Ako schudnúť Čo chýba v strave, keď nechudnete.

20.05.2015 14:35

Postavenie bielkovín pri chudnutí je nezastupiteľné. Bielkoviny majú dlhodobú sýtiacu schopnosť a mali by tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu aj pri chudnutí.

Keď máte často tendenciu prejedať sa, mali by ste účelovo zvýšiť množstvo bielkovín v jedle.

Pri  nedostatku bielkovín v strave dochádza k zníženiu bazálneho metabolizmu, telo začína spaľovať zjedené kalórie stále menej a menej.

Každý, kto pribral na váhe, obvykle sa dopustil jednej zo základných stravovacích chýb, jedol málo bielkovín v podobe mliečnych výrobkov, mäsa, mlieka a strukovín.

Ak sa prejedáte potravinami s vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom bielkovín, dodáte organizmu viac neželaného tuku na úkor bielkovín, automaticky strácate svalovú hmotu, hlavného aktívneho spaľovača kalórií.

Ku spaľovaniu kalórií dochádza vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve bielkovinu. Pokiaľ máte v strave málo bielkovín, ideálnu postavu nedosiahnete. Začnete váhovo uberať nielen na tukoch, ale aj na svalstve a keď nebodaj pridáte do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov pravidelný dostatok energie.

Ak chcete schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujete telu dodávať bielkoviny - proteín. Prejedanie sa a časté nekontrolované jedenie je jednou zo základných príčin nadváhy.

Pri chudnutí, by ste nemali len počítať kalórie, ale mali by ste začať svoju stravu vylepšovať potravinami s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom tukov. Bielkoviny vás dokážu zasýtiť a pomôžu vám znižovať potrebu ďalšieho jedla.   
Aj keď mäso obsahuje vysoké množstvo bielkovín, je nutné zvážiť, koľko zlých tukov v podobe nasýtených mastných kyselín je ňom. Jedna porcia steaku môže obsahovať až 75% z nasýtených tukov za deň. Tu je niekoľko dobrých príkladov potravín s nízkym obsahom tuku a vhodným množstvom bielkovín v 110 gramoch: tuniak (33 g), pečené kura (32 g), steak (31 g), sójové bôby (21 g) a šošovica (17 g).

Dostatok bielkovín v strave pomáha regulovať hlad, čo podstatne uľahčuje vaše chudnutie. Svalstvo, ktorého základným zdrojom rastu a správneho fungovania sú bielkoviny, spaľuje kalórie aj počas spánku. Nesprávne vyživovanie tela a teda aj svalstva sa výrazne podieľa na ukladaní skonzumovaných kalórií do podkožných tukových zásob.

Schudnúť rýchlo aj 5 kg za týždeň sa dá. Takéto rýchle chudnutie je však postavené na drastickom obmedzení stravy. Vo svojom jedálnom lístku na chudnutie takto výrazne obmedzíte aj bielkoviny. Dopúšťate sa však kardinálnej chyby. Možno vás prekvapí, že práve bielkoviny, ktorým sa pri niektorých nevhodných diétach na chudnutie vyhýbate kvôli chudnutiu, vám výrazne zhoršia podmienky na chudnutie. Pri výraznom obmedzení, či dokonca vylúčení bielkovín zo stravy sa dopracujte k tomu, že po krátkom čase začnete dokonca priberať. 
Naše telo využíva bielkoviny na vytvorenie a obnovu svalstva a opravu tkanív. Bielkoviny sú dôležitým stavebným kameňom svalov a kostí. Väčšina ľudí nevie, či stravou dodávajú do tela dostatočnú dennú dávku bielkovín. Denná dávka bielkovín pri chudnutí by určite mala byť 1 g na 1 kg svojej hmotnosti.

Množstvo bielkovín, ktoré by ste mali denne pri chudnutí zjesť, sa líši podľa veku aj podľa toho, či športuje, chudnete, alebo sa stravujete v záujme udržať si váhu.

Pri chudnutí príjem bielkovín v strave zvyšujeme v snahe čo najviac zlepšiť stav svalovej hmoty. Aj pri aktívnom športovaní počas chudnutia by mal byť príjem bielkovín vyšší.

Nie je vhodné preháňať denný príjem bielkovín. Nadbytočné bielkoviny sa v tele využiť nedajú a ukladajú sa vo forme tuku. Ak je bielkovín v strave priveľa, telo ich musí zbytočne veľa spracovať a to predstavuje zbytočnú záťaž, hlavne na ľadviny a pečeň.

Pri chudnutí a voľbe koľko bielkovín potrebujete denne skonzumovať je dôležitý Váš Proteín Faktor.  Proteín faktor je množstvo proteínu - bielkovín v gramoch, ktoré Vaše telo denne potrebuje. Proteín pomáha budovať Vašu čistú svalovú hmotu.

Dôležité je, aby ste si uvedomili, že každý kilogram svalovej hmoty spaľuje denne až 30 kalórií za deň, zatiaľ čo rovnaká hmotnosť tuku spaľuje minimum - približne 3-4 kalórie za deň.

Čím viacej svalstva máte, tým je vyššia Vaša metabolická miera a tým rýchlejšie spálite nadbytočné kilá.

Schudnúť dokážete aj pri rozumnej a vhodnej konzumácii bielkovín z mäsa a mäsových výrobkov. Najvhodnejšie mäso (bielkoviny) pri chudnutí je mäso morčacie, kuracie, teľacie, chudé hovädzie mäso, mäso z diviny, králika  a samozrejme ryby (hlavne tuniak a losos).

Pri prípravkoch z mäsa si vyberajte kvalitnú šunku s vysokým podielom mäsa.

Lacnejšie mäsové výrobky obsahujú zvýšené množstvo tuku a pridanej múky.

Pred prípravou mäsa odstráňte z neho viditeľný tuk - kalórie.

Pri príprave jedál z kuraciny nezabudnite z nej odstrániť kožu. V žiadnom prípade nejedzte lacnejšie druhy prerasteného mäsa, hlavne bôčik a slaninu.

POZOR! Na schudnutie nestačí prečítať si zopár článkov.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist