Ako schudnúť DIÉTNE LÁKADLÁ bývajú hrozbou pre vašu postavu.

12.08.2014 02:28

Keď sa už dnes rozhodnete schudnúť, už na začiatku na vás čaká veľa rôznych reklamných lákadiel a záludností.

Pre väčšinu ľudí s vyššou nadváhou je prirodzené, že chcú schudnúť čo najrýchlejšie. Internet takéto možnosti ponúka v takmer neobmedzenom počte. V internetových vyhľadávačoch na vás zaútočí množstvo diét, pomocou ktorých môžete schudnúť dokonca aj 14 kíl za 2 týždne. Lákava možnosť zbaviť sa rokmi nadobudnutých kíl len za 2 týždne. V podvedomí nad takouto možnosťou pochybujete, ale často sa dáte zlákať a začnete chudnúť.

Žiadna drastická diéta nie je tou správnou cestou na schudnutie, pretože telo si takéto šoky pamätá a neváha sa v krátkej budúcnosti pomstiť. Ak naozaj chcete schudnúť, musíte chudnúť a postupovať primerane. Je pravda, že vám kilá budú ubúdať pomalšie ako pri hladovkovej diéte, ale myslite na to, že úporne zhodené kilá sa naspäť nevrátia, čo je na strastiplnej ceste za peknou postavou to najdôležitejšie.

Aj bez veľkého diétovania sa dách schudnúť, použite tieto rady.

Ak sa chcete pri chudnutí vyhnúť známemu jojo efektu, žiadne jedlo zo svojho jedálneho lístka nevylúčte okamžite a úplne. Samozrejme, že stravovacie návyky by ste mali zmeniť, ale choďte na to opatrne. Ak ste zvyknutí na denný prísun sladkostí, stanovte si hranicu jednej sladkosti denne. Prázdne kalórie, ktoré vaše telo nepotrebuje (aj keď to môžete pociťovať inak) nahraďte ovocím a zeleninou. Pomaly znižujte aj prísun múčnych jedál - obmedzte ich na rozumnú mieru a z čo najväčšej časti nahraďte celozrnnými podobami.

Rovnako obmedzujte a vymieňajte aj iné potraviny - plnotučné mlieko za nízkotučné, údené syry za prírodné, sladené vody za stopercentné džúsy a minerálky. Do kuchyne si nakúpte výlučne rastlinné oleje a postupne využívajte zdravšie formy varenia. Hlavne k ničomu nepristupujte radikálne, inak sa veľmi rýchlo môže stať, že svoje prísne pravidlá po chvíli zrušíte.  

Prílohy k hlavným jedlám sú obvykle nabité kalóriami, ktoré sa snažíme pri diéte obmedziť, no ich úplné vynechanie sa vám môže zakrátko vypomstiť. Ak by ste totiž praktizovali svoju radikálnu diétu bez akýchkoľvek príloh, ich opätovné zaradenie do jedálnička, by vás rýchlo vrátilo k pôvodnej váhe, prípadne aj prihodilo nejaké kilo navyše. Nič netreba preháňať, a preto pri diéte rátajte aj s prílohami. Stačí ich obmedziť a hlavne upraviť, takto vám pri chudnutí nebudú prekážať.

Prílohy si na tanier nakladajte len trikrát do týždňa, a to iba na obed. Počas večere si prílohy úplne odpustite a celkom ich nahraďte zeleninou. Dobre zvážte aj to, čo vlastne tou vašou prílohou je. Ak sa chcete dostať k štíhlejšej postave, uvedomte si, že hranolky, pečené zemiaky či kysnutá knedľa sú tými najtučnejšími prílohami. K rizikovým patrí aj zemiaková kaša, pretože je pripravená z takmer rozvarených zemiakov a väčšinou sa do nej pridáva aj maslo.

Ak ste si položili otázku, prečo sú takmer rozvarené zemiaky považované za nevhodné, ide o ich glykemický index. Jeho číslo určuje, ako potravina ovplyvní hladinu krvného cukru, čím vyššie číslo, tým nevhodnejšia potravina je. Keďže glykemický index potravín sa výrazne zvyšuje práve tepelnou úpravou, varte prílohy do polomäkka. Zemiaky, cestoviny ani zeleninu príliš nerozvárajte.

Pri chudnutí si vyberajte vhodné prílohy. To, čo by ste si na tanier mali nakladať, je ryža, celozrnné či špaldové cestoviny. Pri ryži je najvhodnejšia príprava v pare a ak chcete staviť na ešte zdravší štýl, vymeňte bielu ryžu za tmavú či hnedú. Snáď netreba pripomínať, že celozrnné ryžové chlebíky sú celkom nevhodné, pretože obsahujú až trojnásobne viac kilojoulov než bežne varená ryža. Zo zemiakov sú najlepšie nové zemiaky a v prípade cestovín tie celozrnné.

Pri nakladaní jedla na tanier je pri chudnutí vhodné zmenšenie naloženej porcie prílohy. Naložte si maximálne 150 gramov prílohy a zvyšok (ak potrebujete) doplňte dusenou či čerstvou zeleninou. Jedlo bude lepšie vyzerať, vy sa viac zasýtite a samozrejme, prijmete podstatne menej kalórií.

Pestré a vizuálne lákavé taniere nabudia vaše zmysly a nútia vás zjesť viacej jedla ako potrebujete. Naše chuťové bunky sú veľmi úzko prepojené s predstavivosťou, a preto sú veľmi ľahko ovplyvniteľné lákavo naservírovaným jedlom. Naša predstavivosť nám totiž našepkáva, že jedlo na pestrom tanieri alebo pri nápaditom prestieraní musí aj výborne chutiť. Preto si počas diétovania nakladajte jedlo na nenápadné malé tanieriky a napríklad také víno si nalejte do úzkeho a vysokého pohára. Z nízkych a širokých pohárov totiž vypijeme až o 30 % nápoja viac.

Pestrofarebné jedlo povzbudzuje k väčšiemu jedeniu.Všimli ste si, že fast foody majú svoje logá a interiéry v jasných, pestrých a výrazných farbách? Takéto farby totiž podporujú chuť do jedla a nútia vás objednať si viac jedla, ako by ste za normálnych okolností zjedli. Preto, ak si budete vyberať farbu do vašej kuchyne, myslite na to, že ak ju vymaľujete napríklad na červeno, oranžovo alebo žlto, sťaží vám to situáciu, ak budete chcieť schudnúť. Nevedome si totiž budete v takejto kuchyni naberať na tanier viac jedla. Modrá, krémová alebo zelenkavá bude do vašej kuchyne určite vhodnejšou farbou, ak chcete v diéte vydržať do konca.

Nevedomé pochutnávanie si pred televízorom je jedným z najväčších rizík chudnutia. Keď sa zameriavate na dej filmu, vôbec nevnímate, že už máte dávno plný žalúdok. Štúdie zistili, že až o takmer 300 kalórií viac prijmeme kvôli tomu, že jete pred televízorom. Na výber máte dve možnosti. Buď si to prísne ustrážite a najete sa pred filmom, alebo si môžete naložiť na malý, nelákavý tanierik zopár kúskov nízkokalorického jedla. Najlepšie bude zopár olív či cherry paradajok.

Oslavy sú spoločenským lákadlom na prejedanie. Pri večery s priateľmi človek zje v priemere až o 35 % jedla viac ako osamote. V slávnostnej atmosfére sme náchylnejší porušiť svoje predsavzatia, a preto si vyhliadnite osobu, o ktorej viete, že je v jedení disciplinovaná a sadnite si k nej. Pomôže vám to pridržiavať sa jej tempa. Vždy nechajte na tanieri malý zvyšok jedla, zabránite tak hostiteľovi, aby vám naložil ďalšiu porciu.

Misa s jedlom na stole priťahuje naše zmysly a žalúdok. Patríte medzi tých, ktorí počas víkendového obedu nechávajú na stole napríklad misu plnú pečených zemiakov či mäsa? Nuž, idete tým sami proti sebe, lebo zjete až o 50 % viac z obeda, ako ste pôvodne zamýšľali. Je to kvôli tomu, že čím menšiu námahu musíte vynaložiť na to, aby ste si na tanier položili ďalšiu porciu, tým viac toho zjete. Preto zvyšok jedla odložte čo najďalej z dosahu, aby nebolo priamym lákadlom.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist