Ako schudnúť CEREÁLIE pri chudnutí.

25.05.2015 06:02

Celozrnné cereálie majú svoje nezastupiteľné miesto pri chudnutí. Samozrejme nie dosladené rôznymi sladkými prímesami.

Vhodné cereálie vám dodajú potrebnú energiu, ktorá vám vydrží počas celého dňa. Ľahko z nich pripravíte nielen raňajky, ale sú vhodné aj na desiatu, olovrant alebo ľahkú večeru.

Pri výbere cereálií si dajte pozor, aby obsah vlákniny bol v nich minimálne desať gramov na sto gramov cereálneho produktu.

Cereálie sú ľahko stráviteľné, chrumkavé a chutné s vysokým obsahom sacharidov, bielkovín a vlákniny, ktorá je odporúčaná pre správnu výživu detí ako aj dospelých.

Neprijateľné pri chudnutí sú pražené sladené cereálie, či kakaové lupienky pre deti. Obsahujú neporovnateľne viac energie, ako je vhodné pri redukčnej diéte. Pozor si dajte tiež na cereálie s medom a orieškami.

Za zdravé považujme tie obilninové cereálne výrobky, ktoré obsahujú dostatok nevstrebateľnej vlákniny, minerálov a vitamínov

Za nezdravé cereálne výrobky považujeme sladkosti z bielej múky a tuku, dochucované sladké cereálne zmesi, müsli tyčinky obalené v poleve, s vysokým obsahom cukru. Tie chutia najmä deťom a mnohí rodičia ich nesprávne považujú za vhodnú desiatu.

Ak potravinársky výrobok obsahuje cereálie, nemusí to byť automaticky zdravé. Dôležité je, čo obsahuje okrem nich, Ak chceme mať istotu, že cereálna zmes bude pre náš organizmus prospešná, namiesto kupovania hotových müsli výrobkov by sme si ju mali pripravovať sami.

Výbornou voľbou medzi cereáliami sú ovsené vločky. Ovsené vločky obsahujú sacharidy, ktoré priamo vedú k znižovaniu váhy. Ich zloženie prospieva aj pokožke a tvári bez uhrov a vyrážok.

Nemusíte ich jesť len namáčané vo vode či s mliekom. Dokonale chutia s jogurtom, ovocím, medom. Sú tou správnou voľbou na raňajky, pretože svojou energickou hodnotou vás nasýtia na pomerne dlhý čas a popritom máte priam dobrý pocit, že chudnete už od rána.

Cereálie sú vhodnou potravinou na naštartovanie svojho organizmu do nového dňa, ich pravidelnou konzumáciou sa dokážete vyhnúť hladu i chúťkam na sladkosti.

Prečo sú celozrnné cereálie vhodnou potravinou pri chudnutí.

§         Celozrnné cereálie majú stredný glykemický index (hlavne, ak ich konzumujete zaliate mliekom), takže vám dodajú energiu pre ďalšiu časť dňa približne na 3 hodiny, teda až do času desiaty tak, že nebudete pociťovať hlad.

§         Celozrnné cereálie majú nízky obsah tuku.

§         Celozrnné cereálie majú nízky obsah soli.

§         Celozrnné cereálie majú dostatok vlákniny (5 – 6 g v 100g celozrnných cereálií).

§         Celozrnné cereálie obsahujú dostatok vitamínov a minerálnych látok (až 8 vitamínov a minerálov - vitamín C, B1, B2, niacin, B6, kyselina listová, B12, kyselina pantotheová, železo a vápnik).

§         Celozrnné cereálie sú spolu s nízkotučnou bielkovinou (mlieko alebo jogurt) vhodným zdrojom živín.

§         Celozrnné cereálie sa na raňajky pripravujú rýchlo, a to je pre mnohých z nás rozhodujúce. Už sa teda nemožno vyhovárať na nedostatok času, kvôli ktorému by ste nemohli raňajkovať. Raňajkovaním cereálií si tak deti aj dospelí pestujú zdravý a správny návyk raňajkovať, ktorý má za dôsledok aj to, že potom počas dňa menej maškrtíte a priberáte na váhe.

Čo obsahujú cereálie a prečo sú vhodné na stravovanie pri chudnutí

Sú to zrelé zrná vyšľachtených odrôd tráv – lipnicovité.

Hlavné časti obilného zrna sú:
- Obal  – chráni obilné zrno, obsahuje celulózu a minerálne látky, je ťažko stráviteľný, mletím sa odstraňuje, čím sa získava krvná múka a otruby,
- Jadro – má vonkajšiu a vnútornú vrstvu
Vonkajšia vrstva – tvorí ju globulín, minerálne látky, vitamíny, enzýmy
Vnútorná vrstva – tvorí ju 60 – 65% škrobu a neplnohodnotné bielkoviny
- Klíčok (embryo) – tvorí samostatnú časť, obsahuje 29% bielkovín, 10% tuku, vitamíny A, B, D, E, minerálne látky Ca, P, Fe, enzýmy a rastové faktory. Sušené obilné klíčky tvoria vysokú biologickú hodnotu jedál, používajú sa do liatych ciest, zákuskov, koláčov, pečiva, na zahusťovanie zeleninových a mäsitých jedál.
- Škrob - zložitý cukor, ktorý má význam pre výživu.
- Cereálie okrem pridaných vitamínov obsahujú vlákninu, ktorá podporuje funkciu tráviaceho systému a pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva. Mlieko, ktorým sa cereálie zalievajú, dodá nášmu telu vápnik, dôležitý pre stavbu kostí. Výhodou týchto raňajok okrem toho, že sú pre naše telo prínosom, je ich rýchla príprava.

POZOR! Na schudnutie nestačí prečítať si zopár článkov.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist