Ako schudnúť CITRUSOVÉ OVOCIE je pokladom pri chudnutí.

11.04.2014 01:28

Vitamín C z citrusového ovocia naštartuje hormóny, ktoré aktivizujú spaľovanie tuku. Vitamín C z citrusov prečisťuje organizmus od toxínov a odpadových látok, čo sa prejaví na rýchlejšom spaľovaní tukov.

Grapefruity obsahujú vitamín C. Ružový je naň bohatší ako biely. Okrem toho obsahuje betakarotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A, ktorý napomáha zachovať si mladosť a chráni nás pre infekciami.

Ružový grapefruit denne pokryje dennú dávku vitamínu C. Spolu s vitamínom C obsahuje látky, ktoré podporujú metabolizmus cukrov. Ak ho zaradíte do svojej stravy častejšie, chudnutie vám pôjde rýchlejšie.

GRAPEFRUIT je ideálne ovocie na chudnutie. Látka naringin, ktorú grep obsahuje, pôsobí dobre na trávenie, reguluje činnosť čriev a prečisťuje organizmus. Tiež podporuje metabolizmus cukrov. 100 gramov obsahuje len 172 kj/41 kcal.

Grapefruit a pomaranč (citrusové plody) vám zlepšia metabolizmus.
Citrusové plody zaradené do jedálnička sú výborným spôsobom, ako nielen schudnúť, ale aj detoxikovať telo. Sú plné vitamínu C, ktorý je vhodnou prevenciou vírusových ochorení.

V malých dávkach je citrón vynikajúce detoxikačné ovocie (jeden citrón denne), avšak vo väčších dávkach urýchľuje v tele trávenie.
Citróny patria k  najlepším spaľovačom tukov. Obsahujú kyselinu citrónovú, ktorá pomáha rozdeliť tuk a pektín, ktorý zrýchľuje metabolizmus.

Vhodné je na ráno si pripraviť limonádu použitím jedného pohára vody s citrónovou šťavou z jedného citróna. Limonádu vypite v priebehu dopoludnia.

Nechce sa vám zdĺhavo šúpať citrusy? Pripravte si z nich výživnú šťavu. Na pohár tejto vitamínovej bomby potrebujete dva pomaranče a jeden grep. Ak do čerstvo vytlačenej šťavy primiešate aj trochu dužiny, uvidíte, že vás nielen osvieži, ale aj zasýti.

Citrusové plody a džús. V akejkoľvek forme, či už celé čerstvé, mrazené, nakladané alebo v podobe džúsu prekonávajú citrusové plody (pomaranče, grapefruity, mandarínky) iné typy ovocia v obsahu vitamínu C a draslíka. Pokiaľ nemáme dostatok trpezlivosti lúpať citrusy, pite ich džús. Celé plody majú síce trochu vyššiu nutričnú hodnotu, ale ak stojíte pred voľbou či ľahko získať (a vypiť) pohár 100% džúsu, alebo nemať nič, džús úplne postačí. Denná potreba vitamínu C činí 60 mg a zaistí ju 200 ml pomarančového džúsu. Okrem vitamínu C tým prijímame aj dávku draslíka a naviac kyselinu listovú a vitamín B, ktorý je potrebný pre tvorbu telesných bielkovín a červených krviniek.

Pomarančový džús často obsahuje menej energie a viac živín než väčšina ostatných džúsov (napríklad ríbezľový, jablčný alebo grapefruitový). 

Ako pomáha nášmu organizmu konzumácia citrónu.

§         vitamín C chráni organizmus pred pôsobením škodlivých látok, urýchľuje hojenie, povzbudzuje imunitný systém

§         potieranie ďasien citrónovou šťavou pomáha zastaviť krvácanie a spevniť ďasná

§         potieranie nechtov kúskom citrónu pomáha pri záderoch, lámaní nechtov, bielych škvrnách na nechtoch (nedostatok vápnika a zinku)

§         citrónovou šťavou potierame uštipnutia hmyzom, včelou, pri svrbení

§         vonkajšie použitie citrónovej šťavy pomáha pri akné, oparoch, lupinách vo vlasoch, bradaviciach, pigmentáciách

§         vtieranie citrónovej šťavy do pokožky hlavy pomáha pri infekcii kože a vypadávaní vlasov

§         citrónová šťava odstraňuje usadené soli z organizmu, pri dne a kĺbových ťažkostiach sa odporúča každodenné pitie zriedenej citrónovej šťavy a potieranie kostných výrastkov

§         citróny obsahujú éterické oleje, ktoré pomáhajú rozpúšťať žlčové kamene, majú antibakteriálne účinky a znižujú horúčku

§         pitie citrónovej šťavy a jej pridávanie do rôznych šalátov prečisťuje pečeň a ľadviny

§         éterický citrónový olej pôsobí proti bolesti hlavy, vyjasňuje myšlienky, priaznivo pôsobí na pleť, má bielacie účinky, zmierňuje kŕče a pôsobí protiparazitne pri črevných ochoreniach

§         zvláštnou sa môže zdať skutočnosť, že citrónová šťava v organizme pôsobí zásadito a citrón neutralizuje nadmernú produkciu kyseliny soľnej v žalúdku, tým pádom môže byť aj účinným pomocníkom pri pálení záhy

§         pravidelné pitie zriedenej citrónovej šťavy zlepšuje trávenie, stimuluje produkciu žlče, reguluje telesnú váhu, znižuje vysoký krvný tlak, zlepšuje krvný obeh a pôsobí proti trombóze, artérioskleróze

§         Citrón podporuje trávenie a krvný obeh, stimuluje metabolizmus buniek a lymfatický tok. Podporuje detoxikáciu organizmu.

Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru, dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme.

Pomarančová kôra obsahuje viac vitamínu C ako šťava. Preto ju nevyhadzujeme, ale strúhame do omáčok, cesta, krémov a pod. Pomarančovú kôru konzervujeme v cukre. Namočíme ju na tri dni do chladnej vody, ktorú denne meníme. Potom ju nakrájame na menšie kúsky a uvaríme domäkka v mierne osolenej vode. V 120 ml vody rozpustíme 300 g kryštálového cukru, pridáme asi 300 g kôry a varíme tak dlho, až cukor zhustne. Kôru vyberáme postupne, ihneď obalíme v hrubom kryštálovom cukre a sušíme na plochej mise. Pomarančovú kôru uchovávame nastrúhanú v soli alebo v cukre v dobre uzavretom pohári.

Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a dáme do chladničky. Nakrájané citróny uchovávame posypané cukrom a uložené do pohára, ktorý previažeme. Pridávame ich do čaju. Citrón nerozrežeme celý, ak potrebujeme len niekoľko kvapiek šťavy. Potom nevysychá a vydrží niekoľko dní. V predaji sú i vložky z plastickej látky, ktoré do citróna zapichujeme. Šťava vyteká rúrkou, ktorú môžeme uzatvoriť zátkou. Citrón dobre pustí šťavu, keď ho tlakom ruky povaľkáme na stole, alebo ho pred rozkrojením ponoríme na chvíľu do horúcej vody. Citrónom umývame ruky znečistené ovocím. Citrónovú šťavu na malinovky v lete uchovávame v škatuľkách z plastických látok na výrobu ľadu. Šťavu vylisujeme, precedíme a nalejeme do dielikov. Potom guľôčky alebo kocky zmrznutej šťavy pridáme do vody s cukrom. Rozmrazenú šťavu môžeme pridávať do omáčok, krémov a pod. Citrónovú kôru používame len v malom množstve na ochutenie pokrmov. Rozhodne nie je vhodná na výrobu malinoviek, aj keď ju dobre ošetríme proti plesniam a zbavíme konzervačnej látky. Má vysoký obsah silíc, ktoré môžu podráždiť zažívacie ústrojenstvo, obličky a močové cesty. Nastrúhanú citrónovú kôru uchovávame so soľou alebo s cukrom. Slanú dávame do omáčky, sladkú do múčnikov a krémov. Pohárik s kôrou dobre previažeme a uložíme v chlade. Pred konzervovaním musíme zistiť, či kôra nezapácha a či nebola ošetrená difenylom proti plesniveniu. Takúto kôru nepoužívame.

Citróny pri častom používaní môžu odvápňovať zubnú sklovinu. Preto je vždy výhodnejšie citrónovú šťavu riediť vodou alebo čajom. Zriedená kyselina nepôsobí priamo na zubnú sklovinu a dôležitý vitamín C zostáva zachovaný. Citróny uchovávame aj vo fľaši. Vyberieme pekné tuhé plody bez plesne a úplne vyfarbené. Každý zabalíme do papierového obrúska, uložíme do väčších pohárov, ktoré prikryjeme tanierom alebo miskou a obrátime. Tak k plodom vniká len trochu vzduchu. Uložíme ich na chladnom a suchom mieste.

Ako sa z citrónov získa čo najviac šťavy. Ak ich vložíme na 15 minút do horúcej vody, vytlačíme z nich takmer dvojnásobné množstvo šťavy. V tomto prípade citróny nesmú byť chemicky ošetrené, lebo konzervačné látky preniknú až do plodu!

Ako sa dajú pomaranče a citróny ľahko vytláčať. Plod pevne pritlačíme dlaňou a gúľame po stole. Potom sa z neho ľahšie vytlačí šťava a bude jej viac.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist