Ako schudnúť Čo robiť počas dňa, aby ste VEČER a v NOCI NEMLSALI.

14.08.2016 03:33

Večerné a nočné nevhodné stravovanie, mlsanie a nekontrolované vyjedanie chladničky je častou príčinou nadváhy. Nejeden z nás takto dokáže zjesť v noci viac ako počas dňa.

Vynechávanie jedál počas dňa a nevhodná večera vo vás vyvolávajú chúťky na vysokokalorické jedlá, vaše telo si po dennom stravovacom nedostatku potrebuje dobiť energiu a získať tak prepotrebné živiny.

Práve počas večerného oddychu mnohí z nás zjedia viac ako polovicu z celodenného príjmu kalórií. V noci by ste nemali vyprázdňovať chladničku, organizmus má oddychovať a nemal by byť zaťažený spracovávaním nadmerného príjmu stravy. 

Príčiny večerného a nočného prejedania a nekontrolovaného priberania.

  • Najčastejším dôvodom je, že počas dňa často vynechávate jedlo.
    Ak sa cez deň pravidelne, vhodne a dosýta nenajete, vaše telo sa bude búriť od hladu, až vás nakoniec dotlačí pred chladničku, keď už budú všetci spať. Myslíte si, že vynechaním raňajok ušetríte čas? Zabudnete na obed, pretože ste príliš zaneprázdnení? Nesmiete dopustiť, aby ste boli počas dňa vyhladovaní. Váš príjem stravy by mal byť rovnomerne rozložený počas celého dňa. Uistite sa, že zjete dostatok bielkovín, tukov a sacharidov v každom jedle.
  • Nezvládnutý stres, emócie a hnev nutkajú k potrebe večer sa dobre najesť.
    Všetky emócie v nás môžu vyvolať impulz k jedeniu. Nižšia pravdepodobnosť stresu znamená aj menej potrebného jedla z chladničky. Nehľadajte útechu vždy len v jedle. Zacvičte si, vydajte zo seba negatívnu energiu. Ak začnete pravidelne odpočívať a relaxovať inak, napríklad tým, že pôjdete na prechádzku, za kamarátmi, potom sa naučíte riešiť vaše obavy ešte predtým, než začnete nekontrolovane jesť.
  • Zobkanie počas sledovanie televízie je obyčajný zlozvyk.
    Niekedy je to len otázka toho, zamestnať si prsty, zatiaľ čo ležíte na pohovke. Držte v rukách radšej časopis, krížovky, alebo si píšte zoznam na zajtra, čo budete robiť. Jedná sa o dvojité víťazstvo, vyhnete sa prejedaniu a dáte si do poriadku vaše nedokončené záležitosti.
  • Zaháňanie nudy jedlom.
    Potraviny by mali byť palivom, nemajú nám vypĺňať čas. Keď máte nejaké minúty počas dňa voľné, posúďte, či skutočne máte hlad, než sa vydáte do kuchyne. Naučte sa rozpoznať signály svojho tela.

Potraviny, ktoré vás zbavia pocitu hladu a potreby nadmerného prejedania.

  • Zdravá strava znamená jesť potraviny, ktoré vám urýchlia metabolizmus a trávenie, pričom vedľajší efekt je rýchly pocit plného žalúdka.  
  • Orechy obsahujú len zdravé tuky, ktoré vám pomôžu udržať si nízku hladinu cholesterolu. Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny. Tým, že sa trávia pomaly, zostávajú v žalúdku omnoho dlhšie ako iné sacharidy. 1/4 šálky napríklad mandlí, obsahuje štyri gramy vlákniny.
  • Mäta. Vôňa mäty je nielen upokojujúca, ale tiež účinne potláča chuť do jedla. Skúste si kúpiť sviečky s vôňou mäty, alebo piť mätový čaj, ak sa snažíte znížiť prejedanie.   
  • Ocot môže pomôcť oddialiť pocit hladu tým, že spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, ale tiež znižuje glykemický index potravín. Pomôže vám cítiť sa plnšie tým, že spomaľuje uvoľňovanie glukózy do krvného obehu. Začleňte preto do jedla viac octu, využite jeho výhody, napríklad v šaláte.
  • Korenie. Korenené jedlá vám môžu počas dňa pomôcť udržať si pocit plnosti dlhšie, rovnako ako zlepšiť metabolizmus. Nedávna štúdia napríklad zistila, že ľudia jedli o 60 kalórií menej, keď si do jedla pridali napríklad papriku alebo si jedlo okorenili.
  • Voda. Niekedy môžete túžbu po jedle zahnať a potlačiť iba pohárom vody, ešte vás k tomu dobre zhydratuje. Piť vodu pred konzumáciou hlavného jedla je dobré praktizovať pravidelne. Rovnako aj dať si na desiatu pred obedom ovocie a zeleninu, ktoré majú vysoký obsah vody, napr. jablká. Tie sú dobrým zdrojom vlákniny. Majú rovnaký účinok na telo ako voda.

Jedlá a potraviny,  ktoré by ste pred večerným oddychom a spánkom nemali jesť.

  • Kofeín  nie je práve ideálnou látkou pre dobrý spánok. Väčšinou sa nám kofeín spája s kávou. Pravdou je, že sa skrýva aj v rôznych „kolových“ nápojoch, energetických drinkoch či v čokoláde. Takže, ak nechcete trpieť nespavosťou, radšej si tieto potraviny doprajte niekoľko hodín pred spaním.
  • Veľké porcie jedál. Bohatá večera neraz znamená aj pokazený spánok. Ak sa poriadne napráskate pri večeri, v posteli sa vám to vypomstí. Jedlo v žalúdku vás bude nepríjemne ťažiť a je dosť možné, že toho veľa nenaspíte. Po veľkej večeri sa tiež budete ráno cítiť nedostatočne oddýchnutí, pretože telo muselo spotrebúvať energiu na trávenie jedla a nemohlo sa sústrediť na dobíjanie telesnej vitality.
  • Korenisté jedlá. Ani korenisté jedlá nie sú práve vhodnou večerou pre dobrý spánok. Korenisté pokrmy môžu zapríčiniť búšenie srdca, dráždiť žalúdok a spôsobiť pálenie záhy, čo určite nie sú dobré predpoklady pre kvalitný nočný odpočinok.
  • Sladkosti a jedlá s vysokým obsahom cukru.  Sladkosti by pre vás večer mali byť neprijateľné. Nielenže sa energia z nich nestihne spáliť a postarajú sa o nejaké to kilo navyše, ale vám tiež narušia spánok. Takéto jedlá zvyšujú hladinu cukru v krvi a dodávajú nám energiu – doslova nás nakopnú k ďalšej činnosti. A po tom večer určite netúžime. Sladkosti, koláčiky, kolové nápoje, sušienky a iné dobrôtky s veľkým obsahom cukru si tiež pripíšte na zoznam jedál, ktoré sa večer jesť nemajú.
  • Jedlá, ktoré nafukujú. Ak sa nechcete v spánku budiť na nepríjemné tlaky v črevách, zabudnite aj na konzumáciu „nafukovacích“ jedál. Patria k nim najmä strukoviny, ale tiež cibuľa, kapusta, karfiol či kel.
  • Pozor si dajte na nadmerné večerné pitie. Žiaden z nás určite netúži po spánku prerušovanom niekoľkými nočnými návštevami WC. Preto pozor na to, koľko toho večer vypijete. Snažte sa svoj pitný režim rozložiť rovnomerne počas celého dňa a aspoň hodinu pred spaním nepite.
  • Okrem výberu správnych jedál je pre kvalitný spánok dôležité aj nejesť krátko pred odchodom do postele. Niektorí odborníci odporúčajú naposledy sa najesť tri hodiny pred spaním, no nie každý zvláda ísť spať s celkom prázdnym žalúdkom. Tu pomôže zjesť nejakú drobnosť, ktorá žalúdok nezaťaží, ale zaženie pocit hladu.

Naučíte sa jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist