Ako schudnúť ANTIOXIDANTY účinne zlepšujú zdravie.

21.03.2015 05:35

Antioxidanty sú prírodné látky, pomocou ktorých môžete pri správnom stravovacom režime preventívne predchádzať mnohým ochoreniam. Užívanie antioxidačných živín ako vitamínu E, vitamínu C, karotenoidov, kyseliny alfa lipoovej a ďalších, je zdravotne bezpečné aj pri veľmi vysokom dávkovaní.
Antioxidant je látka, ktorá chráni naše telo pred procesom zvaným oxidácia. Kyslík je pre telo veľmi dôležitý, je to však tiež silne reagujúci prvok. Reaguje napríklad s tukmi v masle, oxiduje ich a vyvoláva ich žltnutie. Podobný proces prebieha aj v tele človeka. Ako starneme, objavuje sa v tele viac kyslíka - naše telo určitým spôsobom oxiduje.

Látky, ktoré bránia oxidačnému procesu alebo ho spomaľujú sa nazývajú antioxidanty. Antioxidant v podstate ochraňuje telesné zlúčeniny pred devastačným účinkom kyslíka.

Výsledky mnohých štúdii a výskumov potvrdili, že antioxidanty môžu nielen predĺžiť život, no predovšetkým zlepšiť jeho kvalitu. Antioxidanty pomáhajú udržiavať vašu kožu, mierniť v nej procesy starnutia a možno i zvrátiť niektoré poškodenia

Telo pred ochoreniami chránia dva navzájom sa dopĺňajúce a spolupracujúce systémy,  imunitný a antioxidačný systém. Imunitný systém chráni naše telo hlavne proti choroboplodným organizmom ako sú vírusy, baktérie, kvasinky a plesne. Antioxidačný systém likviduje voľné radikály a  vysoko deštruktívne chemikálie, ktoré v tele vznikajú prirodzenou cestou ako produkt látkovej premeny, alebo sa do tela dostávajú z vonkajšieho prostredia.
Antioxidačný systém nás chráni pred vznikom a rozvojom chronických ochorení srdca a ciev, mozgu, pečene, metabolizmu a mnohých ďalších ochorení vrátane zhubných nádorov.
Antioxidačný systém pri plnení svojej funkcie potrebuje antioxidanty – kyselinu alfa lipoovú, koenzým Q10, vitamíny E a C a glutatión.

Antioxidanty sa delia na prirodzené (v prírode alebo v danej potravine sa prirodzene vyskytujú) a syntetické.  Účinnosť prírodných antioxidantov prijímaných prirodzene (napríklad v čaji alebo v ovocí) je výrazne vyššie ako u rovnakej dávky podanej v čistej forme, ako potravinový doplnok.

Zoznam potravín, ktoré patria medzi najlepšie antioxidanty.

Čučoriedky, citrusové plody, brusnice, jahody, maliny, čerešne, červené a modré hrozno, červené jablká, slivky, broskyne, avokádo, marhule, paradajky, kapusta, brokolica, špenát, cesnak, mrkva, červená paprika, pór, červená fazuľa, hrášok, tekvica, rôzne druhy orechov, mandle, slnečnicové semienka, ľanové semienka, olejnaté rastliny, sójové a kukuričné výhonky, zelený čaj, morské živočíchy, ryby, pečeň, červené víno.

Osobitnú pozornosť si zaslúžia čučoriedky, ktoré majú veľmi silné antioxidačné účinky. Čučoriedky účinne podporujú regeneráciu svalstva po cvičení, posilňujú steny krvných kapilár, pôsobia proti únave, zvyšujú pružnosť pokožky, majú schopnosť predchádzať rôznym infekciám, zlepšujú videnie, znižujú riziko očných porúch 

Pokiaľ chcete schudnúť, tak antioxidanty sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého chudnutia. Mali by byť súčasťou prirodzenej detoxikácie. Ak chcete schudnúť, samotné antioxidanty vám však nezabezpečia peknú postavu, ale pomôžu vášmu telu pri jeho regenerácii a sfunkčnení, čo v konečnom dôsledku pomôže vášmu telu zdravo schudnúť. Preto súčasťou zdravého chudnutia by mali byť ovocie a zelenina a ďalšie zdraviu prospešné potraviny.

Nedostatok prirodzených antioxidantov v tele je možné dočasne nahradiť pomocou doplnkov stravy.

Dôležitá na funkčnosť antioxidačného systému je hlavne kyselina alfa lipoová. Telo mladého zdravého človeka jej môže vyprodukovať až 100 mg za deň, čo je optimálne množstvo na dobrú funkciu antioxidačného systému. Zatiaľ čo telesná tvorba tejto látky s vekom klesá až na štvrtinu pôvodnej úrovne, organizmus fajčiara, alkoholika alebo osoby s chronickým ochorením môže mať reálnu potrebu kyseliny alfa lipoovej v rozmedzí 200 – 500 mg na deň.
Aj keď sa kyselina alfa lipoová nachádza v strave, napr. v listovej zelenine alebo v pečeni, ide o množstvo niekoľkých miligramov, teda také množstvo, ktoré nemôže nedostatok tejto látky v tele nahradiť. Jediným možným riešením je potom užívanie kyseliny alfa lipoovej v doplnkoch stravy.
Telesný antioxidačný systém chráni génovú výbavu človeka pred poškodením a naviac kontroluje „zlé“ gény, ktoré má každý človek, a ktoré dávajú pokyn na vznik konkrétnych degeneratívnych ochorení.

Naše telo produkuje zhruba 25 druhov antioxidantov, ale len päť tu spomínaných antioxidantov tvorí antioxidačný systém, ktorý pôsobí doslova vo všetkých tkanivách tela. Úloha ostatných telesných antioxidantov je výrazne obmedzená len na určité tkanivá a neovplyvňuje organizmus ako celok. Desiatky druhov antioxidantov rastlinného pôvodu, ktoré sa objavujú v doplnkoch stravy, môžu významne a do istej miery i cielene ovplyvniť priebeh väčšiny chronických degeneratívnych ochorení, a to tak, že posilnia a rozšíria účinnosť telesného antioxidačného systému. V žiadnom prípade však nemôžu jeho úlohu alebo prípadné zlyhanie nahradiť.

Prehľad antioxidantov podľa ich významu pre antioxidačný systém spolu s odporúčanými dennými dávkami pre zdravého človeka od 40 – 45 rokov.  

Kyselina alfa lipoová

50 mg

Koenzým Q 10

30 – 50 mg

Vitamín E

400 – 500 mg

Vitamín C

500 mg

Selén

200 mcg

Biotin

300 mcg

Vitamín B6

2 mg

Ginko biloba (extrakt)

30 mg

Pokiaľ je to možné, dávky sa delia na polovicu a užívajú sa ráno a večer.

Osoby s chronickými ochoreniami užívajú niektoré antioxidanty vo zvýšených dávkach, napr. diabetici užívajú kyselinu alfa lipoovú v dennej dávke 300 – 500 mg. Konkrétne ochorenie priaznivo ovplyvňujú aj iné antioxidanty.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist