Ako schudnúť HUBY pomáhajú pri SPAĽOVANÍ telesných TUKOV.

14.07.2014 06:07

K pochutinám, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálneho lístka na chudnutie patria HUBY.

Huby patria medzi nízkoenergetické potraviny, obsahujú len 25 kcal/100g. Z vhodne upravených húb určite nepriberiete.

Diéta, v ktorej máte zaradené huby, je ideálna na spaľovanie tukov a budovanie svalovej hmoty. Huby sú takto ideálne pri redukcii váhy. Dôležitá je však ich technologická úprava, nesmiete si ich pripravovať na väčšom množstve tuku, pretože ho vedia vpiť do seba a tým pádom sa stávajú energetickou bombou.  

Výživové zloženie húb pre osoby, ktoré chcú schudnúť je vynikajúce, v priemere obsahujú 5 - 30% bielkovín, 1-6% sacharidov a minimum tukov (0,5-3,5%).

Huby sú ľahko dostupné, obsahujú minimum kalórií, obsahujú množstvo látok prospešných pre zdravie človeka, sú ľahko skladovateľné a dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov.

Huby sú charakteristické najmä vysokým obsahom vody, až do 90%, a vlákniny využiteľnej na prečistenie tráviaceho traktu.

Huby obsahujú prírodné antibiotiká (podobné ako penicilín, ktorý sám o sebe je získaný z húb), ktoré zastavujú rast mikrobiálnych a ďalších infekcií.

Huby sú  príjemným a zdravým spestrením stravy.. Ich vynikajúcou vlastnosťou je aj zlepšenie kondície  zberača húb počas zberu.

Huby pomáhajú kontrolovať hladinu cholesterolu v krvi. Sú zdrojom vlákniny a enzýmov, vďaka ktorým pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Navyše, vysoký obsah bielkovín v hubách pomáha spaľovať cholesterol pri trávení.

V strave ich využívame hlavne pre ich aromatické a chuťové vlastnosti.

Nízky obsah sodíka v hubách spôsobuje, že huby priaznivo vplývajú na opuchy.

Huby vyvolávajú pocit sýtosti.  

Správne pripravené huby nielen dobre chutia, ale nášmu telu dodávajú aj mnohé látky, ktoré potrebuje na bezproblémové fungovanie.

Huby si môžete pripraviť na viacero spôsobov – vyprážať, dusiť, variť, zapekať, grilovať, či ich použiť na prípravu omáčok, dressingov alebo aj tradičnej hubovej praženice. 

Huby sú charakteristické aj vysokým obsahom medi, potrebnej pre cievny systém, ale aj antioxidantov, ktoré v našom organizme bojujú proti voľným radikálom.

Niektoré huby sú vysokoúčinnými prírodnými liekmi. Jednou z nich je hliva ustricová. Vďaka vysokému obsahu imunoglukánov podporuje celkový imunitný systém a aktiváciu bielych krviniek bojujúcich proti cudzorodým látkam v našom organizme. Produkty z hlivy ustricovej sú bežne dostupné aj v lekárňach.

Huby môžu konzumovať aj cukrovkári, keďže sú pre nich ideálnou nízko energetickou pochúťkou. Nemajú žiadne tuky, cholesterol, málo sacharidov, obsahujú bielkoviny, vitamíny a minerály, veľa vody a vlákniny. Okrem toho obsahujú prírodný inzulín a enzýmy, ktoré napomáhajú odbúravať cukor či škrob z potravín. Diabetici často trpia infekciou, najmä vo svojich končatinách. Prírodné antibiotiká v hubách im pomáhajú predchádzať tejto infekcii.

Huby obsahujú zložky, ktoré pomáhajú k správnemu fungovaniu pečene, pankreasu a ďalších endokrinných žliaz, čím podporuje tvorbu inzulínu.

Ergotioneín, silný antioxidant prítomný v hubách, je veľmi účinný pri poskytovaní ochrany pred voľnými radikálmi, ako aj pri posilnení imunity. 

Huby pomáhajú liečiť vredy a chránia pred infekciami. Dobrá kombinácia vitamínov A, B-komplexu a vitamínu  C v hubách posilňuje imunitný systém.

 

Huby - 100 g, 1kcal=4,2kJ

Energia
(kJ)

Bielk.
(g)

Tuky
(g)

Sach.
(g)

Glykemický index

Cholest.
(mg)

Vláknina
(g)

Huby čerstvé (priemer)

110

2,6

0,4

3,8

nízky (pod 30)

0

6

Huby sušené (priemer)

1410

37

2,7

41,1

nízky (pod 30)

0

46

Hríby

80

5,1

0,3

5,2

nízky (pod 30)

0

6

Šampiony

70

3,3

0,6

4,8

nízky (pod 30)

0

2

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist