Strava je rozhodujúca,  cvičenie je dôležité.
Ak však tieto dva prvky skombinujete, kilá budú ubúdať podstatne rýchlejšie. Aeróbnym cvičením totiž tuky priamo spaľujete, posilňovaním vytvárate priestor na toto spaľovanie a samozrejme, tvarujete svaly.

Kedy vám pri chudnutí hrozí jojo efekt.

Jojo efekt nasleduje najmä po drastických diétach, kedy si človek odopiera a po dosiahnutí vytúženého cieľa sa opäť vráti k pôvodnému stravovaniu. Ako sme už povedali - diétovanie by nemalo byť radikálne a najlepšie je, ak sa odľahčená strava stane vaším novým životným cieľom. V takom prípade budete chudnúť postupne, telo i chuťové bunky si budú privykať a vy po ukončení hlavného diétovania nebudete mať chuť nabehnúť na mastnú a sladkú stravu.

Čo robiť a ako oklamať hlad.

Ani pri pravidelnom stravovaní sa niekedy nevyhnete hladu a siahnete po sladkosti či ľahko dostupnom pečive. Oveľa lepšie a hlavne diétnejšie vás zasýtia tieto potraviny.

  • Ovocie. V čase, kedy sa bruchu náhle ozve hlad a vy cítite, že by ste niečo chceli zjesť, sa ako jednoduché riešenie núkajú sladkosti. Ak však chcete predísť vysokým návalom cukru, tukov a rozhodenej hladine cukru v krvi, skúste to s ovocím. Je zdravou náhradou sladkostí a ak si vyberiete správne, môže vás aj na dostatočne dlhý čas zasýtiť. Voľbou pri väčšom hlade je byť banán, ktorý je kaloricky i vitamínovo bohatý. Pozor napríklad na také jablko, ktoré má síce dosť vlákniny, no jeho kyseliny podporujú trávenie a vy rýchlejšie vyhladnete.
  • Zelenina. Ruka v ruke s ovocím ide zelenina, ktorej veľkou výhodou je menšie množstvo cukru. Preto po nej siahajte najmä večer, kedy sa už telo nechystá na žiadne veľké spaľovanie. Mrkva či kukurica sú jednými z mála, ktorých obsah cukru dvíha varovný prst počas diéty, inak si môžete vyberať. Zelená zelenina je super diétna a zároveň výživná, v správnej úprave vám môžu pomôcť aj zemiaky. Časť ich škrobu sa správa ako vláknina - teda vytvára objem a lepšie zasycuje.
  • Ryža.  Ak si chcete pripraviť niečo s vysokým obsahom vlákniny, môže to byť napríklad aj natural ryža, ktorá sa od bielej líši obalom, v ktorom je každé jedno zrnko uložené. Je síce tvrdšia a ťažšie sa dochucuje, no v tráviacom trakte urobí výbornú službu.
  • Bielkoviny vás zasýtia. Ak je hlad výraznejší, najlepšou voľbou sú bielkoviny. Tie sú energiou, ktorú si telo neukladá do podoby tukových zásob a pomerne rýchlo regulujú pocit prázdneho žalúdka. Doprajte si preto tvaroh, cottage cheese či biely jogurt, prípadne mäsitú hydinovú šunku. Bielkoviny by mali byť akousi vašou záchrannou brzdou v chladničke.
  • Dostatok vody je nevyhnutný. Pri škŕkajúcom žalúdku môžete ako celkom prvé skúsiť vodu. Nie nadarmo sa hovorí, že hlad je prezlečený smäd a možno vám pohár čistej pramenistej pomôže. Proti mlsným chutiam sa odporúča aj mätový čaj, ktorého pepermintový obsah reguluje ozývajúce sa chuťové bunky. Stačí jedna šálka a hneď sa môžete cítiť sýtejšie a bez potreby siahnuť po niečom kalorickom.

Ako si správne kontrolovať svoje chudnutie.

  • Naša hmotnosť počas dňa i týždňa kolíše. O našej hmotnosti treba vedieť, že behom dňa často kolíše, čo závisí od druhu našej stravy, množstva prijatej tekutiny, častosti vyprázdňovania alebo u žien aj od fázy menštruačného cyklu. Aby nebolo pre vás váženie pri chudnutí deprimujúcou záležitosťou, musíte tomu dať dostatok času. Pokiaľ chcete schudnúť až príliš rýchlo, zväčša sa na váhu staviate až príliš často a to má za následok znechutenie pri pohľade na nemeniacu sa hmotnosť a rezignáciu. Inokedy sa zase pustíte do hladovania, čo má pri chudnutí len dočasný efekt a čoskoro vám váha opäť stúpne, často i nad pôvodnú hranicu.
  • Vážte sa len raz za týždeň. Pri chudnutí ja váha dôležitá iba na zistenie toho, či ste urobili tie správne zmeny, aby ste schudli. Preto stačí vážiť sa jeden krát týždenne. Efekt pohybovej aktivity či zmeny stravovania sa môže hmatateľne preukázať naozaj až po týždennom skúšaní. Pokiaľ pri chudnutí aj cvičíte, úbytok váhy môže byť o niečo pomalší. Súvisí to s tým, že pri cvičení sa vám tuk začína nahradzovať svalovou hmotou, ktorá je ťažšia ako tuk. Na oblečení síce budete cítiť, že chudnete, ale ručička váhy sa nepohne. Preto údaj z váhy nech je pre vás len doplnkovým údajom.
  • Kedy by ste sa nemali vážiť. Nevážte sa, keď práve meníte spôsob a druh stravovania. Vedzte, že zelenina, vláknina a zasycujúce potraviny vážia viac a sú ťažšie stráviteľné. Preto potrebuje vaše telo viacej času, aby sa spamätalo z pozitívneho šoku a práve preto sa vtedy nevážte! Efekt zdravej stravy nie je okamžitý. Tiež ignorujte váhu, keď máte menštruáciu. Vaše tkanivo vtedy zadržiava vodu, čo sa vie na váhe prejaviť aj nárastom o 2 - 3 kg. Nevhodným časom na váženie je aj obdobie, v ktorom zažívate intenzívnejší psychický stres, lebo vtedy sa ľahšie ukladá v organizme cukor. Pri dlhodobom a postupnom chudnutí sa zase niekedy úbytok váhy na niekoľko týždňov aj zastaví a neskôr zase obnoví. Je to úplne prirodzené a vtedy sa stačí vážiť aj raz za tri týždne. Keď máte problémy s trávením alebo ste večer na posedení zhrešili, to najhoršie čo môžete urobiť je, že hneď skočíte na váhu a následne na chudnutie zrezignujete, lebo ručička ukáže o pol kila viac ako ráno.
  • Kedy sa v priebehu dňa vážiť.  Ak už sa rozhodnete z času na čas postaviť sa na váhu, tak to robte aspoň vždy v tú istú dennú dobu, napríklad každú nedeľu, najlepšie hneď ráno nalačno, po vykonaní potreby. Vážte sa vždy na tej istej váhe a na tom istom podklade.
  • Existujú ale oveľa lepšie informácie o tom, ako postupujete v chudnutí, ako čísla z váhy. Vhodné je napríklad meranie tých častí tela, na ktorých sa najviac odráža fyzická aktivita a úprava stravovania. Ide hlavne o obvod hrudníka, pása, bokov, stehna, lýtka, bicepsu či predlaktia. Frekvencia merania je však nižšia ako pri vážení, ideálne je merať sa jedenkrát mesačne. Nezabúdajte si tieto údaje zapisovať, aby ste mali prehľad.
  • Nezabúdajte, že úspešnosť chudnutia závisí najmä od vašej psychiky. Preto sa vyvarujte činnostiam, ktoré vás zbytočne pri chudnutí deprimujú. Môže medzi ne patriť aj zbytočne časté váženie.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist