Ako schudnúť HORÚČAVY a CHUDNUTIE.

25.07.2015 07:23

V lete sa u mnohých začína obdobie skúšania rôznych super rýchlych diét na chudnutie, ktoré však v konečnom dôsledku vedia narobiť viac škody ako úžitku.

Pri chudnutí v lete si musíte dávať maximálny pozor na dodržiavanie dostačujúceho pitného režimu.

Pri vysokej teplote dochádza k zvýšenému vyparovaniu vody aj z našeho tela. Vysoké teploty netreba podceňovať.

V bežných podmienkach stráca naše telo asi 1,8 – 2,6 litra tekutín denne, a to močom, dýchaním a potením. Najdôležitejšie je preto dodať telu dosť tekutín.

Zaručené diéty aj v lete fungujú iba dočasne, po ich skončení často nastupuje jo-jo efekt a všetky stratené kilá sa vrátia späť aj s bonusom ďalších naviac kíl, a čo je rozhodujúce aj s rizikom veľkých zdravotných problémov, často až kolapsu.

Dôležité pri letnom režime chudnutia je, že nízko energetická strava musí byť pestrá, nutrične vyvážená a nie jednostranná.

Pri chudnutí využite leto na to, aby ste zaradili do svojho denného harmonogramu viac pohybu, plávania, bicyklovania, korčuľovania či prechádzok.

Záťaž teplom vedie k veľkému poklesu výkonnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu. Objaví sa malátnosť, závraty, nevoľnosť a niekedy aj vracanie.

Zásady pitného režimu počas letných horúčav.

  • Pite len vhodné nápoje, ktoré občerstvujú a zároveň nahrádzajú vypotenú soľ.
  • Teplotu tela zvyšujú aj chladené nápoje. Lekári odporúčajú piť vodu s teplotou od 12 až 15 stupňov Celzia, tá vás najlepšie ochladí.
  • Nápoje by mali obsahovať čo najmenej cukru. Odporúča sa maximálne šesť percent, pretože sladšie nápoje zvyšujú smäd.
  • Vyhnite sa aj malému množstvu alkoholu, pretože urýchľuje metabolizmus, a tým aj produkciu tepla v organizme.

Čo je potrebné robiť pre chudnutie, keď teploty sú extrémne vysoké.

  • Dodržiavať pitný režim - dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, piva, alkoholu, kávy.
  • Ideálna je obyčajná voda.
  • Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach.
  • Dôležitá je ich teplota - vhodnejšie sú vlažné nápoje.
  • Potreba pitia rastie v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred a počas i po fyzickej námahe.
  • Zvýšenú pozornosť venujte aj strave. Tá musí byť v letných mesiacoch ľahšia. Teda ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí obsahovať dostatok výživných látok. Zložením musí byť pestrá a vyvážená – s dostatkom celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov, strukovín, menej používať jedlá bohaté na tuky a jednoduché sacharidy.
  • Dôležitý je aj vhodný odev. Ten by mal byť podľa možnosti svetlých farieb a z prírodných materiálov. Má byť ľahký, vzdušný a voľného strihu.
  • Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože neumožňujú odparovanie sa potu.
  • Počas pobytu mimo domova je vhodné používať pokrývku hlavy, ktorá chráni pred slnečným úpalom.
  • Nepreháňajte to s opaľovaním. Ľudí to láka, ale aj sami cítia, že pobyt na priamom slnku nedopadne práve najlepšie.
  • Na priame opaľovanie sú vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny. V prípade pobytu pri vodných plochách a kúpaliskách je lepšie v čase od 10. do 16. hodiny zdržiavať sa na tienistom mieste.
  • Pri opaľovaní je vhodné používať kvalitné krémy s vysokým ochranným faktorom pred UV žiarením.
  • Aj pri pobyte doma, alebo na pracovisku sa snažte zabrániť  prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky (využite tienenie, napríklad žalúziami alebo roletami). Taktiež nezabúdajte na zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. Pri používaní ventilátorov ich umiestnite tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela.
  • Horúčavy samozrejme negatívne vplývajú najmä na starších a chronicky chorých ľudí. Tí by mali na minimum obmedziť svoje aktivity a z domov vychádzať pokiaľ sa dá len ráno alebo večer.

Čo piť počas horúčav a koľko tekutín vypiť.

  • Počas horúčav pite najmä stolové minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter.
  • Dobre vám poslúži aj obyčajná voda z vodovodu, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo vodou riedené ovocné šťavy.
  • Vhodným zdrojom tekutín je takisto ovocie a zelenina. Napríklad paradajky, uhorky, melóny, jahody, citrusové ovocie.
  • Tekutiny vám dodajú aj studené polievky.
  • Piť by sme mali priebežne a skôr ako pocítime smäd. Dospelý človek by mal za normálnych podmienok vypiť za deň dva až tri litre tekutín (prepočet 0,40 decilitra na kilogram váhy). Toto množstvo sa zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia.

Ako sa obliekať počas horúčav.

Vhodným oblečením do horúčav je jednovrstvový odev, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov. Syntetické materiály neumožňujú, aby sa pot odparoval. Tmavé farby zase priťahujú slnko. Na nohy si dávajte bavlnené ponožky, ktoré dobre sajú pot. Zároveň pomáhajú proti plesniam. Pred spaním si môžete na chvíľu uložiť pyžamo do chladničky. Poskytne vám príjemný chlad.

Čo robiť pri mdlobe.

Na vysoké teploty môžu niektorí ľudia zareagovať aj mdlobami. Príčinou je nedostatočné prekrvenie mozgu. V teple sa totiž naše cievy rozťahujú a súčasne strácame tekutiny pri potení. Postihnutý okrem mdlôb cíti nevoľnosť, malátnosť a závraty. Pomôžeme mu tak, že ho prenesieme na chladné, zatienené miesto, pod nohy mu podložíme tašku, ak sa dá, nohy oprieme o stenu, aby boli čo najviac zdvihnuté. Uvoľníme odev a potom ho postupne ochladzujeme obkladmi a ľadom. Chladíme predovšetkým hlavu. Tekutiny treba u postihnutého nahrádzať opatrne. Podávame malé množstvo iontových nápojov alebo osolenú vodu (1 čajová lyžička soli na liter tekutiny), vhodný je aj studený, veľmi mierne osladený čaj s citrónom. Čistá voda sa neodporúča. Ak postihnutý nie je pri vedomí, zavoláme záchranku.

Čo robiť pri vyčerpanosti z tepla.

Vyčerpanie z tepla vzniká pri väčšej strate tekutín. Na rozdiel od mdloby ide o dlhšie trvajúci stav. Prejavuje sa poruchami v konaní až zmätenosťou. Postihnutého uložíme na lôžko. Tiež mu vyvýšime nohy a postupne podávame tekutiny. Pozor, nesmie sa podávať naraz veľké množstvo. Odporúčajú sa takisto iontové nápoje, veľmi slabo osladený čaj. Pri ťažkej telesnej námahe v horúčavách s nadmernými stratami tekutín a soli v pote môžete dostať kŕče z tepla. Podávame rovnaké nápoje ako pri vyčerpaní z tepla. Odporúča sa aj šumivé magnézium.

Pozor na skryté tuky
Niekedy sa pri chudnutí robí chyba v tom, že sa úplne zo stravy vypustia tuky. Nie je to dobré, lebo tuky sú dôležité, aby sa zo stravy mohli vstrebať všetky vitamíny, rozpustné v tukoch. Nadbytok tukov ale zase nerobí dobre našim cievam a postave. Preto napríklad používajte rastlinné tuky a oleje, v lete jedzte viacej nízkotučných výrobkov, pozor na údeniny pri rôznych grilovačkách či zmrzliny na kúpaliskách.

Nehladujte
Asi poznáte starú okrídlenú vetu, ktorá hovorí o tom, že „veď v lete mi aj tak nič nechutí jesť". Je to jeden z najväčších prehreškov voči svojmu telu. Ak organizmus vystavíte hladovke, potom toho zjete oveľa viac. Taktiež nechoďte nakupovať potraviny hladní, lebo nakúpite aj to, čo by ste nikdy nekúpili. Jedlo si radšej servírujte na malých tanieroch a ku každému jedlu si pripravte letnú misku zeleniny či šalátu.

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist