Ako schudnúť CESTOVINY môžete využiť aj pri CHUDNUTÍ.

15.11.2014 02:09

Väčšina z nás si nevie predstaviť svoje stravovanie bez cestovín.

Chcete schudnúť a neviete, či ich môžete ponechať, či zaradiť do svojho jedálneho lístka? Cestoviny majú pri odstraňovaní nadváhy a získavaní vhodných stravovacích návykov dôležité postavenie.

Vo všeobecnosti platí, že cestoviny nie sú pri chudnutí zakázané. Tak ako pri väčšine jedál platí : všetko s rozumnou mierou – dajte si pozor si na skonzumované množstvo a spôsob prípravy cestovín.

Odporúčané množstvo cestovín na jednu obedňajšiu porciu je od 150 g (220 kalórií) do 200 g (280 kalórií).

Cestoviny majú nízky glykemický index, vďaka ktorému z cestovín tak rýchlo nevyhladnete. Ak jedávate namiesto vyprážaného bôčika s knedľami a kapustou cestoviny, určite je to pre vás vhodnejší výber. Nie však v prípade, keď si na ne nastrúhate 200 gramov vysoko tučného syru, polejete ich  tatárskou omáčkou, a to všetko zavŕšite neodmysliteľnou slaninou.

Výhodou cestovín je to, že sa bezproblémovo skladujú, majú dlhú trvanlivosť, sú nenáročné na rýchlu prípravu a môžete si ich pripraviť na množstvo spôsobov.

Ak z jedálneho lístka odstránite – výrazne obmedzíte vyprážané jedlá a sladkosti a pridáte viac zeleniny a cestovín, nemali by ste pribrať. Vyberajte si bezvaječné cestoviny. Pri ich príprave myslite na kalorické dochucovadlá. Kečup je pri výrobe dosladzovaný a v skutočnosti obsahuje mnoho cukru. Len máloktorý zo stravníkov si uvedomí, koľko zbytočných kalórií prijal. Rovnako to platí aj o množstve syra, ktorý si mnohí z nás pridávajú na každú cestovinu. Ak je omáčka či príloha pripravená chutne, nemusíte ju dochucovať ešte tušným syrom či kečupom. Bylinky sú nielen chutným a zdravým dochucovadlom, ale napomáhajú aj vášmu tráveniu, preto ak máte možnosť, vždy ich pri varení použite.

Významnou vlastnosťou cestovín je to, že obsahujú veľké množstvo vlákniny. Organizmus potraviny s dostatočným množstvom vlákniny trávi pomalšie, takže cestoviny nás zasýtia na dlhší čas. Ak zároveň niekoľko veľkých porcií nahradíme viacerými menšími, uľahčíme svojmu tráveniu a vyhneme sa návalom neočakávaného hladu.

Aké cestoviny využívať pri chudnutí – bezvaječné či viacvaječné.

Ideálne sú cestoviny z celozrnnej múky, rátajte však s ich vyššou cenou. Bezvaječné cestoviny z tvrdej semolinovej múčky neobsahujú škodlivý cholesterol a sú bohaté na bielkoviny, takže škrob sa z nich vstrebáva podstatne pomalšie. Vďaka tejto vlastnosti po bezvaječných cestovinách nepocítite tak rýchlo hlad.

Správna príprava cestovín ovplyvňuje pocit nasýtenia.

Nielen chutnejšie, ale aj pri diéte vhodnejšie sú tvrdšie uvarené cestoviny. Nemali by ste ich variť do mäkka, ale „al dente“, teda do polomäkka. Silným prevarením sa totiž zrýchli vstrebávanie sacharidov, čo znamená, že skôr pocítite potrebu najesť sa. Veľmi dôležité je tiež to, čo si na uvarené cestoviny dáte. Všetko totiž môžete pokaziť kalorickými bombami ako majonéza, tatárska omáčka, mleté mäso, slanina či klobása. Nahraďte týchto nepriateľov chudnutia radšej zeleninou.

Celozrnné cestoviny  (cca 140 kalórií v 100 g)

  • uvarené celozrnné cestoviny sú najvhodnejšie
  • pri chudnutí sú najvhodnejšie, hlad po nich vďaka nízkemu glykemickému indexu nedostanete tak rýchlo

Bezvaječné cestoviny  (cca 150 kalórií v 100g)

  • uvarené bezvaječné cestoviny sú pri chudnutí taktiež vhodné
  • rozdiel v energetickej hodnote nie je oproti cereálnym veľký, ale s množstvom opatrne

Tortellini

  • ich energetická hodnota je najvyššia, vždy sú však lepšou voľbou než opekané zemiaky

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist