Ako schudnúť JEDÁLNY LÍSTOK a RECEPTY na DELENÚ STRAVU.

03.04.2014 16:48

Pri delenej strave je dovolené konzumovať skoro všetky potraviny. Konzumovanie väčšiny doporučených potravín v správnom množstve patrí medzi zásady správnej výživy, takže zníženie váhy dosiahnete aj bez stresujúcej kombinácie jedál podľa skupín.

Medzi nevýhody delenej stravy patrí:

  • Dodržiavanie veľkého množstva pravidiel.
  • Veľká časová náročnosť na prípravu a zostavenie denného jedálneho lístka.
  • Najnebezpečnejšie je, ak si niekto delenú stravu zvolí, ako diétu. Každá diéta totiž býva chápaná, ako časovo obmedzené riešenie, určené na istý zámer. Vaším zámerom je schudnúť. Ak potom človek schudne, delená strava sa stáva zbytočnou. Pustí sa zas do rezňov. A čoskoro má nazad aj svoje kilá a vo väčšine prípadov aj zdupľované.
  • Práve v tom je delená strava zradná. Málokto pri tomto diétnom opatrení vytrvá.

Zakázané kombinácie jedál a potravín pri delenej strave

Hlavnou zásadou delenej stravy je nemiešať potraviny s rozdielnym časom trávenia a s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav. Bielkovinovú a sacharidovú skupinu kombinujeme vždy s neutrálnou skupinou. Sacharidovú a bielkovinovú skupinu však medzi sebou nekombinujeme!

Sacharidová skupina

Obilniny – jačmeň, proso, špalda, kukurica, krupica, krúpy, žito
Celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny, ryža
Zemiaky, topinambury, banány, jablká, figy, datle, sušené ovocie

Neutrálna skupina 1

Tieto potraviny kombinujte menej

Maslo, kyslá smotana, smotana do kávy, sladká smotana, sójové mlieko, syry nad 60 percent tuku (mozzarela, mascarpone, ovčí syr)
Marinované a údené mäso a ryby
Lieskovce, mandle, píniové oriešky, kokosový orech, para orechy, mak

Bielkovinová skupina

Mäso – hus, kačica, morka, kura, chudé bravčové mäso
Ryby – úhor, makrela, losos, tuniak, sardinky, treska, sleď, pstruh, chobotnica
Ovocie – jahody, maliny, ríbezle, hrušky, slivky, marhule, čerešne, nektárinky, hrozno, mandarínky, citróny, pomaranče, limety, grepy, kivi, ananás, papája
Vajcia, mlieko, syry do 60 percent tuku
Ovocné šťavy, ovocné čaje

Neutrálna skupina 2

Tieto potraviny môžete jesť neobmedzene
Baklažán, artičoky, avokádo, brokolica, karfiol, uhorky, kaleráb, listový šalát, mrkva, paprika, paradajky, cibuľa, cuketa, špargľa, zeler, červená repa, reďkovky, hríby
Klíčky – sójové, mungo fazuľa, žerucha
Olivy a čučoriedky
Voda, bylinkové čaje, kávovinové zmesi

Vzorový jedálny lístok na 1 týždeň: (len vzor, môžete si vymýšľať vlastné kombinácie podľa receptov delenej stravy):

1. deň zníženia kalórií::
raňajky: polovica ružového grapefruitu, 1 plátok celozrnného chleba s tenkou vrstvou rastlinného masla, KL medu alebo džemu a bylinkový čaj alebo jeden pomaranč, 20 g ovsených vločiek, 100 ml. sójového mlieka a pod.
obed: ryža s čerstvým ovocím (uvarená v sójovom mlieku, osladená medom, dochutená napr. orieškami) a pod.
večera: zemiakovo-brokolicová polievka
alebo v tento deň, kto vydrží len ovocie alebo zeleninu alebo pitný deň (napr. 100 % džús riedený vodou, či minerálkou, príp. nízkotučné ACIDKO a pod.)
2. deň - bielkovinový:
raňajky: 3 PL beztukového tvarohu, 1 PL nízkotučného jogurtu, nasekaná pažítka alebo mladá cibuľka a 2 rajčiny
Obed: filé na prírodno so zeleninovým šalátom
Večera: pečené kuracie prsia alebo konzerva tuniaka vo vlastnej šťave a pod.
3. sacharidový deň:
Raňajky: napr. 1 krajec čierneho chleba s tekvicovými semiačkami, 1 kávová lyžica nízkokalorického džemu, 1 banán
Obed: široké rezance (bezvaječné) s čínskou zeleninou
Večera: cestovina s hubami
4. beztukový deň:
Raňajky: napr. 150 g beztukového jogurtu
Obed: zeleninové rizoto (viac zeleniny ako ryže)
Večera: zemiakové kocky v zelenine (dostať aj mrazené)
5. deň vitálnych látok
raňajky: 1 grapefruit s vlašskými orechami alebo musli so sójovým mliekom a tekvicovými jadierkami, či orieškami + ovocím
obed: brokolicová omeleta s cesnakom a zeleninovým šalátom
Večera: morčací rez na hrášku + zeleninový šalát

Každý deň samozrejme desiata a olovrant - najlepšie ľubovoľné ovocie, zelenina, príp. keď máme sacharidový deň môže byť aj musli tyčinka
Snažíme sa dodržiavať 3 - 4 hodinové intervaly medzi jedlami. Piť 20 minút pred jedlom (najlepšie minerálku s trochou jablčného octu - urýchli to metabolizmus) a najskôr hodinu po jedle, aby sa nám nezriedili žalúdočné šťavy.

Chutné raňajky


Bielkoviny: Praženica so šunkou
Prísady: 4 vajcia, 50 ml nízkotučného mlieka, čierne korenie, soľ, 3 PL byliniek, 1 ČL masla, 4 až 6 plátkov šunky.

Sacharidy: Müsli s orechmi
Prísady: 6 PL ovsených vločiek, 6 PL hrozienok, hrsť lieskovcov, 200 ml kefíru alebo jogurtu, 2 ČL medu.

Na obed a večeru si dajte jedno z týchto jedál

Bielkoviny: Pikantné cibuľové kurča
Prísady: 1 PL olivového oleja, 3 PL sladkej papriky, 1 PL morskej soli, 600 g kuracích pŕs, 3 strúčiky cesnaku, 200 g šalotky, 250 g kokteilových paradajok, 4 PL kečupu, 400 ml teplého vývaru, rozmarín, tymian Postup: Zmiešajte olej s paprikou a so soľou a zmesou potrite kúsky mäsa. Vložte do zapekacej misky, pridajte celý cesnak a šalotku. Kečup a vývar zmiešajte a podlejte kurča. Obložte tymianom a rozmarínom. Podávajte s kokteilovými paradajkami.
Bielkoviny: Hydinovo-zeleninová polievka
Prísady: bylinky do polievky, 1/2 karfiolu, 300 g kuracích pŕs, 1 PL oleja, 1 PL zeleninového bujónu, pažítka.
Postup: Bylinky posekajte a dajte na rozpálený olej. Pridajte pokrájané prsia a zľahka opečte. Zalejte 600 ml vody a bujónom. Prikryté varte asi 15 minút. Potom pridajte na ružičky rozobratý karfiol a varte ďalších 15 minút. Pri servírovaní posypte posekanou pažítkou.
Bielkoviny: Vajcia na šaláte
Prísady: 4 vajcia, 400 g mladej fazuľky, šalátová uhorka, 4 paradajky, 40 g valeriánky poľnej, 1 cibuľa, reďkovka, 150 g nízkotučného jogurtu, 1 PL octu, čierne korenie, soľ.
Postup: Vajcia uvarte a pokrájajte. Fazuľku uvarte a nechajte vychladnúť. Zeleninu pokrájajte a zmiešajte s valeriánkou. Cibuľku nakrájajte a zmiešajte s jogurtom, octom a korením. Šalát polejte jogurtom a obložte vajcami.

Sacharidy: Gratinovaná ryža s mladou fazuľkou
Prísady: 100 g ryže, 1 cibuľa, 200 g šampiňónov, 1 červená paprika, 1 PL oleja, 400 g mladej, fazuľky, 1/4 l zeleninového vývaru, 1 PL karí korenia, 75 g ementálu.
Postup: Ryžu uvarte v osolenej vode. Na panvici rozpáľte olej a opražte pokrájanú papriku, hríby a cibuľu. Pridajte fazuľku, podlejte vývarom a asi 12 minút duste. Odkvapkanú ryžu pridajte k zelenine. Dochuťte a posypte strúhaným syrom. Zapečte v rúre.
Sacharidy: Špagety s pestom
Prísady: 3 PL píniových orieškov, 1 strúčik cesnaku, 4 až 5 stoniek bazalky, 1 ČL lieskovcov, 3 PL olivového oleja, 1 PL strúhaného parmezánu, 120 g špagiet, 1 veľká paradajka, soľ.
Postup: Opražené oriešky zmiešajte s cesnakom, lieskovcami, bazalkou, so soľou a s olejom. Primiešajte parmezán. Špagety uvarte a podávajte s pestom a pokrájanou paradajkou.
Sacharidy: Obložený chlieb s mrkvou
Prísady: 600 g mrkvy, soľ, 2 PL slnečnicového oleja, petržlen, 2 plátky celozrnného chleba, 60 g čerstvého syra, pažítka.
Postup: Pokrájanú mrkvu uvarte. 8 PL vody zmiešajte so soľou a s olejom a polejte odkvapkanú mrkvu. Posypte petržlenom. Chlieb natrite syrom a posypte pažítkou. Podávajte s mrkvou. 

RECEPTY NA POLIEVKY

Cuketová polievka

1 menšia cuketa, 2 dl smotany, 1 hrnček mlieka, 1 lyžička soli, štipka mletého bieleho korenia, štipka postrúhaného muškátového orecha, 2 dl hydinového vývaru, 2 lyžice masla, 2 lyžice postrúhaného syra

Olúpané cukety pokrájame na malé kocky, do sladkej smotany pridáme mlieko, soľ, mleté biele korenie, postrúhaný muškátový orech a hydinový vývar, premiešame a nalejeme na pokrájanú cuketu. Zmes vlejeme do ohňovzdornej misy a v rúre dusíme asi 20 minút. Uvarenú polievku vyberieme z rúry, dobre premiešame, nalejeme do taniera a posypeme strúhaným syrom

Polievka z jarnej zeleniny
1 karfiol, 200 g zeleného hrášku, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 mladý kaleráb, 1 cibuľa, rastlinný olej, mletá červená paprika, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať

Všetku zeleninu umyjeme. Karfiol rozoberieme na ružičky, hrášok vylúpeme, mrkvu očistíme a pokrájame na malé kocky, petržlen a kaleráb na rezance. Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na rastlinnom oleji, pridáme mletú červenú papriku, pripravenú zeleninu, soľ, mleté čierne korenie a trocha opražíme. Potom zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Podávame so zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.

Hovädzia polievka z mletého mäsa
300 g predného hovädzieho mäsa, 1,5 l vody, rastlinný olej, 1 menšia cibuľa, 100 g koreňovej zeleniny, soľ, lyžička vegety, petržlenová vňať

Očistené a umyté hovädzie mäso pokrájame na kocky a zomelieme na mäsovom mlynčeku. Vložíme do studenej vody a uvedieme do varu. Varíme 30 minút za občasného premiešania. Osobitne na rastlinnom oleji opražíme postrúhanú cibuľu a koreňovú zeleninu, ktorú sme očistili a nahrubo postrúhali. Pridáme do vývaru, osolíme, okoreníme vegetou a uvaríme do mäkka. Nakoniec polievku dochutíme petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.

Hubová polievka s vajcami
1 väčšia cibuľa, rastlinný olej, 400 g čerstvých húb, drvená rasca, soľ, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 mladý kaleráb, 3 vajcia, zelená petržlenová vňať posekaná nadrobno.

Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Pridáme očistené a umyté huby pokrájané na plátky. Krátko opražíme. Podľa chuti premiešame s drvenou rascou a soľou. Podlejeme vodou a 10 minút prikryté podusíme. Potom pridáme očistenú zeleninu, ktorú sme pokrájali na malé kocky, a udusíme spolu do mäkka. Takto pripravený polievkový základ zalejeme vodou tak, aby hotová polievka mala správnu hustotu. Privedieme do varu a vmiešame rozšľahané vajcia. Podávame dochutené zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.

Gulášová polievka
400 g predného hovädzieho mäsa, rastlinný olej, 2 cibule, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, soľ, 2 zeleninové papriky, 4 rajčiaky, 1 dl bieleho jogurtu, zelená petržlenová vňať posekaná nadrobno.

Očistené a umyté mäso pokrájame na malé kocky. Na rastlinnom oleji opražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mäso a opražíme. Potom okoreníme mletým čiernym korením a mletou červenou paprikou, osolíme, podlejeme a udusíme do polomäkka. Zeleninové papriky zbavíme jadrovníkov, pokrájame na rezance a pridáme k mäsu. Neskôr pridáme olúpané a pokrájané rajčiaky, dolejeme vodu a uvaríme do mäkka. Pred podávaním pridáme do každej porcie malú lyžičku bieleho jogurtu a dochutíme zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.

Polievka z mladých kalerábov
1 cibuľa, rastlinný olej, mletá červená paprika, 400 g mladých kalerábov (4 stredne veľké mladé kaleráby), soľ, vegeta, 4 vajcia, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať

Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Pridáme mletú červenú papriku a očistené mladé kaleráby, ktoré sme pokrájali na malé kocky. Krátko opražíme, osolíme, posypeme vegetou a podlejeme vodou. Dusíme asi 10 minút prikryté, potom dolejeme vodu tak, aby polievka mala správnu hustotu, a uvaríme do mäkka. Pred dovarením vmiešame rozšľahané vajcia. Podávame ochutené s nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Slepačia polievka
1 sliepka, 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler), 1 cibuľa, 2 mladé póry, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať

Očistenú a umytú sliepku dáme variť do studenej vody. Po hodine varenia pridáme očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, očistenú cibuľu, póry a očistené strúčiky cesnaku. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a dovaríme. Hotovú polievku pred podávaním dochutíme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Obmenou môže byť hovädzia alebo barania polievka pripravená rovnako.

Zeleninová polievka s vajíčkami
1 stredne veká cibuľa, rastlinný olej, mletá červená paprika, 2 karotky, 1 petržlen, 1 mladý kaleráb, 50 g vylúpaného zeleného hrášku, 1 malá lyžička vegety, soľ, 4 vajca, nadrobno posekaná zelená pažítka.

Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Pridáme mletú červenú papriku, očistenú a na hrubom strúhadle postrúhanú koreňovú zeleninu (karotka, petržlen, kaleráb), vylúpaný zelený hrášok a krátko opražíme. Podlejeme vodou, dochutíme vegetou a podľa potreby soľou a dusíme asi 15 minút. Potom dolejeme vodu tak, aby polievka mala správnu hustotu, privedieme do varu a necháme uvariť do mäkka. Nakoniec do variacej sa polievky vlejeme rozšľahané vajcia. Premiešame a odstavíme. Pred podávaním dochutíme nadrobno posekanou zelenou pažítkou.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist