Ako schudnúť Chudnutie neznamená len NEJESŤ VEĽA ale ani NEJESŤ MÁLO.

07.02.2016 08:16

Pri chudnutí by ste mali vedieť aj o to, koľko kalórií denne zjete a koľko by ste ich mali zjesť.

V žiadnom prípade sa pri chudnutí nepustite do absurdného znižovania príjmu kalórií počas dňa, na druhej strane však ani do nadmerného prejedania sa po čiastočnom schudnutí. Výsledkom v obidvoch prípadoch je poškodenie vášho zdravia a rýchle priberanie.

Výrazné zníženie príjmu kalórií dostane váš organizmus do veľkého stresu, telo človeka nie je na nedostatok zvyknuté a v konečnom dôsledku sa vám odmení jojo efektom a vy samozrejme následne priberiete.

Keď si chcete udržať peknú postavu, mali by ste sa okrem správneho zloženia stravy zaujímať aj o vašu kalorickú bilanciu – denný príjem kalórií by mal byť vyvážený denným výdajom kalórií.

Väčšina z takzvaných rýchlych diét je až tak chudobná na kalórie, že namiesto rýchleho chudnutia, vám iba spomalia metabolizmus a potom musíme jesť čoraz menej a menej, aby ste chudli aj naďalej. Takto strácate chuť pokračovať v chudnutí, vzdávate sa svojho cieľa a začnete jesť normálne. No keďže sa váš metabolizmus medzitým spomalil, namiesto rýchleho schudnutia, rýchlo priberiete. 

Ak však chce človek zostať zdravý a v dobrej fyzickej kondícii, má kontrolovaná niekoľkodňová hladovka svoje miesto pri znižovaní hmotnosti. Preto je dobré vedieť, čo sa v tele deje, ak sa rozhodne človek hladovať. Telo je natoľko múdre, že sa časom dokáže prispôsobiť nedostatku stravy. O polovicu sa zníži látková výmena v tele, teda spomalí sa metabolizmus, telo začne odbúravať vlastné bielkoviny zo svalov a srdca, telu začne chýbať glukóza, ktorú musí organizmus začať vyrábať zo svalovej hmoty. Následne dochádza k prekysleniu organizmu, čo veľmi negatívne zasahuje do vnútornej rovnováhy organizmu. Oslabuje sa imunitný systém, ubúda svalovina, oslabuje sa činnosť všetkých orgánov. Ak už človek nejako hladovku prežije a chce s ňou skončiť, nastáva ďalšia fáza, ktorá nie je vôbec jednoduchá. Organizmus je nastavený na minimálny energetický príjem a teda každú potravu, ktorú začnete prijímať, považuje za nadbytočný príjem energie a preto si začne vytvárať tukové zásoby. Nekontrolovanou hladovkou si tak vlastne človek naštartuje jo-jo efekt. Hladovka a prísny pôst nie je dobrým prostriedkom na trvalú redukciu hmotnosti. Pôst sám o sebe ešte nikoho nenaučí ako sa vyvážene a zdravo stravovať. Chudnutie, ktoré trvá dlhšie a je výsledkom rozumného stravovacieho režimu a pravidelného pohybu, je oveľa lepším variantom, lebo pri ňom sa zhodené kilá naspäť nevracajú.

Samozrejme, existujú rôzne typy hladovkových pôstov a rozdiel je aj v ich dĺžke. Ak sa niekto rozhodne zo dňa na deň pre hladovku, ktorá trvá napríklad týždeň, môže si iba uškodiť. Netvrdíme, že ak si vyberiete „očistný deň“, počas ktorého budete prijímať ovocné šťavy a dostatok tekutín, tak je to riziko. To určite nie. Ale pre všetko platí, že to treba robiť rozumne a s mierou. Aby sa človek naučil meniť svoje stravovacie návyky, musí si dopriať čas a po konzultácii s odborníkom si pripraviť jedálniček, ktorý mu zabezpečí výsledok, ktorý očakáva.

Niektorí prívrženci hladoviek tvrdia, že práve pomocou hladovania sa zbavili ekzémov, či rôznych iných ochorení. Keď sa informácie vytrhnú z kontextu, môže to tak vyzerať. Často môže ísť totiž o to, že hladovaním vlastne človek vylúčil z príjmu nejakú potravinu, na ktorú bol alergický a preto došlo k vyriešeniu problému, ktorým trpel. Nie preto, že hladoval. Preto radšej jedzte kvalitnú stravu, veľa sa hýbte a to je najlepší spôsob úpravy hmotnosti.

Musíte si uvedomiť, že nadváhu ste nezískali z večera do rána. Keď pravidelne denne konzumujete navyše napríklad 100 kalórií, bez adekvátnych fyzických aktivít naberiete na seba zhruba 5 až 6 kilogramov nežiaduceho tuku za rok. Naopak keď znížite svoju spotrebu kalórií o 20 kalórií každý deň, v takomto prípade nevedomky stratíte jeden kilogram nežiaduceho tuku za rok. Samozrejme dôležitý je aj stravovací režim a vhodná štruktúra živín vo vašej strave. 500 gramov telesného tuku človeka sa rovná približne 3.500 kalóriám. Všetko, čo potrebujete urobiť, aby ste stratili pol kilogramu tuku každý mesiac, je znížiť príjem kalórií o viac ako 100 kalórií na deň z vašej každodennej stravy. Majte na pamäti, že ľudia, ktorí boli schopní schudnúť pomalým spôsobom, to s najväčšou pravdepodobnosťou rozložili na dlhú dobu. Váš hlavný cieľ v chudnutí by mal byť, aby ste chudli rozumne, pomaly a robili drobné zmeny, ktoré by mali trvať dlhú dobu.

Čo potrebujete vedieť o zložení stravy, aby ste nepribrali, ale schudli.

Musíte si uvedomiť, že okrem vyhovujúcej energetickej hodnoty stravy (meranej v kilokalóriách(kcal) alebo kilojouloch (kJ) musí mať strava aj zodpovedajúce zloženie - výživovú hodnotu. Celková energetická potreba zdravého človeka (odhaduje sa na 25-30kcal/kg telesnej hmotnosti a deň, 1kcal= 4,2kJ) by mala byť pokrytá z 50- 55% cukrami (predovšetkým vo forme celozrnných obilovín a cestovín), 25-30% tukmi (s vysokým obsahom tzv. omega-3-nenasýtených mastných kyselín- olivový olej, tuk z morských rýb, s čo najmenším obsahom tzv. nenasýtených tukov typu bravčovej masti a rôznych margarínov) a zvyšok bielkovinami.
Okrem toho treba dbať na to, aby sa do vášho jedálnička dostalo dostatočné množstvo vitamínov, minerálnych látok a vlákniny.

Hlad je potreba výživy a energie, ktoré si ľudské telo pýta. Naše telo denne potrebuje asi 45 druhov mikroživín. To sú tie látky. ktoré si telo nevie vyrobiť a musí ich dostať v strave. Sú to vitamíny, minerály, stopové prvky, esenciálne aminokyseliny,.. Ak budete mať v strave dostatok všetkých mikroživín. stratia sa vaše chúťky a časté pocity hladu.

Bilancia živín slúži na vytvorenie vyváženého vzťahu medzi uhľohydrátmi, tukmi a bielkovinami. Pre každú osobu a zvlášť pre osobitné druhy športovo aktívnych ľudí platí iný pomer jednotlivých živín.
Bilancia kalórií slúži na zabezpečenie rovnováhy medzi spotrebou energie a výživou.
Bilancia minerálnych látok má zaručiť krytie potreby anorganických látok. Táto bilancia býva často zanedbávaná, čo má za následok vznik rôznych komplikácií v organizme.
Bilancia vitamínov slúži na krytie potrieb vitamínov.
Bilancia tekutín slúži na krytie potreby vody. Voda tvorí 72% hmotnosti človeka, čo samo o sebe je dostačujúcim príkladom prečo je bilancia tekutín tak dôležitá.
Pri zostavovaní vlastných plánov výživy pri chudnutí musíte týchto päť bilancií brať do úvahy, pretože fyziologicky vyváženú výživu na dlhšie obdobie zaručuje iba vyrovnanosť medzi potrebou a prívodom vo všetkých týchto piatich oblastiach.

V praxi nemožno takúto vyváženosť dosiahnuť, prirodzene, v jednodennej výžive. To ani nie je cieľom týchto bilancií. Dôležité je však, aby sa potreby organizmu plne kryli v dlhšom časovom úseku. Pretože len plne vyvážená a bohatá  strava môže zabezpečiť plné vykrytie týchto spomenutých bilancií tak, aby si organizmus zachoval svoju funkčnosť a vyvaroval sa tak zbytočným komplikáciám a ochoreniam.
Úbytok váhy, ale aj priberanie na hmotnosti je u každého iné.
Prečo je to tak a čo by ste  mali urobiť, keď sa Vám nedarí schudnúť tak ako vášmu kolegovi či kolegyni? Je už dlhodobo dokázané, že nízkokalorická diéta spomalí váš metabolizmus a spôsobí zlyhanie chudnutia. Vaše telo si upraví metabolizmus na uchovávanie tukov a začne spaľovať svalstvo ako reakciu na náhly pokles v príjme kalórií vo vašej strave. Telo pomerne rýchlo zistí, že došlo k reštrikcii potravy, prepína sa do maximálne úsporného režimu. Metabolizmus je schopný spomaliť sa až takmer na polovicu normálneho výkonu. Hmotnosť takto chudnúcej osoby sa neskôr vráti na pôvodnú a zvyčajne sa telo so spomaleným metabolizmom pomstí zopár kilami navyše kvôli, a to len kvôli nezmyselnému hladovaniu – nevhodnej diéte.

Musíte si uvedomiť skutočnosť, že vaše telo pracuje nonstop a pre udržanie svojich funkcií potrebuje stály prísun energie (samozrejme nie v noci počas spánku). Túto energiu získavame z potravín, ktoré jeme. Telo stravu neúprosne premení na energiu. Kvalitu procesu zmeny skonzumovanej stravy na kalórie určuje kvalita vášho metabolizmu. Rýchlosť metabolizmu má väčšinou oveľa väčší vplyv na telesnú váhu, ako kvalita príjmu potravy. Ak patríte do skupiny ľudí, ktorí majú pomalý metabolizmus, mali by ste vykonať kroky na vyrovnanie účinku rozdielneho metabolizmu. Dá sa to dosiahnuť správnym stravovaním, doviživením organizmu a pravidelným cvičením

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist