Ako schudnúť Dajte si pozor na UTAJENÉ KALÓRIE v niektorých jedlách a potravinách.

22.10.2014 00:31

Dajte si pozor na to, v akých potravinách sa nachádzajú vami konzumované kalórie.

Rovnaké množstvo kalórií v rôznych jedlách organizmus využije rôzne, niektoré spáli, niektoré si ukladá do tukových buniek.

Kalórie z rôznych druhov potravín ovplyvňujú organizmus a teda aj chudnutie rôznymi spôsobmi.

Inak organizmus spaľuje kalórie obsiahnuté v tuku, inak kalórie z kuraciny, inak kalórie zo sladkostí a inak kalórie zo zeleniny alebo ovocia.

Pri chudnutí nezačnite otrocky počítať kalórie a prevažovať na gramy každé jedlo. Je to nielen časovo zničujúce, ale často vám to na vaše počudovanie môže zabrániť schudnúť.

Uvedomte si, že na potraviny s vysokým obsahom bielkovín, napríklad v kuracine, potrebuje telo na strávenie - spracovanie takmer dvadsaťkrát toľko energie ako na strávenie tukov v slanine či klobáse.

Keď chcete schudnúť, musíte obmedziť spotrebu zlých tukov, nezabudnite však jesť dobré tuky. Keď chcete schudnúť a odstrániť svoje telesné tuky, musíte namiesto tukov jesť bielkoviny. Pre zdravotne nezávadné chudnutie musíte jesť hlavne rastlinné tuky. Jedálne lístky a recepty na chudnutie bez tukov a bielkovín vám opäť prinesú sklamanie a aj zhoršenie metabolizmu. 

Pri raňajkách bežne využívaný biely rožok alebo chlieb má síce približne rovnaké množstvo kalórií ako celozrnný rožok, ale je ďaleko väčším nepriateľom chudnutia. Príčinou je fakt, že vaše telo na strávenie bieleho rožka potrebuje ďaleko menej energie ako na strávenie celozrnného rožka.

Na spracovanie – strávenie sladkostí vaše telo nepotrebuje takmer žiadnu energiu, nadbytočné kalórie z nich sa ukladajú do tukových zásob.

Principiálne menej kalórií majú potraviny s vysokým obsahom vlákniny.

Pri chudnutí by ste sa mali naučiť konzumovať potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktorý ovplyvňuje rýchlosť vstrebávania kalórií organizmom.

Chudnúť drastickým obmedzením príjmu kalórií je najhorší spôsob ako schudnúť. Takto strácate nielen tuk, ale aj svaly, ktoré sú pri chudnutí dôležité. Svaly sú spaľovačmi energie, čím ich máte menej, tým menej spálite kalórií.

Varenie a všeobecne časovo dlhá tepelná úprava jedál robí jedlo ľahšie stráviteľným, čím sa znižuje energia, ktorú spotrebuje vaše telo na jeho spracovanie. Naučte sa pripravovať jedlo s kratšou tepelnou úpravou.

Hrozbou pre vás sú pri chudnutí jedlá z rýchleho občerstvenia, ktoré si nevyžadujú takmer žiadne kalórie na to, aby ich vaše telo strávilo.

Na ktoré vysokokalorické potraviny, jedlá a pochutiny si dajte pri chudnutí pozor.

Ponuka ako multi celozrnné produkty, sedem druhov obilnín, to všetko môže byť zdravé, ale v skutočnosti múže obsahovať veľa kalórií. Mnoho chlebov označovaných ako viaczrnné sú zvyčajne vyrobené z rafinovaných obilnín, takže vám neprinesú dostatočný nutričný prínos celého zrna. Ako zistíte, či ide o zdravú potravinu? Pozorne si prečítajte nutričné označenie. Ak je prvá v zozname zložiek múka, ide o rafinovaný typ zvyčajne bielej pšeničnej múky, ktorá vám nedodá 100%-nú kvalitu celozrnného pečiva.

Šaláty.
Nepočítajte s tým, že všetko, čo má v ponuke slovo "šalát", musí byť aj zdravé. Pripravené šaláty z tuniaka, kuracie šaláty, šaláty s krevetami sú často len skryté tuky a kalórie z dôvodu vysokého obsahu majonézy. Aj keď veľa záleží na veľkosti dávky a prísad, taký tuniakový sendvič môže obsahovať až 700 kalórií a 40 gramov tuku.

Energetické tyčinky.
Energetické tyčinky sú ideálne pred náročným tréningom. Pozor však. Mnoho tyčiniek je naplnených sirupom s vysokým obsahom fruktózy, kukuricou, pridaným cukrom a nasýtenými tukmi. Navyše, niektoré tyčinky môžu obsahovať viac ako 350 kalórií. Je dobrý nápad ako sa nadopovať zmesou vysoko kvalitných sacharidov a bielkovín pred dlhším tréningom alebo výletom, ale nie do kancelárie, kde celý deň iba sedíte.

Smoothies.
Väčšina z nich sa skladá hlavne z ovocia a nízkotučného mlieka. Ide však o iný problém, o nepomerne veľkú porciu, ktorú si zvykneme pripravovať, alebo nám ju v baroch servírujú v obrovských sklenených pohároch.

Mnohé smoothies sa podávajú v kombinácii s prídavkom cukru, zmrzliny alebo šumienok, čo znamená, že majú vysoko kalorický obsah. Niektoré koktaily môžu obsahovať až 500 kalórií. Smoothies môže byť skvelý spôsob, ako začať deň, nedávajte si ho ale večer pri posedení. Tie vypité kalórie už nespálite a všetko sa vám uloží do tuku.

Potraviny s označením "bez tuku".
Bez tuku neznamená bez kalórií. Len preto, že potraviny neobsahujú žiadny tuk, nemusí ísť o zdravé produkty. Samozrejme, existuje veľa zdravého jedla bez tuku (väčšina ovocia a zeleniny), ale vždy si skontrolujte nutričné označenie pri nákupe balených potravín. Namiesto tuku môžu obsahovať viac sacharidov, sodíka, menej vlákniny a vitamínov.

Rýchle občerstvenie.

Aj pridané tuky z rýchleho občerstvenia spôsobujú tlak na stenách tepien, čo býva hlavným rizikom infarktu. Už dnes majú dve tretiny mladých ľudí aspoň jeden rizikový faktor pre srdcové ochorenie v dôsledku zlej výživy a obezity, vysokej hladiny cholesterolu a nedostatku pohybu.
Nadbytok soli v ponuke rýchleho občerstvenia.
Vysoká hladina soli je bežná v jedlách z rýchleho občerstvenia. Ani jedno jedlo nemá optimálne hodnoty, ktoré sa odporúčajú ako denný limit pre príjem soli, ktorý je od 1500 mg do 2300 mg. Mnoho z ich typických potravín ako hranolky a hamburgery, obsahujú soľ a konzervačné látky, ktoré majú negatívny vplyv na zdravie a sú v obrovskom množstve.
Vyprážané jedlá rýchleho občerstvenia.

Veľa z ponuky rýchleho občerstvenia sú vyprážané jedlá, plné nasýtených tukov a cholesterolu. Rýchle občerstvenie prispieva k vysokej hladine cholesterolu v našej krvi. Táto zmena hladín cholesterolu výrazne zvyšuje riziko pre rad zdravotných problémov, ako je srdcový infarkt alebo zlyhanie srdca. Dokonca aj šaláty v reštauráciách s rýchlym občerstvením môžu mať vysokú hladinu tuku kvôli syrom a kúskom slaniny.

Presládzané jedlá rýchleho občerstvenia. 
Potraviny rýchleho občerstvenia obsahujú aj vysoké hladiny cukru. Cukor sa pridáva do mnohých druhov rýchleho občerstvenia, aby posilnil chute a spokojnosť zákazníka. Vysoké hladiny cukru v potravinách môžu viesť k poškodeniu celkového zdravotného stavu, spôsobujú obezitu a prispievajú k rozvoju ochorenia, ako je diabetes a mŕtvica.
Veľké porcie rýchleho občerstvenia.
Väčšina jedál rýchleho občerstvenia má vysokú kalorickú úroveň aj preto, že ide o veľké porcie. Niektoré jedlá obsahujú viac kalórií na jednu porciu, než to, čo je povolené v zdravom stravovaní a chudnutí za deň.
 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist