Ako schudnúť ANTIOXIDANTY sú dôležitou podmienkou zdravého chudnutia.

08.11.2014 02:12

Organizmus potrebuje pri chudnutí antioxidanty preto, aby sa denne mohol vyrovnávať s negatívnym pôsobením voľných radikálov.

Keď chcete zdravo schudnúť a nepoškodiť svoj organizmus, musíte súčasne so znižovaním svojej váhy detoxikovať -  vykonať vnútornú očistu organizmu. A v tomto Vám výrazne pomôže pravidelný denný príjem antioxidantov vo Vašej strave.

Bohatým zdrojom antioxidantov sú ovocie, zelenina, šaláty, preto Vám doporučujeme konzumovať ich vo veľkom množstve. 

Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce látky, ktoré neutralizujú aktivitu škodlivých voľných radikálov v tele, čím zabraňujú oxidácii.

Škody, ktoré spôsobujú voľné radikály, zrýchľujú proces starnutia kože a iných buniek, čo vedie k znižovaniu výkonnosti človeka. Antioxidanty ochraňujú bunky pred ich poškodením tým, že čistia voľné radikály a znižujú koncentráciu kyslíka okolo bunky.

Antioxidanty v strave, kde sa nachádzajú.
Antioxidanty sa v strave nachádzajú prirodzene vo forme vitamínov, minerálov a fytozložiek, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Antioxidanty sa nachádzajú napríklad v citrusovom ovocí, farebnej zelenine, čaji, strukovinách, červenom víne, syre, mäse a olejnatých rybách.

Hlavným zdrojom antioxidantov v našej strave sú: jablká, strukoviny, čierny čaj, kakao, farebné ovocie a zelenina, cereálie, citrusové ovocie a mliečne výrobky, ryby, zelený čaj, pečeň, rastlinný olej, celozrnné obilniny, pšeničné klíčky, paradajky tofu, špenát, červené víno, cibuľa, orechy a mäso.

Účinky antioxidantov na naše zdravie sú nenahraditeľné.
Antioxidanty znižujú pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb, podporujú imunitu a správne fungovanie hrubého čreva, zlepšujú kvalitu pokožky, znižujú problémy s dýchaním, znižujú škodlivosť fajčenia na organizmus, dokonca bojujú proti niektorým typom rakoviny.

Prečo sú pre nás však antioxidanty užitočné? Najmä preto, že antioxidanty dokážu likvidovať voľné radikály, ktoré poškodzujú bunkové membrány a ohrozujú bielkoviny. Obmedzujú proces oxidácie potravín, ktoré by boli oxidáciou nadmerne poškodené, a teda pre nás menej užitočné, jedná sa napríklad o rastlinné oleje.

Najvýznamejšie antioxidanty.

Vitamín A a karotenoidy - mrkva, tekvica, brokolica, zemiaky, paradajky, kel, zelená fazuľka, žltý melón, broskyne a marhule

Vitamín C – citrusové ovocie, zelená paprika, brokolica, listová zelenina, jahody, paradajky, čierne ríbezle, mango

Vitamín E – oriešky a semiačka, celozrnné výrobky, obilniny, listová zelenina, olivový olej, pečeň

Selén – ryby a morské plody, červené mäso, obilniny, vajcia, kuracie mäso a cesnak

Flavonoidy – čaj, hlavne zelený, citrusy, červené víno, cibuľa, jablká

Polyfenoly – tymián, oregano

Medzi ďalšie odporúčané potraviny sa radia – baklažán, špenát, petržlen, kapusta, karfiol, sójové výrobky, šošovica a ostatné strukoviny, grepy.

Nedostatok antioxidantov v strave sa môže kompenzovať formou výživových doplnkov.

V ktorých potravinách nájdete najviac antioxidantov.
 
 SUŠENÉ SLIVKY
* Živiny: vitamíny A, B3 a B6, draslík, železo, vláknina
* Účinok: V množstve antioxidantov neprekonateľne vedú. Okrem toho sú bohatým zdrojom vlákniny, pomáhajú udržiavať pod kontrolou krvný tlak, chránia srdce, podporujú mozgovú činnosť, dodávajú energiu, predchádzajú únave, zlepšujú rast vlasov a prospievajú pleti i očiam.
 
 HROZIENKA
* Živiny: vitamíny skupiny B, draslík, prírodný cukor, vláknina
* Účinok: Pri namáhavej telesnej či duševnej práci vám dodajú energiu rýchlosťou blesku. Sú ideálnou maškrtou, pretože obsahujú ľahko stráviteľné cukry, kopec zdraviu prospešných látok, ničia voľné radikály a podporujú peristaltiku čriev.
 
ČUČORIEDKY   
* Živiny: vitamíny C a E, betakarotén, myrtilín, železo, vláknina
* Účinok: Najdôležitejšou zložkou čučoriedok je myrtilín, teda rastlinné farbivo s antioxidačným účinkom, ktoré chráni pred rakovinou a degeneratívnymi ochoreniami. Modrofialové bobule pôsobia priaznivo aj na hladinu cukru v krvi, regulujú trávenie, zlepšujú mozgovú činnosť.
 
ČERNICE
* Živiny: vitamíny C, E, kyselina listová, mangán, salicyláty, flavonoidy
* Účinok: Predchádzajú starnutiu pokožky a srdcovým ochoreniam. Sú bohatým zdrojom salicylátov - aktívnych zložiek, ktoré sa nachádzajú v acylpyríne a pomáhajú bojovať s infekciami. Niektoré štúdie ukázali, že salicyláty majú aj protirakovinové vlastnosti.
 
RUŽIČKOVÝ KEL 
* Živiny: vitamíny A, C, železo, sinigrín
* Účinok: Ružičkový kel je veľmi vhodnou potravinou pri detoxikácii organizmu, pretože zvyšuje hladinu antioxidantu glutatiónu, ktorý pomáha pečeni zbavovať sa jedov. Sinigrín zabíja bunky, ktoré majú sklon stať sa rakovinovými.
 
BRUSNICE 
* Živiny: vitamíny A a C, triesloviny, organické kyseliny, minerálne soli
* Účinok: Pôsobia dezinfekčne pri zápaloch obličiek a ochoreniach močového mechúra i močových ciest. Obsahujú látku, ktorá znemožňuje baktériám uchytiť sa v bunkovej výstelke, čím im bráni množiť sa. Okrem toho bojujú proti rakovine, infarktu a chorobám srdca.
 

JAHODY 
* Živiny: vitamíny B6 a C, betakarotén, mangán, kyselina listová a elagová
* Účinok: jahody sú vynikajúcou zásobárňou vitamínu C (citrón sa môže pred nimi skryť), ktorý je nevyhnutný pri tvorbe kolagénu. Kyselina listová a elagová majú silné antikarcinogénne a protizápalové vlastnosti.
 
ŠPENÁT
* Živiny: vápnik, horčík, zinok, karotenoidy, vitamíny skupiny B, vitamín C
* Účinok: Ak si ho budete servírovať pravidelne, spoľahlivo vás ochráni pred voľnými radikálmi a zaktivuje vaše črevá. 50 g špenátu pokryje dennú dávku horčíka, ktorý posilňuje srdce a cievy, aktivuje látkovú premenu a v súhre s vápnikom predchádza predčasnému rednutiu kostí.
 
MALINY 
* Živiny: vitamín B3 a C, kyselina listová, železo, mangán, flavonoidy, antokyaníny
* Účinok: Vysoký obsah vitamínu C posilňuje imunitu a pomáha predchádzať mnohým neduhom, od srdcových chorôb až po očné problémy. Maliny účinne chránia aj pred baktériami a vírusmi, majú protizápalové vlastnosti a zabraňujú nepriaznivým zmenám v bunkách. Patria k najlepším ovocným zdrojom vlákniny a podporujú trávenie.
 

LUCERNA SIATA 
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E, vápnik, horčík, fosfor, draslík, kremík, zinok
* Účinok: Lucernové klíčky sú veľmi ľahko stráviteľné a nabité živinami. Každá bunka nášho tela musí denne odolávať približne 12 000 atakom voľných radikálov, najmä vaše oči, pokožka, srdce, nervy, mozog a imunitný systém. Lucerna je vhodná aj pre večne vyčerpaných, pretože odstraňuje duševnú i fyzickú únavu. Okrem toho zabraňuje predčasnému vypadávaniu vlasov.
 

BROKOLICA
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín C, betakarotén, vápnik, železo, zinok
* Účinok: Okrem toho, že disponuje ochrannými látkami, ktoré pôsobia ako lapače radikálov, sa brokolica osvedčila ako vynikajúci spevňovač kostí - dokonca lepší než jogurt. Má silné protirakovinové účinky, chráni pred infekciami a priaznivo vplýva na oči, kožu i nervy.
 
ČERVENÁ REPA 
* Živiny: železo, mangán, draslík, kremík, betakyanín, vláknina
* Účinok: Vynikajúco prečisťuje krv a má protirakovinové vlastnosti. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu tým, že napomáha regenerácii bielych krviniek. Charakteristickú tmavočervenú farbu repe dodáva silný antioxidant betakyanín.
 
AVOKÁDO
 
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, karotenoidy, draslík, zinok, luteín
* Účinok: Výborne vyživuje pokožku a pomáha ju udržiavať jemnú a pružnú. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín odďaľuje tvorbu vrások a podporuje činnosť mozgu. Antioxidant luteín sa osvedčil ako prevencia očných a srdcovo-cievnych ťažkostí.
 
GRAPEFRUIT 
* Živiny: vitamín C, betakarotén, kyselina listová, lykopén, draslík, flavonoidy, vláknina
* Účinok: Už polovica grepu na raňajky vám zlepší náladu, oživí imunitný systém a podporí trávenie. Veľké množstvo vlákniny zbaví telo jedovatých látok a zníži hladinu cholesterolu. Pri dlhodobejšom jedení grapefruitov stratíte aj pár nežiaducich kíl.
 
ČERVENÁ PAPRIKA 
* Živiny: vitamín C a E, betakarotén, vitamíny B1, B2 a niacin, selén, zinok
* Účinok: Neobyčajne vysoké množstvo vitamínu C, A, E robí z papriky obranného špecialistu, ktorý nedá šancu prechladnutiu, nádche ani chrípke. Paprika zároveň bojuje proti všetkým príznakom starnutia, vrátane degenerácie kože, chráni pred problémami s pamäťou a očnými ochoreniami.
 
ČEREŠNE 
* Živiny: vitamín C, draslík, vápnik, horčík, kvercetín, kyselina elagová
* Účinok: Zapamätajte si, že čím tmavšie plody zoženiete, tým väčšiu porciu minerálnych látok dostane vaše telo. Čerešne prečisťujú krv a odvodňujú, vďaka čomu chránia srdce, krvný obeh, pečeň i obličky. Antokyaníny podporujú imunitu, kyselina elagová sa stará o zdravie pleti a vlasov.
 
KIVI
* Živiny: vitamíny B, C, E, luteín, draslík, vláknina
* Účinok: Pomáhajú predchádzať mnohým chorobám spojeným s vyšším vekom, od vysokého krvného tlaku až po nespavosť a vyčerpanosť. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu.
 
FAZUĽA
* Živiny: kyselina listová, železo, mangán, draslík, bielkoviny, vláknina
* Účinok: Kto by o nej povedal, že je jedným z najdôležitejších zdrojov antioxidantov. Okrem toho je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sa starajú o vyrovnanú hladinu energie a udržiavajú bunky v dobrom stave. 

 

CESNAK       
* Živiny: vitamíny B6 a C, vápnik, síra, s-alylcysteín
* Účinok: Strúčik cesnaku je lepší ako antibiotiká, pretože si bez vedľajších účinkov dokáže poradiť s baktériami a hubami. Popritom upravuje hladinu tukov, cholesterolu a výborne zrieďuje krv, čím znižuje nebezpečenstvo infarktu. Síra asistuje pri tvorbe nových buniek a uchováva mladistvý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. S-alylcysteín zas pôsobí proti
rakovine.
 
 SEZAMOVÉ SEMENÁ 
 * Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín E, vápnik, železo, horčík, zinok, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny
* Účinok: Napriek tomu, že majú miniatúrne rozmery, stali sa symbolom nesmrteľnosti a starobylosti Indie. Sezam omladzuje, vyhladzuje vrásky, pomáha organizmu vyrovnať sa so stresom, podporuje imunitu, aktivuje činnosť nervov, mozgu a posilňuje srdce i kosti.

 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist