Ako schudnúť Čo robiť aby ste NENAPUCHLI ako MUFFINY.

25.03.2015 05:45

Schudnúť navždy nie je jednoduché, vyžaduje si to dlhodobú zmenu stravovacieho režimu. Samozrejme by ste sa mali vyhnúť chybným diétnym postupom.  

Ako by ste sa mali pustiť do chudnutia, aby ste chudli už posledný krát.

Predtým ako začnete chudnúť,  urobte si zoznam dôvodov, prečo by ste mali schudnúť. Mali by to byť dôvody, ktoré vás naozaj presvedčia, že schudnúť je to najlepšie, čo  môžete pre seba urobiť. Vytvorte si plán, kde si poznačíte, kedy začnete, kedy skončíte a koľko kilogramov chcete za dané obdobie schudnúť.

Stanovte si rozumné ciele chudnutia. Skúste si dať za cieľ schudnúť len 5 až 6 kíl za mesiac, ale natrvalo.  Ak potrebujete schudnúť veľké množstvo kilogramov, rozvrhnite si ich do viacerých mesiacov.

Zdravé chudnutie je chudnutie, ktoré organizmus neodmieta. Tajomstvom rýchleho spaľovania tukových zásob je každodenný pohyb a 5 menších porcií jedla denne. Kľúčom k úspešnému a trvácnemu schudnutiu je zdravé a pomalé chudnutie. Ak začnete ešte dnes pozitívne meniť svoje stravovacie návyky, podarí sa vám schudnúť bez utrpenia a prehnaného snaženia. Na to, aby ste začali chudnúť, nepotrebujete držať nízkokalorickú diétu alebo počítať kalórie. Jednoduchým obmedzením cukru, kontrolovaním množstva jedla, ktoré zjete a dodržiavaním času, kedy jete sa vám podarí schudnúť natrvalo. 

Ako začať chudnúť, čomu sa vyhnúť, čo nejesť.

-         Namiesto croissantov alebo bieleho a sladkého pečiva raňajkujte celozrnné rožky, čierny chlieb, celozrnné cereálie s medom alebo ovocím.

-         Biely cukor vymeňte za trstinový (hnedý). Trstinový cukor je zdravší ako biely rafinovaný cukor, pretože obsahuje menej kalórií, v tele sa prirodzene rozkladá a je pre telo prínosom pre jeho prirodzený obsah horčíka, železa, fosforu, vápnika, selénu a vápnika.

-         Všetky sladené nápoje a alkoholické nápoje nahraďte čistými minerálkami, vodou a čajmi. Alkoholický drink alebo sladenú vodu si dajte maximálne raz do týždňa.

-         Povedzte nie všetkým druhom sladkostí. Chuť na sladké sa dá zredukovať pravidelnou konzumáciou ovocia po každom jedle a z času na čas aj jogurtom.

-         Vymeňte všetky plnotučné produkty za ich menejtučné verzie. Zaraďte do jedálnička aj sójové produkty. Sója znižuje hladinu zlého cholesterolu a obsahuje látku lecitín, o ktorej sa zistilo, že podporuje odbúravanie tukov z tela, čím pomáha pri znižovaní váhy.

Len umiernená, nie drastická diéta je zdravá a prináša chudnutie. 
Keď sa postavíme na váhu a ručička stúpa, prvé čo nás napadne je – nejesť. Chyba! Už grécky filozof Platón varoval pred chudnutím pomocou hladovky. Obhajoval umiernenosť, ktorá je jedinou zárukou úspechu. Z hladovkovej diéty obvykle vyjdete ešte s niekoľkými kilogramami naviac.
Nežijete pre jedlo, jete preto aby ste žili.
Hoci sú lahodné pochúťky pre mnohých z nás jedným z najväčších potešení, nepodriaďujte im celý život. Pokúste sa preprogramovať tak, aby jedlo nebolo stredobodom vašich myšlienok. Ak vás prenasleduje stres, neriešte ho pomocou šľahačkových zákuskov či slaných orieškov. Radšej sa poprechádzajte na čerstvom vzduchu.
Vyhýbajte sa nebezpečným potravinovým kalorickým zónam.
Najväčším nepriateľom chudnutia sú chladničky a obchody s potravinami. Snažte sa mať doma len také jedlá, ktoré sa hodia do vášho diétneho programu.  Nemučte sa v cukrárni, seďte radšej v kaviarni. Nenakupujte s prázdnym žalúdkom. Hlad vás donúti dať do košíka mnoho zbytočností.
Počas dňa jedzte každé 3-4 hodiny.
Jednou z najčastejších chýb, ktorých sa pri diéte ľudia dopúšťajú je, že jedia raz denne. Pri takomto systéme stravovania určite neschudnete rýchlejšie. Ako si treba jedlo rozložiť? Ideálne je päť menších chodov namiesto jedného či dvoch väčších. Nevynechajte ani jedno. Najlepšou formou, ako si zabezpečiť 5 jedál denne je nevynechať raňajky. Pred obedom si dajte niečo ľahké, obedujte vždy zeleninový šalát, polievku a teplé jedlo. Polievku preto, lebo veľmi rýchlo dodá žalúdku pocit nasýtenia a druhé jedlo si dokážete viac vychutnať. Nezabudnite ani na olovrant a potom si uvedomíte, že večer už taký hlad a chuť mať nebudete a zjete oveľa menej, ako doteraz.

na začiatku chudnutia si pravdivo píšte kalorický denník. 
Ak si neviete ustrážiť príjem kalórií a zdá sa vám, že aj keď jete málo, hmotnosť stúpa, píšte si aspoň na krátky čas kalorický denník. Každý večer na papieri zosumarizujte, čo všetko  ste mali cez deň na tanieri. Až po spočítaní zistíte, že kalórií bolo viac ako dosť. S denníkom môžete navštíviť aj odborníka, ktorý  vám presne povie, kde robíte chybu.
Zjedené kalórie treba spáliť. 
Stratiť hmotnosť neznamená drasticky znížiť príjem kalórií, ale naučiť sa aj prijatú energiu spáliť. Kalorické číslo sa najlepšie upravuje pravidelnou fyzickou aktivitou. Záleží len na vás, akú formu pohybu si zvolíte. Samozrejme, najlepší je pobyt na čerstvom vzduchu. Pravidelný pohyb však neprospieva len hmotnosti, ale podporuje aj dobrú náladu.

Zaplňte si žalúdok ovocím a zeleninou, zjete menej jedla, zaženiete hlad. 
Mnohí sa domnievajú,  že synonymom k diétam je odopieranie a hladovanie. Výskumy však ukázali, že sa dá chudnúť a zároveň aj jesť, treba si len vedieť vybrať správne potraviny. Využívajte napríklad ovocie a zeleninu bohatú na vodu. Takéto potraviny vám ľahko zaplnia žalúdok, zaženú hlad a pritom príjem kalórií bude minimálny. Ovocie a zelenina zásobuje  telo dostatkom vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny. Udržiava ho zdravé a schopné bojovať proti rôznym kardiovaskulárnym chorobám a tráviacim ťažkostiam. Ku každej porcii jedla zjedzte malý tanier zeleniny. Budete sa cítiť dostatočne sýty, pričom zelenina neobsahuje takmer žiadne kalórie. Rovnako ideálne je zjesť jeden kus ovocia na desiatu a jeden kus na olovrant.

Nevynechávajte bielkoviny, zasýtia vás. 

Zabudnite na to, že zeleninovým šalátom nahradíte normálne jedlo. Už o hodinu budete opäť hladný. Pamätajte si, že ľahšie sa vám bude dariť nemyslieť na jedlo, ak nebudete hladní. Bielkoviny sú nevyhnutnou stavebnou zložkou organizmu a pomáhajú účinne spaľovať tuky. Okrem toho dokážu telo zasýtiť na dlhší čas bez toho, aby ho zásobovali prehnaným množstvom tuku a cukru. Preto si do každého šalátu pridajte tuniak, kuracie alebo morčacie mäso, vajíčko, biely jogurt a nízkotučný syr.

Veľké porcie vymeňte za malé porcie. 

Jedna z príčin, prečo vám rastie váha alebo sa vám nedarí schudnúť, je aj veľkosť porcie. Riešením toho, aby ste nemuseli žiť na jednom jablku alebo tukožrútskych polievkach, je jesť malé porcie. Aby ste to neprehnali s porciami, jedlo si nakladajte na malé taniere. V skutočnosti sa na malé taniere zmestí presne toľko jedla, koľko by mala obsahovať jedna porcia. Zároveň sa vám bude zdať malý tanier plnší. Následne zjete menej bez toho, aby ste si to uvedomili. Nevýhodou veľkých tanierov je, že sa nám zdajú stále prázdne a máme tendenciu nakladať jedlo až po okraj.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist