Ako schudnúť CIBUĽA je LACNÝ PRÍPRAVOK na CHUDNUTIE a na zlepšenie zdravia.

24.11.2016 02:05

Cibuľa je obľúbená pre svoju nenapodobiteľnú chuť, ktorú dodáva takmer každému jedlu, okrem toho má aj významné liečivé účinky. Jedna cibuľa denne vás zachráni pred zbytočnými návštevami lekára. Nielen, že dokáže zlikvidovať rôzne baktérie a plesne, ale pomáha telu vylučovať odpadové látky,  detoxikovať pečeň.

Najchutnejšia a najviac prospešná je v surovom stave, pretože sa v nej zachová najviac živín. Výborná je dusená, varená i grilovaná. Cibuľa je neodmysliteľnou súčasťou prípravy mäsových jedál. Cibuľa je považovaná za prírodné antibiotikum. Najvýznamnejšou zdraviu prospešnou látkou cibule je alicin, ktorý vyvoláva jej antibakteriálny účinok. Okrem toho obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok.

Cibuľa zvyšuje produkciu moču a vďaka svojmu zásaditému účinku výrazne napomáha vylučovaniu odpadových látok z tela. Je vhodná aj ako súčasť diéty pre osoby s obličkovými kameňmi, infekciami obličiek a obličkovým zlyhaním.

Po tepelnej úprave sa cibuľa zbaví svojej štipľavosti, ktorá v niektorých ľuďoch môže podporovať chuť do jedla.

Skonzumovaním teplej cibule si dlhšie udržíte pocit nasýtenosti, za čo môžu v cibuli obsiahnuté látky. Výsledkom tejto vlastnosti cibule je postupné zmenšovanie porcií jedla na tanieri, keďže pociťujete menší hlad a žalúdok sa pomaličky, ale isto sťahuje. Trvá to síce dlhšie, ale je to účinná pomoc pre chudnutie. Pomocou varenej cibule si tak človek zvykne menej jesť a bez prejedania sa vysnívaná štíhla línia približuje.

Prečo začať využívať cibuľu pre zlepšenie chudnutia.

  • Cibuľa zlepšuje metabolizmus, stimuluje krvotvorbu, znižuje obsah cukru v krvi a podporuje trávenie.
  • Cibuľa čistí krv a odvodňuje.
  • Cibuľu konzumujte hlavne v čerstvej podobe, urýchli spaľovanie tukov vo vašom tele. 
  • Cibuľa patrí medzi najpestovanejšie druhy zeleniny.
  • Cibuľa obsahuje až 89% vody a veľa bielkovín, cukrov, minerálnych látok(sodík, meď, jód, síra, zinok, draslík, vápnik, fosfor, železo), vitamíny B1, B2, E a C, karotén.
  • Cibuľa znižuje krvný tlak. Jedna cibuľa pôsobí účinnejšie ako hocijaký farmaceutický liek. Ak sa po zjedení cibule ešte niekoľko minút fyzicky namáhame, vysoké hodnoty tlaku sa výrazne znížia. 
  • Cibuľa patrí k detoxikačným pomocníkom. Je nabitá látkami, ktoré pomáhajú odstraňovať z pečene odpad z metabolických procesov.
  • Čím je cibuľa silnejšia a čím viac pri jej krájaní plačeme, tým je zdravšia.

Rady ako používať a ako si kuchynsky upravovať cibuľu pri príprave stravy.

  • Cibuľu nestrúhame na kovovom strúhadle ani nemelieme na mäsovom mlynčeku, pretože v styku s kovom horkne.
  • Cibuľu uskladňujeme uviazanú vo vencoch, ktoré vešiame v suchej studenej miestnosti. V pivnici alebo v špajzy na lieskach môžeme uskladňovať len bezchybnú a dobre vytriedenú cibuľu.
  • Cibuľa dráždi oči. Aby sme pri krájaní neslzili, cibuľu najskôr trochu nahrejeme. Pomáha aj krájač cibule, ktorý je v plastickom kryte.
  • Cibuľa nepáchne z úst, keď ju zapijeme dúškom mlieka. Ruky po krájaní cibule opláchneme octovou vodou.
  • Cibuľa nepučí, keď ju dáme na chvíľu do teplej rúry.
  • Cibuľa pučí na jar, vyháňa dlhé jasnozelené výhonky, ktoré pridávame do polievok namiesto pažítky. Cibuľu môžeme položiť na hrdlo užšieho pohára tak, aby jej zaschnuté korienky siahali do vody. O niekoľko dní zapustí do vody korienky a hore začne vyrastať zelená vňať. Takto ju môžeme pestovať a orezávať niekoľko dní.
  • Namrznutú cibuľu prenesieme do studenej a suchej miestnosti, rozložíme a necháme pozvoľna rozmrznúť a uschnúť.
  • Cibuľu (alebo cesnak) očistíme rýchlejšie, keď ich na 3 minúty ponoríme do studenej vody. Šupka zvláčnie a netrhá sa.
  • Cibuľový pach z noža odstránime, keď ním prerežeme surovú mrkvu.
  • Biela cibuľa: je najjemnejšia a používa sa na zjemňovanie omáčok alebo nakrájaná na posýpanie rustikálnych chuťoviek.
  • Červená cibuľa: používa sa najmä na dekoratívne účely, napríklad do zemiakového šalátu, ku kaviáru či tatárskemu bifteku.
  • Žltá cibuľa: je najostrejší a zároveň najvšestrannejší druh cibule. Používa sa na dusenie a varenie najrozličnejších mäsových a bezmäsitých jedál.
  • Ako sa správne krája cibuľa. Na krájanie potrebujeme veľkú drevenú dosku. Čím je väčšia, tým ide robota ľahšie. Čepeľ noža by mala byť dlhá aspoň 20 cm. Odrežeme koniec a cibuľu prekrojíme na polovice. Potom ju v smere vlákna narežeme na tenké plátky tak, aby držali pokope iba na špici. Polovicu cibule potom obrátime a krájame proti vláknu - cibuľa sa rozpadne na drobné kocky. Pozor: Ak cibuľu nakrájame neporiadne krížom-krážom, pri pražení zhorkne.
  • Ako sa správne praží cibuľa. Cibuľa by nemala byť nakrájaná na priveľmi drobné kocky, lebo inak rýchlo zhorkne. Keď dostane typickú zlatú farbu, je opražená a chrumkavá. Ak ju necháme na panvici pridlho, zhnedne a zhorkne. Pred pražením cibuľu jemne poprášime múkou.
  • Ako sa robia chrumkavé kolieska cibule.  V žiadnom prípade sa nesmú osoliť, inak pustia šťavu a nebudú chrumkavé! Lepšie je nakrájať cibuľu elektrickým krájačom ako ručne, pretože kolieska by mali byť rovnako hrubé. Kolieska cibule posypeme štipkou papriky.
  • Ako sa cibuľa najľahšie olúpe. Na chvíľu je necháme zmäknúť vo vlažnej vode.

V akej forme si môžete pripravovať a používať cibuľu.

SUROVÁ – takáto je najlepšia na jedenie, ale musí byť čerstvá. Štipľavosť sa dá zmierniť niekoľkominútovým umývaním a pridaním citróna.
PREVARENÁ VO VODE – takto stratí štipľavú chuť a telo ju lepšie prijme, ale zníži sa aj jej liečivý účinok. Variť by sa mala menej ako minútu a vývar by sa mal tiež skonzumovať.
PEČENÁ – je veľmi chutná, no čím dlhšie sa pečie, tým menší má liečivý účinok.
CIBUĽOVÝ SIRUP – uvarte nakrájané kolieska cibule. Potom ich rozdrvte na kašu, pridajte niekoľko lyžíc medu alebo žltého surového cukru.
CIBUĽOVÁ VODA – nasekaná surová cibuľa sa namočí na niekoľko hodín v pohári vody.

Prečo využívať cibuľu ako prírodný liek, pri ktorých zdravotných problémoch vám pomôže.

Problémy s obličkami
Cibuľa zvyšuje produkciu moču a vďaka svojmu zásaditému účinku uľahčuje vylučovanie odpadových látok. Je vhodná ako súčasť diéty pre pacientov s obličkovými kameňmi, infekciami obličiek alebo pri všetkých stupňoch zlyhania tohto orgánu.
Cukrovka
Cibuľa znižuje hladinu glukózy v krvi, preto sa odporúča aj diabetikom.
Problémy s pečeňou
Cibuľa podporuje detoxikačnú funkciu pečene a zlepšuje činnosť žliaz, ktoré produkujú tráviace šťavy. Veľmi sa osvedčila pri zlyhaní pečene zapríčinenom chronickou hepatitídou alebo cirhózou.
Dýchacie problémy
Sírne zmesi ako hlavná zložka éterického oleja cibule sa rýchlo dostávajú zo žalúdka do krvného obehu. Najprv sa uvoľňujú z pľúc a to vysvetľuje, prečo už niekoľko minút po jej zjedení má dych známy charakteristický zápach. Cibuľa je mukolytická (schopná rozpustiť hustý hlien), expektorans (uľahčuje vykašliavanie hlienu z priedušiek) a antibiotikum proti grampozitívnym baktériám.
Priedušková astma
Thiosulfinát – jedna zložka éterického oleja cibule, zastavuje alergické reakcie priedušiek u astmatikov. Thiosulfinát z cibule pôsobí aj na respiračné centrum mozgového kmeňa, čo pomáha rozširovať bronchiálne cesty.
Artérioskleróza a koronárne choroby srdca
Cibuľa chráni pred artériosklerózou a trombózou (tvorením zrazenín v tepnách a žilách) a zlepšuje cirkuláciu krvi v koronárnych artériách. Tým, ktorí jedia viac cibule a jabĺk (dve plodiny najbohatšie na flavonoid kvercetín), sa úmerne tomu zmenšuje riziko smrti na infarkt.
Zvýšené krvné triglyceridy
Triglyceridy vytvorené z mastných kyselín a glycerínu sú tuky, ktoré prúdia v krvi. Ich vysoká hladina podporuje artériosklerózu a choroby srdca. Ukázalo sa, že konzumáciou tekutého extraktu cibule sa zníži množstvo triglyceridov v krvi a pečeni. Cibuľa zvyšuje aj hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, ktorý pomáha pri prevencii artériosklerózy.
Rakovina
Tí, ktorí jedávajú viac cibule a cesnaku, majú oveľa nižšie riziko, že ochorejú na rakovinu žalúdka. Tieto dve plodiny majú schopnosť zabraňovať vzniku rakovinových buniek a neutralizovať karcinogény. Žiaľ, podľa výskumov sa dokázalo, že cibuľa nemá takmer žiaden vplyv na rakovinu prsníka a rakovinu pľúc.

Cibuľa znižuje hladinu cholesterolu v organizme.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist