Ako schudnúť Ako získať POSTAVU bez TUKOV a so SVALMI.

20.05.2017 09:50

Musíte si uvedomiť, že žiadne drastické obmedzenia stravy a  ani nevhodné redukčné diéty nie sú riešením na dosiahnutie peknej postavy!

Ak sa chcete zbaviť nadváhy v čo najkratšom možnom čase a natrvalo, potom musíte súčasne budovať svaly a spaľovať podkožný tuk. Pri klasických diétach tak, že začneme jesť menej, oslabíme organizmus o správny prísun bielkovín - proteínov. Tie sú ale práve pri chudnutí nevyhnutné, čo si málokto uvedomuje. Ku spaľovaniu kalórií dochádza totiž vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve proteín. Pokiaľ ho máme v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahneme. Začneme uberať nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáme do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie. Inými slovami, ak chceme schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujeme telu dodávať proteín.

Zmeňte svoju POSTAVU – menej podkožných TUKOV, viacej SVALSTVA. 

Možno sa často pristihnete pri konštatovaní : ach, aká je tá naša matka príroda voči mne nespravodlivá. Stravujem sa ako pred 10-imi rokmi a priberám. Je to naozaj tak, s pribúdajúcimi rokmi znižuje telo spotrebu energie a tak naberáme kilá i napriek tomu že nezačneme viac jesť. Ako prvé, čo väčšina ľudí pri získanej nadváhe zvolí, je menej jesť. Toto však bohužiaľ vedie k zníženému prísunu živín do organizmu, zhoršeniu jeho stavu, oslabeniu imunity, nadmernému ukladaniu energie (tukov, cukrov) zo stravy do Vašich podkožných tukových buniek. Váš metabolizmus je stále horší a horší.

Sójová bielkovina dnes tvorí veľmi zdravý alternatívny zdroj bielkovín k tradičným živočíšnym zdrojom ako sú mäso, vajcia a mliečne výrobky. Jej význam vo výžive a v športe prudko rastie a sójová bielkovina si právom získava medzi ostatnými proteínmi jednu z popredných pozícií. Sója je zdrojom výnimočne kvalitných bielkovín. Kvalita sójového proteínu je zrovnateľná s využiteľnosťou vaječnej i mliečnej bielkoviny z kazeínu, je dokonca lepšia ako hovädzia bielkovina. Látka diadzein a ďalšie flavonoidy podporujú nárast svalovej hmoty. Naviac v sójových proteínoch nie sú žiadne skryté tuky, ako je tomu u živočíšnych bielkovín, ktoré obsahujú aj škodlivý cholesterol. Preto je sójová bielkovina výborným doplnkom stravy pri získavaní čistej svalovej hmoty.

Pri chudnutí a voľbe koľko bielkovín potrebujete denne skonzumovať je dôležitý Váš Proteín Faktor.  Proteín faktor je množstvo proteínu - bielkovín v gramoch, ktoré Vaše telo denne potrebuje. Proteín pomáha budovať Vašu čistú svalovú hmotu. Dôležité je, aby ste si uvedomili, že každý kilogram svalovej hmoty spaľuje denne až 30 kalórií za deň, zatiaľ čo rovnaká hmotnosť tuku spaľuje minimum - približne 3-4 kalórie za deň. Čím viacej svalstva máte, tým je vyššia Vaša metabolická miera a tým rýchlejšie spálite nechcené kilá. Proteíny tiež pomáhajú regulovať hlad, čo uľahčuje Vaše chudnutie. Svalstvo, ktorého základným zdrojom rastu a správneho fungovania sú bielkoviny, spaľuje kalórie aj počas spánku. Nesprávne vyživovanie tela a teda aj svalstva sa výrazne podieľa na ukladaní skonzumovaných kalórií do podkožných tukových zásob. Pri aktívnom pohybe organizmus spaľuje viacej kalórií. Pokiaľ budete konzumovať denne toľko kalórií koľko spálite a máte dobrý metabolizmus (opakované a nevhodné diéty a nesprávny spôsob stravovania spomaľujú metabolizmus – spôsob spracovávania skonzumovaných kalórií), udržíte si rovnakú hmotnosť. Pokiaľ ich budete konzumovať viac, budete priberať na váhe. Ak budete menej a samozrejme vhodne jesť, budete chudnúť.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Môžete začať premýšľať o chudnutí ako o jednoduchom matematickom vzorci – kalórie dnu,  kalórie von. Ak si osvojíte túto jednoduchú závislosť, potom budete mať úspech v snahe o schudnutie. Napríklad budete potrebovať skonzumovať 2.000 kalórií denne na udržanie súčasnej hmotnosti. Ak príjem znížite o 600 kalórií denne z vašej stravy, skutočne môžete stratiť 1 kilogram týždenne. Nezáleží na tom, či budete jesť 1.400 kalórií vo forme zeleniny alebo sadla a slaniny denne. Deficit kalórií zaručí, že budete chudnúť. Samozrejme nechcem obhajovať teóriu, že by ste mali jesť nezdravú stravu, ale nie je dôvod, aby ste sa stali vegetariánom len preto, aby ste schudli. Jedzte zdravo, ale môžete si dať trochu voľnosti, ak máte chuť, len znížte kalórie z inej časti dňa. Ak ste schopní udržať toto na pamäti, potom je tu ďalší dôležitý fakt. Nemusíte znížiť celých 600 kalórií z vašej stravy, aby ste udržali deficit, o ktorom sme hovorili. Ak znížite príjem o 400 kalórií z vašej stravy a doplníte spaľovanie tukov procesom budovania svalov, výrazne rozšírite vaše úsilie schudnúť. Len sa uistite, že kŕmite vaše svaly a nie vaše tuky a budete spokojní s vašou snahou schudnúť. Toto je spôsob, ako si vybudovať svaly a stratiť tuk.

Aká je optimálna skladba tela

Zdravé telo ma určitú optimálnu skladbu tela, čiže pomer svalov a pomer tuku. U mužov je normálne množstvo asi 12 až 20% tuku v tele(u mužov športového typu % tuku v tele max. do 15%), u žien je to 18 až 30% tuku v tele(u žien športového typu % tuku v tele max. 18%), pričom je lepšie držať sa viac pri nižšej hranici. Normálne znamená, že ešte nepredstavuje zdravotné riziko. Takmer polovica tohto tuku sa nachádza pod kožou, ostatný je vo vnútri organizmu. Biologickým dôvodom toho, prečo je v organizme žien väčší hmotnostný podiel tuku, je skutočnosť, že tuk sa využíva ako zásoba energie, ktorá sa môže zužitkovať v tehotenstve, a najmä pri dojčení. V dôsledku pohlavných hormónov estrogénu a testosterónu sú aj rodové rozdiely v distribúcii tuku. Tuk u žien má tendenciu ukladať sa na bedrách, stehnách a na zadku (najmä pred menopauzou), zatiaľ čo u mužov sa ukladá viac v strede tela.

Množstvo telesného tuku sa nedá presne zmerať, dá sa ale pomerne presne odhadnúť. Existuje  na to niekoľko metód. Najviac používanou je

 

BODY MASS INDEX (BMI)

Vyrátame si ho podľa nasledovného vzorca:

BMI = hmotnosť v kg / (výška v m)²

 

Takže ak napríklad meriate 175cm a vážite 80kg, Váš BMI = 80/(1,75)² = 80/3,06 = 26,1

U väčšiny dospelých je BMI užitočným ukazovateľom rizika ohrozenia ich zdravotného stavu. Určenie BMI je rýchly a užitočný spôsob prvotného posúdenia a monitorovania zmien hmotnosti.

Klasifikácia

BMI (kg/m2)

Riziko súvisiacich úmrtí

podváha

< 18,50

nízke (narastá však riziko iných zdravotných problémov)

normálna hmotnosť

18,50-24,99

priemerné

nadváha

≥ 25,00

 

preobezita

25,00-29,99

zvýšené

obezita I. stupňa

30,00-34,99

stredné

obezita II. stupňa

35,00-39,99

vysoké

obezita III. stupňa

≥  40

veľmi vysoké

 

V našom príklade sa dotyčný človek dostal už do oblasti nadváhy.

Výpočet BMI nie je úplne objektívny, pretože nerozlišuje z čoho nadváha pochádza. U ľudí, ktorí majú málo tuku v tele a rozvinuté svaly (športovci, kulturisti) môže výjsť BMI ako nadváha (a v istom zmysle to aj nadváha je), pričom ale človek je zdravý.

Pomocou BMI môžeme orientačne vypočítať aj predpokladané % tuku v tele podľa vzorca:

ženy: (0,713 × BMI - 9,74) × (výška tela v m)²

muži: (0,715 × BMI - 12,1) × (výška tela v m)²

Vzorec je určený pre "priemerného jedinca", takže u svalovcov môže priniesť zavádzajúce výsledky!

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist