Ako schudnúť Do diéty na chudnutie ZARAĎTE aj VAJCIA.
Vajcia patria k potravinám, ktoré majú v našich jedálnych lístkoch stabilné miesto, keďže obsahujú kvalitné živiny a sú nevyhnutnou zložkou mnohých jedál.
Vajcia sú jedným z najvýživnejších jedál, každý deň môžete zjesť aj jedno vajce.
Keď sú dodržané princípy diétneho režimu (napr. pitný režim, dostatočný prísun ovocia a zeleniny, nahrádzanie nasýtených tukov nenasýtenými), sú vajcia vhodnou potravinou na chudnutie.
Prednosťou vajec je najmä vysoká biologická hodnota bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Majú natoľko ideálne a komplexné zloženie nevyhnutných aminokyselín, že sú vzorom pre posudzovanie biologickej hodnoty všetkých bielkovín.
Jedlá a potraviny s vysokým obsahom bielkovín vo vajciach, vyvolávajú pocit sýtosti. Bielkoviny, nachádzajúce sa vo vajciach dokáže ľudské telo stráviť ľahšie, ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa.
Do diéty na chudnutie by ste mali zaradiť aj konzumáciu vajec.
Vajíčková diéta však nie je vhodná na chudnutie.
Slepačie vajce obsahuje v priemere 66 % vody, 34 % sušiny, zloženej z 12 % bielkovín, 11 % tukov, 1 % cukrov a 10% minerálnych látok a má menej ako 80 kalórií.
Jedzte aj vaječné žĺtka, obsahujú skoro všetky živiny. Nenasýtené tuky v žĺtku navyše spolovice tvoria najužitočnejšie viac nenasýtené, ktoré umožňujú vychytávanie "zlého" cholesterolu z krvi a významne znižujú aj riziko tvorby krvných zrazenín.
Aké sú účinky vajec na organizmus.
- Dôležité je, že bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa.
- Veľkú pozornosť si zaslúži zastúpenie tukov v žĺtku vajíčka, pretože obsahujú väčšie množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín oproti nasýteným, ktoré, ako vieme, hladinu cholesterolu v krvi zvyšujú.
- Dá sa teda povedať, že ak aj jeden vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje 270 mg cholesterolu, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg, zároveň obsahuje aj užitočné látky, ktoré obsah škodlivého cholesterolu v krvi znižujú. Vrátane lecitínu podporujúceho odbúravanie tukov. Lecitín je vo vajíčku zastúpený v omnoho vyššej miere ako v sójových bôboch, z ktorých sa táto mastná látka získava na výrobu doplnkov výživy, pretože sú lacnejšie. Lecitín sa nachádza vo všetkých telesných bunkách vrátane mozgových a nervových. Majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým vďaka zastúpeniu nenasýtených mastných kyselín. Ich pomer k nasýteným mastným kyselinám je zo zdravotného hľadiska priaznivejší ako u mnohých iných živočíšnych tukov.
- Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B.
- Z minerálnych látok obsahujú najmä fosfor, železo a síru, v škrupine sa nachádza vápnik.
- K stále diskutovaným negatívam patrí obsah cholesterolu v žĺtku, ktorý predstavuje rizikový faktor najmä pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
- Odporúčaná denná dávka cholesterolu je 300 mg a jedno slepačie vajce obsahuje 270 mg. Skoro dvojnásobné množstvo sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky, tie však u nás nezvykneme často konzumovať.
Slepačie vajcia majú bielu a hnedú škrupinu. Nie je medzi nimi nijaký rozdiel v kvalite, len vo vzhľade. Farba škrupiny je ovplyvnená typom nosnice. Odporúča sa nakupovať ich len obchodoch a supermarketoch, kde je istota, že prešli veterinárnou kontrolou. Pri kúpe domácich je nemožné overiť si dátum ich znášky i to, či boli po celý čas správne skladované.
VĎAKA VAJCIAM SCHUDNETE
Vajcia zohrávajú tiež kľúčovú rolu v diétach a pri úbytku váhy, nakoľko vedci zistili, že jedno priemerné vajce má menej než 80 kalórii. Vajcia sú dôležité pre zdravie očí, správnu výživu organizmu a kontrolu optimálnej váhy.
Vajíčková diéta je v podstate variáciou Atkinsonovej diéty.
- V tejto diéte jete dve alebo viac vajíčok na raňajky spoločne s grapefruitom, s nízkosacharidovou zeleninou alebo chudými bielkovinami. Obed a večera obsahuje buď ďalšiu porciu vajec, alebo menšie množstvo chudých bielkovín, ako sú ryby alebo kurča.
- Šaláty a zelenina s nízkym obsahom sacharidov sa neobmedzujú, avšak ovocie sa obmedzuje na jeden až dva kusy za deň.
- Ostatné sacharidové potraviny, ako sú chlieb, cestoviny a zemiaky, sú prísne obmedzené.
- Klady vajíčkovej diéty:
- vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov vajíčkovej diéty, prispejete k zníženiu chuti do jedla
- vysokoproteínová diéta zvyšuje rýchlosť spaľovania kalórií,
- vajcia sú dobrým zdrojom bielkovín a vitamínov
- Zápory vajíčkovej diéty :
- nie je zdravá a vyvážená
- eliminuje sa pri nej mnoho potravín a zeleniny
- nedostatok sacharidov spôsobí, že nemusíte mať dostatok energie na fyzickú aktivitu
- mnoho ľudí pociťuje únavu a nevoľnosť v prvých dňoch držania diéty, keď sa telo adaptuje na znížený príjem sacharidov
- veľa vajec môže spôsobiť zápchu, nadúvanie a zápach z úst
- nie je vhodná na zdravú redukciu hmotnosti
- je veľmi pravdepodobné, že sa po skončení diéty dostaví jo-jo efekt.
- Samozrejme jesť iba vajcia nie je zdravý spôsob ako schudnúť a extrémna verzia tejto diéty je veľmi nebezpečná pre zdravie. Pri tejto diéte môže nastať nielen nutričný deficit, ale aj vážne narušenie zdravia.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)