Ako schudnúť Ani CESTOVINY nemusia byť NEBEZPEČNÉ pre CHUDNUTIE.

27.02.2015 01:29

Cestoviny patria medzi najčastejšie konzumované potraviny v takmer každej kuchyni.

Ani cestoviny nie sú pri chudnutí zakázané.

Ak z jedálneho lístka na chudnutie výrazne obmedzíte vyprážané jedlá a sladkosti a pridáte viac zeleniny a cestovín, nemali by ste pribrať.

Tak ako pri väčšine jedál aj pri konzumácii cestovín platí pravidlo : jedzte ich s rozumnou mierou – dajte si pozor na skonzumované množstvo a spôsob ich prípravy.

Odporúčané množstvo cestovín na jednu obedňajšiu porciu je od 150 g (220 kalórií) do 200 g (280 kalórií).

Cestoviny majú pomerne nízky glykemický index, vďaka ktorému z cestovín tak rýchlo nevyhladnete. Ak jedávate namiesto vyprážaného bôčika s knedľami a kapustou cestoviny, určite je to pre vás vhodnejší výber pri chudnutí. Nie však v prípade, keď si na ne nastrúhate 200 gramov vysoko tučného syra, polejete ich  tatárskou omáčkou, a to všetko zavŕšite slaninou.

Receptov na prípravu cestovín je nepreberné množstvo.

Bohužiaľ aj nadmerná konzumácia cestovín je taktiež príčinou nadváhy.

Chcete schudnúť a neviete, či cestoviny môžete ponechať, či zaradiť do svojho jedálneho lístka? Môžete.

Výhodou cestovín je to, že sa jednoducho skladujú, majú dlhú dobu trvanlivosti, sú nenáročné na rýchlu prípravu, dajú sa kombinovať s veľkým množstvom potravín, takže si ich môžete pripraviť na množstvo spôsobov.

Z každého jedla sa dá pribrať, ak je jeho konzumácia nadmerná.

Významnou vlastnosťou cestovín je to, že obsahujú veľké množstvo vlákniny. Telo potraviny s dostatočným množstvom vlákniny trávi pomalšie, takže cestoviny vás zasýtia na dlhší čas. Ak zároveň niekoľko veľkých porcií nahradíte viacerými menšími, uľahčíte svojmu tráveniu a vyhneme sa návalom neočakávaného hladu.

Aké cestoviny používať pri chudnutí –bezvaječné či viacvaječné.

Ideálne sú cestoviny z celozrnnej múky, rátajte však s ich vyššou cenou. Bezvaječné cestoviny z tvrdej semolinovej múčky neobsahujú škodlivý cholesterol a sú bohaté na bielkoviny, takže škrob sa z nich vstrebáva podstatne pomalšie. Vďaka tejto vlastnosti po bezvaječných cestovinách nepocítite tak rýchlo hlad.

Vyberajte si bezvaječné cestoviny. Pri ich príprave myslite na kalorické dochucovadlá. Kečup je pri výrobe dosladzovaný a v skutočnosti obsahuje mnoho cukru. Len máloktorý zo stravníkov si uvedomí, koľko zbytočných kalórií prijal. Rovnako to platí aj o množstve syra, ktorý si mnohí z nás pridávajú na každú cestovinu. Ak je omáčka či príloha pripravená chutne, nemusíte ju dochucovať ešte tučným syrom či kečupom. Bylinky sú nielen chutným a zdravým dochucovadlom, ale napomáhajú aj vášmu tráveniu, preto ak máte možnosť, vždy ich pri varení použite.

Spôsob prípravy cestovín ovplyvňuje množstvo a rýchlosť vstrebávania kalórií.

Nielen chutnejšie, ale aj pri diéte vhodnejšie sú tvrdšie uvarené cestoviny. Nemali by ste ich variť do mäkka, ale „al dente“, teda do polomäkka. Silným prevarením sa totiž zrýchli vstrebávanie sacharidov, čo znamená, že skôr pocítite potrebu najesť sa. Veľmi dôležité je tiež to, čo si na uvarené cestoviny dáte. Všetko totiž môžete pokaziť kalorickými bombami ako majonéza, tatárska omáčka, mleté mäso, slanina či klobása. Nahraďte týchto nepriateľov chudnutia radšej zeleninou.

 Celozrnné cestoviny  (cca 140 kalórií v 100 g)

  • uvarené celozrnné cestoviny sú najvhodnejšie
  • pri chudnutí sú najvhodnejšie, hlad po nich vďaka nízkemu glykemickému indexu nedostanete tak rýchlo

 Bezvaječné cestoviny  (cca 150 kalórií v 100g)

  • uvarené bezvaječné cestoviny sú pri chudnutí taktiež vhodné
  • rozdiel v energetickej hodnote nie je oproti cereálnym veľký, ale s množstvom opatrne

Tortellini

  • ich energetická hodnota je najvyššia, vždy sú však lepšou voľbou než opekané zemiaky

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist