Ako schudnúť Dajte si POZOR na prílišné SOLENIE JEDÁL pri chudnutí.

08.04.2015 15:51

Najnebezpečnejšou kombináciou pre priberanie je kombinácia soli a tuku. Údená slanina, údené klobásy, slané tyčinky, zemiakové lupienky, krekry, syry (čím mastnejšie, tým horšie), pomazánky, to je priam kladivo na vašu postavu.

Také množstvo soli, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje, získate aj zo stravy, ktorá vôbec nie je dosolená. Napríklad bežne predávaný chlieb  obsahuje dosť veľa soli – krajec môže podľa druhu chleba obsahovať aj vyše pol gramu soli. Ľudia si ho bežne ešte aj posypú jednou štipkou soli. Jedna štipka, to je asi pol gramu. Teda po zjedení krajca chleba ste prijali gram soli.

Jedlá nedosoľujte, či chudnete, alebo nie, odporúča sa soľ nepoužívať, alebo jesť ju len minimálne.

Minimálny denný príjem soli sú tri gramy, no to už znamená nie práve chutnú diétu. Preto sa zhruba 5 gramov soli  považuje za optimum a denný limit soli v strave.

Väčšina z nás si neuvedomuje, že denne skonzumujeme v strave a prisáľaním jedál niekedy takmer desaťnásobok odporúčaného množstva soli. Na rozdiel od kalorických tukov i cukrov je  riziko, že prijmete v strave nedostatok soli naozaj minimálne.

Používanie soli v nadbytočnom množstve neprospieva vášmu zdraviu a výrazne sťažuje proces chudnutia.

Nahromadenie solí v organizme je jednou z hlavných príčin celulitídy, pretože prítomnosť solí výrazne deštruuje tkanivo v blízkosti usadenín soli.

Soľ sa pri presoľovaní v tele hromadí, udrie naraz a neočakávane, zato však poriadne. Vysoký krvný tlak a riziko infarktu si s presolenými jedlami doslova pestujete. 

Na zdravé fungovanie organizmu potrebujete zhruba 3 g soli denne. Limitom je 5 g.

Slané jedlá a potraviny sú pre naše chuťové bunky väčšinou lákavé a tak zvádzajú, aby ste ich zjedli viac.

Soľ v primeranom množstve je pre človeka nepostrádateľná. V neveľkom množstve sa nachádza prakticky vo všetkých potravinách.

Nadmerné množstvo solí v tele hlavne žien je príčinou, že nemôžu schudnúť,  jednoducho ich telo vo veľkej miere vďaka prítomností solí zadržuje vodu.

V mnohých minerálkach je veľmi vysoký obsah sodíka, preto aj pri pití tekutín by ste mali dávať pozor, či nepijete presolenú minerálku, ako napr. Fatra

Už dlhodobo ľudia našej doby na rozdiel od našich predkov jedlá presáľajú, čo sa vypomstilo na zdravotnom stave i postavách súčasnej populácie.

Telo človeka je nastavené na optimálnu spotrebu soli.

Presáľaním jedál sa u človeka vyvinie stravovací zlozvyk, tak ako sa to stáva so sladkosťami a inými potravinami. Väčšinou až neskoro zistíte, že stále prisáľate a zvyšujete dávku  soli na tanieri. Postupne prichádzajú zdravotné problémy, musíte sa soli vzdať buď úplne, alebo čiastočne. Od zlozvyku presáľania sa dá odvyknúť, ale zo začiatku je to bolestivé. Bez soli nám jedlo zo začiatku nechutí.

Príjem soli v strave nie je ľahké sledovať, pretože chuťová slanosť je ako ukazovateľ dosť nevierohodná. Musíte čítať etikety výrobkov, hlavne informácie o obsahu sodíka. Neváhajte, za krátku dobu zistíte, koľko soli obsahujú vaše obľúbené potraviny.

Veľké množstvo soli v strave zaťažuje obličky a časom môže viesť až ku vzniku vysokého krvného tlaku. Nadmerné solenie je zvyčajne z detstva vypestovaným zlozvykom. Správne stravovacie návyky by sa mali pestovať už od ranného detstva, deti by sme nemali učiť jedávať príliš slané jedlá, dosáľať by sa malo iba mierne. Vhodné je chuť zvýrazňovať bylinkami a koreninami.
Spoločne s tukom sú práve soli príčinou sklerotických zmien na stenách tepien a v žilovom systéme. Cievy sa nielen upchávajú, ale vplyvom solí aj krehnú, strácajú pružnosť a výsledkom je praskanie žíl, čo pociťujú najmä ženy, nakoľko práve ženy majú s ukladaním solí oveľa väčší a častejší problém ako muži. Soli uložené v cievnom systéme spôsobujú tuhnutie, krehnutie a vápenatenie stien tepien. Tým sa zvyšuje krvný tlak a výsledkom môže byť prasknutie tepny a následná mŕtvica.

Soli sa ukladajú aj do mäkkých tkanív a pri ukladaní do podkožia môžu byť príčinou ekzémov. Niekedy sa soli ukladajú priamo v koži – tá stráca kvalitu, je akoby pergamenová, svrbí, je ekzematická.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Soli sa usadzujú aj v mozgu, čo sa prejavuje spomalením myslenia, stratou pamäti, sklerózou, no v spojení s obličkami vplývajú soli aj na stavy úzkosti. Niekedy sa ukladajú aj v oku a spôsobujú šedý zákal, tuhnutie šošovky, zhoršenie zraku.

U starších ľudí môžu byť soli nahromadené v organizme až v neuveriteľnom množstve jeden až dva kilogramy.

Zásadný význam má prítomnosť solí v organizme pri opuchoch a zavodnení – soli totiž na seba viažu vodu. Človek vtedy trpí vodnatými opuchmi a vyzerá ako balón – má opuchnuté vačky pod očami, ruky, členky.

Rady ako dokážete obmedziť denný príjem soli v strave.

§         vyhýbajte sa mäsovým a zeleninovým konzervám, omáčkam a polievkam v prášku,

§         dôkladne si prečítajte informácie o obsahu minerálnych a chemických látok v kúpených výrobkoch, aby ste sa orientovali v množstve soli, sodíka a konzervačných látok,

§         znížte množstvo slaných prípravkov, ako sójová omáčka, polievky v kocke alebo v prášku, cesnaková, cibuľová, zelerová a polievková soľ, kečup, orientálne omáčky, polievkové korenie,

§         používajte veľa čerstvej cibule, cesnak, zeler, mleté sušené korenie bez soli,

§         namiesto údenín jedzte varené alebo pečené mäso,

§         obmedzte spotrebu chipsov, keksov, chrumiek s príchuťou papriky, slaniny, bôčika alebo syra,

§         nikdy nesoľte v priebehu varenia, pečenia, dusenia  alebo smaženia a soľ pridajte do jedla až po jeho príprave, nedávajte na stôl soľničku. 

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist