Ako schudnúť CHUDNUTIE má svoje PRAVIDLÁ, ako nezničiť organizmus a schudnúť.

19.07.2014 09:56

Chudnutie bez stresov je pre organizmus jediná správna cesta na trvalé schudnutie.
Ten, kto chce schudnúť, musí vždy zásadne zmeniť svoje stravovacie zvyky. Iná cesta neexistuje.
Zásadu „Jedz len polovicu“ už dávno vystriedala zásada „Jedz správne“.  

Kvalitný výber potravín vytvára základné predpoklady úspešnosti chudnutia. Dôležitú úlohu   pri chudnutí zohráva bielkovina – no  nie vo forme väčších porcií mäsa, pretože jeho konzumáciou prijímate aj množstvo nasýtených mastných kyselín. A tie chudnutie znemožňujú. Namiesto mäsa jedzte radšej ryby, hydinu a tofu.
Pri chudnutí by ste mali obmedziť  konzumáciu sacharidov, ako je biela múka či cukor. Zvyšujú hladinu inzulínu  a tukových buniek v tkanivách. Mastný chlieb a žemle sú tiež nevhodné. Nezdravé  sú tuky skryté v mäse, salámach a v syroch, ktoré človek väčšinou neberie do úvahy. 

Mimoriadne zlou stravovacou kombináciou v režime chudnutia je tuk s cukrom, čiže torty so šľahačkou alebo pizza s kolou. Prísun inzulínu v tele vyvolaný cukrom umožňuje ľahší rast tukových buniek.
Vyhýbajte sa prílišnému pitiu alkoholu. Je mimoriadne bohatý na kalórie a brzdí látkovú výmenu. Pite radšej veľa vody. Tri litre vody denne podporujú látkovú výmenu, napĺňajú žalúdok a nepriamo tak napomáhajú chudnutiu.

Vhodne zvolená stratégia chudnutia rozhodne o tom, či dokážete schudnúť.
Chudnúť  bez diéty sa dá, potrebujete len zmeniť svoje stravovacie návyky a istý čas prijímať menej kalórií, než potrebujete.

Aby ste dosiahli hmotnosť, s ktorou by ste boli spokojní, mali by ste si zvoliť nezaťažujúcu stratégiu chudnutia. Aj keď mnohé rýchle diéty  prinášajú spočiatku dobré výsledky, tento úspech obyčajne dlho nevydrží. Väčšinou to, čo si človek tvrdo odhladoval, čoskoro opäť naberie, a nezriedka sa stáva, že napokon váži viac ako predtým.
Akákoľvek jednotvárna forma chudnutia spôsobuje nerovnováhu látkovej výmeny. Výživa bez mliečnych produktov alebo cukrov (Atkinsonova  diéta) nie je v žiadnom prípade zdravá a môže viesť k prípadom podvýživy, k skratu organizmu. Dbajte preto na vyváženú stravu. Len čo si váš organizmus zvykne na konzumáciu zdravých potravín, tučné a sladké jedlá vám už zďaleka nebudú tak chutiť.

Najnovšie výskumy totiž dokazujú, že v prírodných potravinách sa nachádzajú tisícky výživných látok, ktoré sa navzájom podporujú. Pri chudnutí by ste mali dbať najmä na to, aby minimálne polovicu dennej stravy  tvorila surová strava. Ovocie a zelenina sú najlepšími darcami výživných látok.
Celozrnné produkty vás zásobujú vitamínmi B. Jedzte riasy, morské plody a ryby, aby ste si tak zvýšili príjem jódu. Pri chudnutí zvýšte aj dávky vitamínu C, v tomto období užite najmenej 1000 miligramov tak, že si ich rozložíte na celý deň. Potrebu minerálnych látok pokryte vhodnými prostriedkami na báze kyselín.
Pri chudnutí obmedzte ťažké tuky, vyberte si ľahké tuky.
V zásade je organizmu jedno, odkiaľ prichádzajú kalórie, ktoré sa premieňajú  na tukové vankúšiky.

Nevýhodou tukov je, že dodávajú veľa kalórií. Pokiaľ gram bielkovín dodáva 4,1 kalórií, gram tuku až 9,3 kalórií. Okrem toho tuky nespôsobujú nasýtenosť (to spôsobujú cukry). Priveľa tukov v strave zvyšuje riziko cukrovky.

Tuky obsahujú cholesterol a triglyceridy, ktoré sa premieňajú na voľné mastné kyseliny. Na látkovú výmenu tukov potrebuje organizmus inzulín. Ak sa v krvi nachádza príliš veľa voľných mastných kyselín, potom bunky produkujúce inzulín sa upracujú na doraz.

Zo začarovaného kruhu nadváhy, chorôb látkovej výmeny tukov a cukrovky sa dostanete len vtedy,  keď odbúrate tukové bunky a obmedzíte prísun tukov.

Znižovať prísun tukov pri chudnutí má svoj zmysel. Avšak prísna redukcia tukov trvajúca dlhší čas vedie k jednotvárnej strave a výžive a tak nedosiahnete želateľný výsledok. Organizmus tuky potrebuje. No nie každé tuky sú správne. Existujú tuky, ktoré v období chudnutia a zmeny výživy organizmu môžete pokojne vyškrtnúť z jedálneho lístka. Patria  k nim stužované rastlinné tuky, ktoré obsahujú hotové výrobky, čokoládové pomazánky na chlieb, margaríny na pečenie, čipsy, mastné údenárske výrobky.
Zdržanliví by ste mali byť aj u živočíšnych tukov, keďže obsahujú nasýtené mastné kyseliny. Vyprážané rezne, hamburgery a pizza s tučnými syrmi kategoricky nepatria do režimu chudnutia. Namiesto masla si raňajší chlieb potrite radšej tvarohom a počas chudnutia s mierou používajte radšej olivový a repkový olej.

Výber a množstvo bielkovín v strave je dôležitý pre úroveň spaľovania telesných tukov.
Okrem jo-jo efektu existuje ešte jeden dôvod, prečo nie sú jednostranné a drastické diéty účinné : organizmus neodbúrava tuky, ale bielkoviny (najmä, ak sa nehýbete).

Keď chcete schudnúť, jedzte viac bielkovín. Aby sa  bielkoviny z potravín  zmenili na telesné bielkoviny, musí sa organizmus spamätať a aktivovať  svoju látkovú výmenu, a tak vlastne spaľuje kalórie.

Bielkoviny vytvárajú svalovú hmotu a odbúravajú tuky. S bielkovinami z rezňa to však nedocielite. Pre túto stratégiu potrebujeme bielkovinu bez tuku. Jedzte chudú hydinu, ryby, výrobky zo sóje a tofu a horské syry.  Keďže bielkovinu vylučujú obličky, mali by ste okrem toho vypiť ešte tri litre vody alebo minerálky denne.
Ak užívate dostatok bielkovín a zároveň sa dostatočne pohybujete, organizmus pri redukcii hmotnosti nesiaha na vlastné zásoby bielkovín. Majte však na pamäti, že bielkoviny sa často zlučujú s tukmi. Nejedzte preto veľké množstvá vajec alebo mäsa, pretože tak budete prijímať príliš veľa kalórií. Ak len hladujete, váš organizmus neprijíma dostatok bielkovín. Následkom je únava a nedostatok energie.

Svaly spaľujú tuky, málo svalstva spaľuje menej kalórií.   
Svalstvo je nástrojom na spaľovanie tukov organizmu.
Kým na kilogram telesného tuku sa spália len štyri kalórie denne, pri kilograme svalového tkaniva je to 35-50 kalórií. Kto má viac svalstva, spáli viac kalórií. Ten, kto chce svoju hmotnosť znížiť obmedzením stravy, to má ťažké. Pri hladovaní si telo nevytvára svalovú hmotu, ale ju odbúrava. Následkom je slabšie spaľovanie tukov. Zo začarovaného kruhu  sa dostanete len vtedy, ak svoju diétu podporíte zvýšeným pohybom a športovaním. To sú jednoduché pravidlá fungujúce v organizme.
Bez pohybu sa najskôr spaľujú telesné cukry, nie však tuky.
Až keď začnete byť telesne aktívni, zmení sa látková výmena a vaše svalstvo bude namiesto cukru spaľovať aj tuky.
Aj pri chudnutí je dôležitá kombinácia vytrvalosti a tréningu svalstva. Každé ráno sa prejdite alebo si zabehajte. Alebo si zacvičte na stacionárnom bicykli, ale s prázdnym žalúdkom, lebo len tak naštartujete spaľovanie tukov. Program chudnutia doplňte o svalové  cviky: stačí 5-10 minút denne. Takéto cvičenie pomáha pri tvorbe svalstva, podporuje spaľovanie tukov, čo sa pozitívne odráža na telesnej hmotnosti.  Podiel tuku na celkovej hmotnosti  by mal u žien dosahovať maximálne 30%, u mužov iba 20%. Kto trikrát do týždňa trénuje 45 až 60 minút, môže si dobrý pocit a súmernú postavu udržať navždy. 

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist