Ako schudnúť Akú RYŽU využívať na CHUDNUTIE.

30.10.2014 06:02

Ryža patrí medzi najčastejšie konzumované potraviny. Využíva sa nielen ako obľúbená príloha k mäsu, ale aj ako jednoduché hlavné jedlo.

Používanie ryže pri chudnutí je rozporuplné.

Mnohí považujú ryžu za vynikajúcu potravinu na chudnutie a s jej konzumáciou to doslova preháňajú hlavne vo forme zdraviu škodlivej ryžovej diéty.

Mnohí sa snažia ryžu pri chudnutí úplne vylúčiť zo svojho jedálneho lístka, považujú ju za jednu z hlavných príčin svojej nadváhy.

Pre ryžu v diétnom režime pri chudnutí platí to čo platí u väčšiny potravín, jej vplyv na účinnosť chudnutia závisí od množstva a od spôsobu jej prípravy.
Napriek viacerým výživovým negatívam však môžeme o ryži hovoriť ako o nutrične hodnotnej potravine na chudnutie.

Medzi charakteristické a pri chudnutí vhodné vlastnosti ryže patrí skutočnosť, že neobsahuje cholesterol, má nízky podiel tukov, veľmi málo sodíka, vďaka čomu odvodňuje a telu dodáva energiu z bielkovín a sacharidov.

Dostatočný obsah vlákniny v ryži zaisťuje chudnúcej osobe dostatočne dlhé zasýtenie a potlačenie nárazových chúťok do jedla.

Zdrojom energie z ryže sú hlavne škroby, patrí medzi sacharidové potraviny.
Ryža je charakteristická svojou pomerne vysokou kalorickou hodnotou, čo sa vám hodí, ak svoju energiu máte kde spotrebovať, napr. pri fyzicky náročnej práci, športe.

Ak váš denný režim nezahŕňa dostatok fyzických aktivít, môže vám nadmerné konzumovanie ryže skomplikovať cestu ku štíhlej postave.

Pri chudnutí využívajte hlavne hnedú ryžu, ktorá obsahuje aj šupky, je ryžou celých zŕn, do tela sa jej konzumovaním dostáva aj nerozpustná vláknina, minerály a vitamíny. Takéto vlastnosti nemá biela ryža, pretože je od povrchových vrstiev očistená.

Ryža má výhodný stredný glykemický index, jeho hladina sa však výrazne zvyšuje vtedy, ak je ryža rozvarená.

S rastúcim množstvom škrobu v ryži rastie aj jej glykemický index. Správne uvarená ryža má prijateľný glykemický index. Najlepším riešením pre nasýtenie je hnedá ryža, s hodnotou glykemického indexu 55. Hlad vás neprepadne tak skoro ako po zjedení bielej ryže.  

Pri používaní ryže pri chudnutí je dôležitý nielen výber druhu ryže, ale aj spôsob tepelnej úpravy. Rozvarením podstatne zvýšite jej glykemický index a teda aj rýchlosť vstrebávania kalórií do organizmu.

Veľmi dôležité pre chudnutie je aj to, ako si ryžu kuchynsky pripravíte, či na oleji, masle alebo na prírodno. Ak si ryžu pripravíte na sladko na spôsob ryžového nákypu či mliečnej ryže, tak určite neschudnete. Ak však do ryže pridáte udusenú zeleninu a zjete aj tri kopčeky ryže, tak sa nemusíte báť ukladania kalórií do telesných tukových zásob .

Výsledkom ryžovej diéty je takmer na 100% jo-jo efekt. Práve vo chvíli, keď sa vám ryžová diéta znechutí, prejdete zas na normálnu stravu, čiže práve na tú stravu, ktorá vás doviedla k nadváhe. A tak už zakrátko budete zase tuční.

Biela ryže je potravina, ktorá by sa mala jesť ako prvá pevná potravina po akejkoľvek hnačke.
Zrná bežne konzumovanej bielej, technicky zušľachtenej ryže sú očistené od svojich povrchových vrstiev a tým zbavené dôležitých minerálnych látok a vitamínov (najmä skupiny B). Biela ryža tvorí teda výborný zdroj energie, je ale očistená od ďalších veľmi užitočných látok, ktoré sa nachádzajú v povrchových vrstvách jej zŕn. Jej príliš častá konzumácia môže viesť ku zhoršeniu zdravia, najmä u osôb chorých na arteriosklerózu a srdcovo-cievne ochorenia alebo u ľudí s prechodnou a chronickou únavou. Biela ryža totiž neobsahuje najdôležitejšie látky, ktoré telo vďaka tejto potravine získava. Ide hlavne o minerálne látky a vitamíny a nerozpustnú vlákninu, ktoré nájdeme v ryži Natural - prírodnej ryži. Patrí medzi vhodné potraviny zdravej výživy.

Biela ryža ako hlavná potravina spôsobuje chronický nedostatok vitamínu B1, čo môže viesť k vážnej chorobe beri-beri. Treba ju kombinovať s inými potravinami, napríklad orechmi alebo strukovinami. Taktiež strava bohatá na ryžu môže byť príčinou anémie, čo sa pripisuje nízkemu obsahu železa v ryži. Preto ju kombinujte aj s ovocím a zeleninou bohatou na vitamín C.
Najmä vďaka nerozpustnej vláknine je hnedá ryža významným pomocníkom pri ochoreniach tráviacej sústavy. Na vlákninu sa naviaže voda, čím vzniká špongiovitá zmes nasiaknutá vodou a tá jemne čistí zažívací trakt. Úspech je ale podmienený dostatočným prísunom tekutín do organizmu. Hnedá ryža sa tým pádom považuje za súčasť prevencie proti rakovine pankreasu, žalúdka, hrubého čreva, ale aj prsníka, maternice, pažeráka, pečene a štítnej žľazy. Ak potrebujete posilniť kosti, zlepšiť stav kože po lupienke, posilniť mäkké alebo krehké vlasy a štiepiace sa nechty, hnedá ryža vám bude dobrým pomocníkom Hnedá, nerafinovaná ryža "celých zŕn" ponúka to čo ľudské telo z hľadiska zdravej výživy potrebuje: nerozpustnú vlákninu, minerály a vitamíny. Hnedá ryža je ideálnou potravinou zdravej výživy, diétnych programov, rekonvalescencie či šetrného zaobchádzania s organizmom pri rôznych zdravotných problémoch, pretože je ľahko stráviteľná, kaloricky optimálna (bežná porcia ryže predstavuje približne 150 kalórií), neobsahuje cholesterol ani lepok, pomáha stabilizovať hladinu krvného cukru, odvádzať odpadové látky metabolizmu a znižovať krvný tlak. V kombinácii so strukovinami, napr. hrachom alebo šošovicou, predstavuje plnohodnotný zdroj bielkovín.

Druhy ryže a ich vhodnosť pri chudnutí. 
Guľatá biela ryža

Táto ryža sa pri varení otvára a zostáva trochu kašovitá, preto je dobrá do dezertného pečiva a sladkých jedál, najmä však na prípravu ryžového nákypu.
Nelúpaná ryža
Nazýva sa tiež surová ryža. Je rovno z poľa, bez akejkoľvek úpravy. Pre svoju mimoriadnu tvrdosť nie je vhodná na konzumáciu pre ľudí.
Špicatá biela ryža
Zrná tejto ryže sú aj po dovarení celé a sypké. Prednostne sa používa do studených jedál ako ryžový šalát.
Celozrnná ryža
Je bohatšia na vitamíny a minerály ako biela ryža, ale treba ju dlhšie povariť a ťažšie sa žuje. Odporúča sa pred varením ju na niekoľko hodín namočiť. Zmäkčí ju aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy pridaných do vody, v ktorej sa varí.
Predvarená ryža
Táto tepelne spracovaná ryža je čiastočne rafinovaná. Ľahšie sa dá jesť ako celozrnná a zachováva si väčšinu vitamínov.

Energetické hodnoty ryže

100 gramov ryže má zhruba nasledovné energetické hodnoty:

Ryža

kJ

kcal

bielkoviny

sacharidy

tuky

Lúpaná ryža (suchá)

1470

350

6,5 g

79 g

0,5 g

Varená lúpaná ryža*

490

115

2 g

25 g

0,2 g

Ryža natural (nelúpaná)

1470

350

7,2 g

76 g

2,2 g

Varená ryža natural (nelúpaná)*

455

110

2,2 g

23 g

0,6 g

* Varená ryža bude mať odlišnú energetickú hodnotu, ak ju varíte s použitím tuku. V takom prípade musíte k uvedeným hodnotám pripočítať použitý tuk, napríklad, ak v recepte použijete 2 lyžice oleja na ktorom speníte cibuľku. Varená ryža má tiež odlišnú energetickú hodnotu v závislosti od toho, koľko je v nej vody.

Z toho vyplýva, že energetická hodnota "bielej" ryže v porovnaní s ryžou natural je prakticky rovnaká. Ryža natural však obsahuje oveľa viac vitamínov a minerálov. Preto ak už máte jesť ryžu, zdravšia je určite naturálna ryža.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist